Dvärgbandmask

Hej alla Viltprovtagare,

Bifogar länk till inkomna prover till dvärgbandmaskövervakningen.  SVAs webbsidor.

Jägareförbundet är snabba med information och rekommenderas alla att avmaska sina hundar. Länk som visar mer om dvärgbandmask 

Rävens dvärgbandmask bildspel 

Rekommendationer hund

  • Om du håller din hund så att den aldrig kan äta en sork eller mus behöver du inte vidta några särskilda åtgärder.
  • Om din hund någon gång under hösten och vintern 2010-2011 har fått springa lös i skogen eller vistats obevakad där den kan ha ätit en sork eller mus bör du nu avmaska den. Hantera träcken som att den är smittsam och lägg den i kärl för brännbart avfall före avmaskning och tre dagar efter avmaskning, och tvätta händerna. Hunden bör också schamponeras en gång för att äggen som kan finnas i pälsen ska försvinna. Därmed bedöms hunden nu vara smittfri. Avmaskningen är också viktig för att inte smittan ska spridas vidare i landet om du reser ut ur det smittade området.
  • Om du har en hund som regelbundet får vistas lös i markerna bör den avmaskas regelbundet var fjärde vecka. Hunden kan infekteras igen men avmaskning gör att det aldrig hinner bildas ägg. Vid första avmaskningen bör du dock schamponera hunden och hantera träcken såsom anges i punkten ovan. Om du misstänker att din hund rullat sig i rävträck bör du också tvätta hunden.
  • Hundägare från andra delar av landet som reser igenom det smittade området bör hålla sina djur kopplade så att inte smittan kan plockas upp och spridas vidare i landet.
  • Avmaskningsmedel med praziquantel (kan också stavas prasikvantel) kan du köpa receptfritt på apotek. Också epsiprantel, som finns att köpa utomlands är verksamt, men andra preparat fungerar inte. Välj i första hand ett preparat som enbart går på rävens dvärgbandmask framför allt vid upprepad avmaskning.