Fällfångst

Ni har väl kommit igång med årets fällfångst?
Vill man göra en insats för att öka småviltsstammarna på sin jaktmark så är fällfångst en bra början. Fällfångst är även en perfekt inkörsport för att få barnen intresserade av jakt, då fällor är något man kan hjälpa till att kolla även om man är för liten för att skjuta själv.

Grävlingen är ett tacksamt vilt att fånga då den gärna håller till inne i bebyggda områden. Man kan beta fällan med enkla saker som honung på en brödskiva eller gammal frukt. Det funkar, grävlingen på bilden togs imorse i en fälla agnad med 2 persikor. Sen när älgjakten drar igång så får ju de flesta jägare tillgång till det, enligt mig, bästa betet. Nämligen älglever, de luktar starkt och är begärligt för alla predatorer. Jag har själv fångat mink, mård, grävling och räv på det. En gång hade jag till och med en hamiltonstövare i fällan men det är en annan historia.

Fällan kan med fördel placeras i ett skogsbryn, längs ett åkerdike eller invid en lada.

Foto: Robert Mannelqvist

Använder man en lotinfälla så kan man enkelt se på de röda fälten då den slagit igen. Sen finns det många andra bra modeller av fällor också, viktigt att tänka på då man använder nätfällor är att man täcker golvet med naturligt material ex. hö, jord eller mossa. Viltet skyggar mindre för att gå in i en fälla med ”naturligt” golv än en med nätgolv. Placerar man den så den syns ifrån huset eller väg så är det enkelt att kolla dem och det kan bli ett spännande inslag i ens morgon och kvällsrutin.

Även mink brukar gå lätt att fånga nu i augusti då årets ungminkar sprider sig längs med våra vattendrag. Dessa kan man ta i obetade genomgångsfällor om man bygger styrhinder. Då man sätter ut sin fälla ska man tänka på att den enklaste vägen fram ska vara genom fällan. Sen så brukar de flesta fiskevårdsområden ha en fångstpremie på mink så det är ju ytterligare en morot.

Fångar man för skinnets skull så gör man bäst i att vänta till november men fångar man för viltvårdens skull så är den bästa tiden nu.

Jagar du småvilt? I så fall, gör en insats och fånga/skjut en predator i höst.

 

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar