Redan från tidigt på våren finns det en risk att din hund eller utekatt blir biten av en orm. I Sverige är huggormen den enda giftiga ormen, men på många håll i landet är den vanlig – som i skärgården.

– Mängden ormbitna djur brukar följa temperaturen. Vid varm väderlek brukar det inträffa fler fall, säger Lotta Möller, legitimerad veterinär hos Agria.

Lotta uppskattar att cirka 1500-2000 hundar per år blir huggormsbitna.

Vad ska man göra om ens hund eller katt blivit ormbiten?

– Håll ditt husdjur stilla. Uppsök/kontakta omgående veterinär. Du ska inte försöka suga ut giftet, och inte heller stasa av benet. Ge inte djuret smärtstillande tabletter, det gäller särskilt katter, som kan dö av ”vanliga” värktabletter avsedda för människa.

Stämmer det att det är farligast för djuren att bli bitna i tassen?

– Ja, teorin är att benets muskelsammandragningar och den fysiska aktiviteten bidrar till att sprida ut ormgiftet i kroppen.

Vilka symptom är vanliga?

– Akut kan man se en mycket kraftig svullnad på den bitna kroppsdelen, vilket ofta är en tass eller huvudet. Huden är ofta missfärgad (blå/röd) och området smärtar. Eventuellt kan hunden eller katten salivera extra om bettet skett vid munnen eller huvudet. Vissa djur utvecklar hjärtarytmier, vilket man då måste behandla. Lite senare kan man även ibland se en påverkan på njurarna, eller blodbrist.

Hur farligt är det för husdjuret?

– Det förekommer att djur dör till följd av ormbett, så om man misstänker ett ormbett ska man ta det på allvar. Alla ormar injicerar dock inte gift vid bett, utan ”torra” bett förekommer. Djur som är riktigt allmänpåverkade kan få motgift. De flesta djur återhämtar sig dock efter ett ormbett.

Hur kan tillfrisknandet se ut?

 

Om din hund eller katt blir ormbiten – gör så här:

  • Håll djuret i stillhet – bär det om det är praktiskt möjligt, eller kör bilen till djuret om det till exempel är en tung hund.
  • Uppsök eller kontakta omgående en veterinär.
  • Om det är långt till veterinär, håll djuret stilla och ring veterinär för att diskutera om det finns något du kan göra själv.
  • Försök inte att suga ut giftet eller stasa av benet.
  • Ge aldrig djuret smärtstillande tabletter.