Rovdjur

Liberg: ”Bollen ligger hos bevandesidan”

13 mars, 2013
Forskarna anser sig ha mycket god koll på den svenska vargstammen. På genetikområdet ligger forskningen till exempel i internationell framkant. Trots detta blir vargdebatten allt mer högljudd och vulgär.
Mycket tyder dessutom på att den illegala vargjakten åter ökar.

 Genetiken har blivit ett slagträ i vargdebatten, trots att vargstammen i själva verket mår alldeles utmärkt.

– Folk tror att vi har så inavlad vargstam att djuren är trebenta och enögda. Det är en myt. Vargarna lever och fungerar jättebra, men det finns en liten högre risk för missbildningar, säger Håkan Sand, projektledare vid Skandulv, till TT.

– Kompromissvilja saknas hos starka aktörer. Jag tycker att bollen ligger hos bevarandesidan, att lugna ner sina krav och inte spela ut alla juridiska kort och spela ut EU-kommissionen mot svenska myndigheter. Idag har vi en vargförvaltning som inte styrs i Sverige, utan i Bryssel, säger Olof Liberg, samordnare i Skandulv, till TT.

Illegala jakten verkar öka
I samband med att licensjakt på varg infördes för några år sedan minskade den illegala jakten på varg. Men nu tyder mycket på att tjuvjakten ökar.

– Vi har inte bra data för de två senaste åren, men vittnesmål från initierade säger att den nu ökar kraftigt igen, säger Olof Liberg.

Soppan om den så kallade Junselevargen fortsätter också. Vargtiken har spårats ocdh snart kan det bli dags för en fjärde flytt av landets dyraste varg, som hittills kostat fyra miljoner kronor.

– Ingen vill ha det här spektaklet. Men de som förfasar sig över flyttningarna bör säga vad som ska göras i stället. Låta henne gå kvar, när samerna säger att hon är en katastrof? Eller skjuta henne, när förvaltningsrätten stoppat det? säger Olof Liberg till TT.

Skapad 2013-03-13 Ändrad 2013-03-13 Ansvarig redaktör: Svensk Jakt
Inga kommentarer än.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.