Svar AT Jan Olsson

Detta svar togs naturligtvis inte in då det utgår från Jan Olssons påhopp på jägarna och hans bristande empati och inte hanns åsikter om vad jägarna skall tycka.

Svar till naturvän.

Tvivlar inte på att Jan Olsson är en naturvän, dock står tvivel till att han är en sann djurvän, troligen en av de få naturvänner som ej noterat att över 80% av Sveriges befolkning är mot denna hans inställning till jägare och jakt.

Att vara sann djurvän, innebär att man väl förstår, att i det begreppet också innefattas, att man förstått att vilda djur, som inte har allmän eller privat veterinärvård, etiskt kräver en förvaltning av samhället.

I den förvaltning ingår många av de arter som annars inte skulle ha överlevt i landet, oftast på grund av att dess relativa övertalighet, ställt till så mycket skada, spridit sjukdomar, att de av de skadedrabbade då utplånats lokalt. I förvaltning ingår reglering av artens antal så att den inte ställer till skada, sprider sjukdomar och negativt påverkar samhällets alla delar socialekonomiskt sett. Förvalta är att ta hand om arten, inte att som för varg, föröka den och göra den till hatad av de som bor och verkar i dess utbredningsområden.

När en naturvän sedan angriper de jägare som samhället anlitar för att förvalta och förkorta lidandet för de djur vargar, han och vi övriga bilister ev. lemlästar, dygnet runt, visar på svagt empatiskt djup i en naturväns djurvänskap.

Några rovdjurssäkra häng finns tyvärr ej, det står helt klart sedan jag spårat varg in i två sådana häng, de bara försvårar.

I det dåliga exemplet med Lodjursfällan (2005)visas på ytterligare stor okunnighet, då samhället där kräver ett ev. avlivande skall ske effektivt, och ev. utsläppande av det fångade djuret, måste bedömas av den för fällan registrerade jägaren, enligt beslut av Länsstyrelsen.

Att konsulentens huvud rörde sig vertikalt var nog en missuppfattning, det var horisontalt och förstående endast för frågeställaren okunskap.

Det skulle analogt vara fel att här angripa en naturvän som saknar djurempati, men det framstår som viktigt, då denna tidning i stor omfattning, låter honom och andra jägarovänner, ej faktakontrollerat material, delge kommunens innevånare just jägarfientliga inställningar. Inställningar om djur och dess populationer tycker jag man kan diskutera och gäller alla jägare som jägarovänner, om man är sann naturvän och håller sig till just djuren.

Åke Berglund

Ordförande Jägareförbundet Folkärna

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.