Jaktdag med Drever för Nya Jägare

Det har ännu inte hunnit att bli ljust när ett tjugotal jägare med varierad grad av erfarenhet samlas på gårdsplanen vid Esplunda utanför Fornåsa.
Det är Östgergötlands Dreverklubb tillsammans med Jägareförbundet Motala Jaktvårdskrets som bjudit in till en jaktdag främst för nya och unga jägare. Bland deltagarna i den målgruppen finns några som nyligen tagit Jägarexamen, några som är mitt uppe i jägarskolan, och ytterligare någon som ännu har några år kvar innan den tiden är inne. Dessutom finns det en hel del rutinerade jägare med som är beredda att agera fadder under jakten.
Jaktledare för dagen är Magnus Petersson och vid morgongenomgången berättar han att det idag är rådjur, räv och hare som är lovligt vilt. Om möjligt ska större rågetter sparas. Till vår hjälp har vi tillgång till inte mindre än sex olika Drevrar. Magnus trycker självklart också på jaktsäkerheten, laddning och patron ur ska göras på pass, och utanför passen ska hagelvapnen bäras brutna. Målsättningen är att hinna med två såtar belägna strax norr om samlingsplatsen, och i pausen mellan dessa utlovas utspisning av hamburgare med bröd. Som Ung eller Ny jägare finns, utöver att stå på pass med eller utan fadder, också möjligheten att följa med någon av hundförarna. Om något djur fälls uppmanas deltagarna att ta med viltet till återsamlingen, för att på så vis göra urtagningsmomentet gemensamt.
Snart är uppdelningen gjord och det blir dags att ta sig ut och göra sig redo för den första såten. Så snart alla passkyttar rapporterat att de är på plats släpps två av hundarna. En i norra delen av såten och en i den södra. Det dröjer inte många minuter innan drev är igång på båda flankerna. En liten stund senare kommer rapporter på radio att det på ena kanten är get och kid som drivs, medan det på andra kanten verkar vara en hare.
Det blir dock inget djur fällt i denna första såt, men vid återsamlingen runt värmande brasor vid det gamla knekttorpet Davidsberg framkommer att det på majoriteten av passen varit vilt framme. Hamburgarna smakar riktigt bra, och runt eldarna görs planer upp för fortsättningen.
Andra såten ligger lite nordväst om den första, och upplägget här blir ungefär detsamma med släpp av två hundar samtidigt. Precis som morgonen är dreven snart igång, och rapporter kommer om att en bock med basthorn är ett av drevdjuren. Efter några kortare bukter inne i såten (där även ett stänkdjur observeras) bestämmer sig dock bocken för att dra iväg ganska långt söderut. Då drevhunden följer efter bestäms snart att ytterligare en Drever bör släppas. Denna dag saknas ju inte hundar …
Jakten fortsätter och dreven avlöser varandra. Ett smaldjur visar sig på flera av passen men kommer aldrig inom skotthåll. Det gör däremot ett kid, och det är en av hundförarna som får göra ett lyckat avslut. Just detta kid är det hunden Riva som drivit fram.
I och med detta blir det återsamling till torpet för summering av dagen. Det blir två gånger Patrik som anmäler sig frivilliga att prova på urtagning, och med råd och tips främst från dagens skytt är det momentet snart avklarat med beröm godkänt resultat.
Det har hunnit bli en bit in på eftermiddagen när vi vänder hemåt efter en riktigt lyckad jaktdag. Ett kanonjobb har gjorts av hundarna Jessie, Ludde, Bailey, Torsten, Riva och Ricko.
Ifrån Jaktvårdskretsen vill vi rikta vårt varmaste Tack till Östergötlands Dreverklubb i att göra denna fantastiska jaktdag möjlig. Ett särskilt Tack till Magnus Petersson för upplåtande av jaktmarker.
Kommentarer är stängda.