Populär ungdoms- och nybörjarjakt

Reportage från Ungdom-och nybörjar jakten som anordnades av Östergötlands dreverklubb och Motala Jaktvårdskrets den 9/1-16.
Foto: Bo Örjestam och Hans Andersson

Till jakten var det elva stycken ungdomar och nybörjare anmälda. Till dagen till ära hade vi två stycken drevrar Brånshults Chickolina 2 och Brånshults Mitzi. Jakten bedrevs på rådjurstäta marker utanför Motala.

Jaktledaren för dagen var Magnus Petersson. Han gick igenom grundligt vilka djur som fick fällas för dagen samt grundliga säkerhetsföreskrifter för jakten. Samtliga ungdomar som inte hade åldern inne för att stå själv med eget vapen tilldelades en fadder som kom från Östergötlands dreverklubb och Motala Jaktvårdskrets.

Trots mycket snö och upplega så fick hundarna upp snabbt och det buktade väldigt trångt för hundarna. Passkyttarna och hundförarna fick höra sjungande drev från hundarna och en av hundförarna Kenth Andersson som fick skjuta en fin bock för Brånshults Chickolina 2.  Anna Öhlin som var med under dagen på sin första jakt med drever fick uppleva både snabbt upptag, drev och tillslut ett fint avslut. Chickolina 2 fortsatte på det andra drevdjur och det fortsatte att bukta mycket trångt och inom hörhåll för passkyttarna.

Albin Turi som var den andra hundföraren för dagen släppte Brånshults Mitzi som även hon fick ett snabbt upptag på en stor fin rådjursget. Även Mitzis jakt gick i fina bukter runt passkyttarna som hade skottlägen med avböjde på grund av restriktionerna för ensamma hondjur.

Efter cirka två timmars klingade drev så började suget efter grillade hamburgare och värmande brasa som för dagen ordnades av Gunnar Jarkrans.

Nytt släpp och nya möjligheter.

Hundarna fick åter igen upptag relativt fort och fortsatte att bukta väldigt trångt runt passkyttarna. Flertalet passkyttar fick uppleva drevdjur samt stänkdjur som kom utom skotthåll. Efter dryga timmen så kopplades hundarna och jakten avslutades.

Under dagen var både mycket rådjur, räv och hare synligt. Ungdomarna och nybörjarna uppvisade stor respekt, god jaktetik och ett stort brinnande jaktintresse. Östergötlands dreverklubb och Motala Jaktvårdskrets hoppas
detta kan bidra till ett fortsatt brinnande intresse för hundjakt och allt jakten har att erbjuda.

Vi ser detta som är en stor vinst att få med fler ungdomar och nybörjare ut i skogen
och uppleva jakten samt öka medlemsintresset i jägarkåren.

Kommentarer är stängda.