Lyckad Taxjakt med Nya Jägare

Lördagen den 5 november bjöd Östergötlands Taxklubb och Motala Jaktvårdskrets in Nya (och blivande) Jägare till en jaktdag på Lindenäs vid Lemunda strax norr om Motala.

SMHI hade dagarna innan hotat med 20 mm nederbörd och mer än friska vindar, varför vi trots kraftig blåst var riktigt nöjda med att vi faktiskt slapp såväl snö som regn.

Jaktledare för dagen var KG Severin som på bilderna nedan klarar ut förutsättningar och regler för jakten i samband med samlingen. Det är småviltjakt, vi jagar med hagelvapen och rådjur, hare och räv är lovligt vilt.

Totalt 8 nya jägare, fyra killar och fyra tjejer har slutit upp tillsammans med ungefär lika många faddrar. Sen är det fyra hundförare från Taxklubben som med totalt 5 taxar ska få viltet på fötter.

Så småningom blir det dags att förflytta sig från lagårdsbacken till första jaktsåten. Vägen till passen är föredömligt snitslad varför utsättning av skyttar/faddrar går fort trots att jaktmarken är ny för de allra flesta.

Väl framme på passen dröjer det inte länge förrän skogen ljuder av taxskall. Det blir dock inget vilt som fälls nu, men däremot visar det sig vid återsamlingen att alla passkyttar haft synobservation av rådjur i passen.

Efter lite matsäck med värmande dryck bestäms att vi gör ett nytt försök i samma såt, men ser till att skyttarna denna gång får ett nytt pass. På samma sätt som tidigare är jakten snart igång igen, och det är främst rådjur som taxarna motar med. Dreven buktar fint på en mycket begränsad yta, men det blir inte heller denna gång någon skytt som får rådjur inom skotthåll i pass. Däremot är det än av hundförarna som får en räv på sig, och dagens första skott avlossas.

Klockan närmar sig lunchtid, och det är dags för ny paus. Nu blir det korvgrillning i skogen, och i samband med det får vi lära oss lite mer om taxen som jakthund. Hundförare Johan berättar om de hundar han har och har haft. Bland annat att det går bra att jaga vildsvin med tax och till och med använda taxen som apportör vid fågeljakt.

Efter lite tvekan och funderande om vi ska nöja oss för dagen eller ta ett sista tag i en ny såt, blir till slut beslutet att göra ett försök till. Den här gången sätts skyttar ut längs en allé, med åkrar på båda sidor om denna. Har det varit friska vindar inne i skogen, är det ingenting mot vad passkyttarna nu upplever. Som tur är kommer vinden lite snett bakifrån, varför det går att få lite vindskydd med alléträden i ryggen. Vid allén får till slut också en av de nya jägarna till slut komma till skott på ett rådjur, och det blir tillfälle att praktiskt förevisa och öva på tillvaratagande av skjutet vilt.

När Jaktdagen för Nya Jägare ska summeras blir det med:

  • många fina taxdrev
  • friska vindar
  • 1 rådjur
  • 1 räv

Stort Tack Östergötlands Taxklubb för hjälpen med hundar, Lindenäs jaktlag för upplåtelse av jaktmark samt alla deltagare och faddrar för att ni var med och gjorde detta till den lyckade jaktdag vi hade hoppats på! Ett särskilt tack till våra fyrfota taxvänner Selma, Tyra, Platon, Unna och Qvintus.

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.