Veterinärerna i Vallentuna gav råd om vård och skador på våra jakthundar

– Bästa sättet att slippa vildsvinsskador på våra jakthundar är att hålla dem från vildsvinen under jakt. Det var ett av budskapen som åhörarna fick ta del av när Jägareförbundet Rimbo gästades av ”Veterinärerna i Vallentuna”, närmare bestämt Kajsa och Jerker Kihlström på onsdagskvällen. De pratade om skador och trauman på våra jakthundar samt hur vi bör ta hand om dem på bästa sätt före, under och efter jakt.

Vad Jerker Kihlström menade var att man under jakt i möjligaste mån ska försöka anpassa jakten så att man undviker att hunden hamnar i närkamp med ett vildsvin.

Paret, båda själva jägare, gav under kvällen många goda råd hur man beter sig om olyckan ändå är framme. Åhörarna fick tips om hur man stoppar blödning och att alltid inse allvaret vid vildsvinsskador.
– Om blodet forsar, tänk efter, använd det du har exempelvis din undertröja för att få stopp.
Vi fick också veta hur viktigt det är att förstå att det inte är kört om hunden skadas så illa så att tarmarna blottas eller till och med hamnar utanför kroppen.
– Det finns ändå gott hopp att hunden klarar sig. Men försök att linda något runt skadan, plast är bra. Exempelvis en rulle platspåsar eller gladpack.

– Och om något händer, kräv hjälp av dina jaktkompisar. Det är ett delat ansvar under jakt.

Kajsa och Jerker Kihlström bjöd på flera tips och goda råd, ett axplock:

Före jaktsäsong: Se till att hunden är i bra kondition när jakten börjar. Cykling är bra men ännu bättre är att ni tränar kondition på ställen där det ser ut som där ni ska jaga.
Vid jakt: Värm upp din hund en halvtimme innan.
Efter jakt: En blöt och varm hund blir kall. Ett täcke är bra till i stort sett alla jakthundar, oavsett ras, bara några polarhundraser undantagna.
I bilen: Ha alltid med vatten, filt och plast i bilen.

Försäkringsbolaget Svedea hade också en representant på plats som informerade om jakthundsförsäkringar.

 

 

 

Kommentarer är stängda.