Nyheter Arkiv

Efterlysning!

Styrelsen för Oskarshamns jaktvårdskrets efterlyser ungdomar i åldern 15-25 år att ingå i ett ungdomsråd. Rådet träffas 3-4 ggr per år för att ”brainstorma” fram förslag på aktiviteter som kretsen kan genomföra för att nå fler ungdomar i åldern 15-25 år. Ni kommer att få hjälp med handledning och med att genomföra aktiviteter tillsammans med styrelsen.

Låter det intressant? Anmäl dej via vårt kontaktformulär! Vet du någon som detta skulle passa? Dela inbjudan till dem och uppmana dem att kontakta oss! Är du ännu inte medlem så är det inget hinder, det går bra att anmäla sig ändå.

Kontaktformulär

Läs mer

Inventering av stora rovdjur

Den 1 oktober är inte bara ett efterlängtat datum för jakten med hund utan också startskottet för årets inventeringssäsong på stora rovdjur. Inventeringen är helt avgörande för i vilken omfattning vi kommer ha möjlighet att förvalta rovdjuren genom jakt. Här i länet tänker vi främst på lodjursjakten där tilldelningen till största delen baseras på de inventeringsresultat som kommer fram.

Foto: Mostphotos

 

Många av oss har tillgång till viltkameror (åtelkameror) där vi fotograferar mängder med vilda djur varje år. Dessa bilder är till stor nytta för oss vid inventering av stora rovdjur. Rätt placerad och rätt inställd kan dessa bilder vara helt avgörande för att kunna kvalitetssäkra en lodjursföryngring. Svenska Jägareförbundet har därför tagit fram en information gemensamt med Länsstyrelsen om hur man på bästa sätt placerar sin viltkamera samt hur den ska vara inställd för att bilderna och filmerna ska vara användbara i inventeringen. I informationsmaterialet finns också lite tips på hur man ska placera sin kamera för att öka chansen till att fånga ett lodjur på bild.
Vill man bli ännu bättre på att fotografera rovdjur har Jägareförbundet tagit fram en digital utbildning med Gunnar Glöersen, där han presenterar värdefulla kunskaper för att bli bättre på att placera viltkameran rätt. Utbildningen hittar du via Jägareförbundets hemsida eller https://jagareforbundet.se/utbildning/kurser/tema-kamerainventering/

Med fler säkrade föryngringar ökar möjligheten till förvaltning genom jakt. I utbildningen om kamerainventering ingår även en del om vilka tekniska krav vi ska ställa på våra kameror, om vi vill ha bra bilder.

Observationer av spår efter stora rovdjur rapporteras direkt till Skandobs, även viltkamerabilder kan rapporteras där. Är man orolig för att kamerans placering ska bli känd så väljer man i Skandobs inställning att bara Länsstyrelsen ska kunna se den exakta positionen. Observationen blir då inte tillgänglig för andra. Skandobs hemsida är www.skandobs.se men finns också som app att ladda ner till telefonen. Är det frågan om en eventuell familjegrupp (fler än ett djur eller spår observeras samtidigt) av lodjur så kontakta Länsstyrelsen direkt eller någon av länets kvalitetssäkrare.

Har du frågor och eller funderingar kring rovdjursinventeringen så är du mer än välkommen att höra av dig.

Hälsningar

 

Bill Nelson

Ordförande Jägareförbundet Kalmar

076-835 03 20

Bill.t.nelson@outlook.com

 

Fredrik Zethraeus

Jaktvårdskonsulent

010-58 47 046

Fredrik.zethraeus@jagareforbundet.se

 

Ladda ner mer info: Inventering med viltkamera Kalmar 2021

Läs mer

Förbundets årsstämma 2021

Förbundets årstämma den 5-6 juni var minst sagt turbulent. Många kritiska röster hörs i medlemsleden. Kalmar läns deltagare på stämman gjorde ett bra jobb för att nå fram med länets kretsars medlemsåsikter.

Nu gäller det att jobba framåt och så småningom få ett nytt starkt jägareförbund igen. Du som vill läsa lite mera kan med fördel läsa Blekinges länsordförandes sammanfattning här!

Läs mer

Glöm inte rapportera avskjutning övrigt vilt i Viltdata

Nu är snart jaktåret slut. Med andra ord hög tid att slutrapportera avskjutning av övrigt vilt.

Det finns ingen möjlighet för någon annan än länets administratörer att läsa avskjutningen på enskilt jaktlags nivå, så ingen risk att någon kan kolla vad just du skjutit.

Med tanke på de politiska beslut som påverkar jakten just nu gör du en insats för att bevara jakten för framtiden genom att rapportera! Har du inte skjutit något ska du ändå slutrapportera för att statistiken ska bli rätt!

Länk till Viltdata.se

Läs mer

Vildsvinsbarometern juni

I många år har konsulenterna i syd skrivit en vildsvinsbarometer för respektive län, varje månad. Vildsvinsbarometern baseras på rapporter och inhämtad information från länets alla kretsar, varje månad. Det är duktiga och engagerade förtroendevalda i varje krets och länsförening som tålmodigt bidrar med vildsvinsbarometern varje månad.

Vildsvinsbarometern juni 2021

Länk till kartan

Läs mer

Ytterligare en Jägarskola i vår

Pga stor efterfrågan kommer det att hållas ytterligare en kurs i Jägarexamen under våren.

Upplägget är ju att man läser hemma och träffas digitalt ett par gånger samt en fysisk lite längre träff.

Kostnaden blir då 1850 kr för bokpaket och teoriträff.

Anmälan senast 12/3 till erica.lindquist@studieframjandet.se

Just nu finns 4 platser kvar, så först till kvarn!

Läs mer