Nyheter Arkiv

Tjejer sköt skarpt när JAQT anordnade Aktivitetsdag för jägarinnor

På Kolstabodarna Vildmarks konferens och eventanläggning – www.kolstabodarna.se, strax utanför Sundsvall arrangerade JAQT Indal-Liden tillsammans med JAQT Timrå i början av augusti för första gången en ”Aktivitetsdag för jägarinnor”. Syftet med dagen var att öka tjejernas intresse för jakt och få in dem i förbundet under lättsamma och kontrollerade former tillsammans med likasinnade.

28 jägarinnor med varierande erfarenheter och i olika åldrar välkomnades av strålande väder och taggade arrangörer till Kolstabodarna Vildmark vid lunchtid. Under handledning av funktionärer fick deltagarna prova att skjuta på älgbana, björnbana och lerduveskytte. Utöver det så gick man en frågeslinga och tävlade i klassisk femkamp med bland annat hästskokastning och kubbstapling. De fick också möjlighet att göra ett studiebesök på PEMA Skyttecenter som tidigare i år invigt Norrlands första skyttebiograf.

Dagen avslutades med en viltinspirerad trerättersmiddag tillagad av Björn Skölving – www.bistrobjorn.com, bestående av rökt älghjärta och sallad toppad med några droppar citronsaft, pepparrotscrème, gräslöksolja och knäckesticks till förrätt, älgskavsgryta med årets lokalt plockade gula kantareller, mandelpotatis- och jordärtskockspuré samt inlagd gurka till varmrätt och avrundades med choklad- och kastanjeterrin med apelsinkolasås och lättvispad grädde till efterrätt.

Efter middagen, i sensommarkvällens mörker tog några av deltagarna chansen att i de tända facklornas sken nyttja anläggningens vildmarksspa vid tjärnen med vedeldade badtunnor och bastukåta medan nöjda arrangörer pustade ut efter ett mycket uppskattat arrangemang.

”Tusen tack för en jättefin dag och god mat o väldigt trevliga funktionärer samt deltagare. Vi återkommer mer än gärna!” sms:ade Maria Blixt som tillsammans med sin dotter åkt från Umeå för att vara med på Aktivitetsdagen för jägarinnor.

Läs mer

Jägareförbundet träffar avtal om inventeringar av rovdjur

Jägareförbundet och Naturvårdsverket har tecknat ett avtal angående inventering av stora rovdjur. Från förbundets sida ser man med det möjligheter att få bättre inventeringar och därmed ett bättre underlag i förvaltningen.

Efter årets vargjakt framgick med tydlighet att kunskaperna om stammens storlek inte var tillräcklig. I de områden där jakt bedrevs noterades långt fler vargar än vad länsstyrelserna angett i sina beslut.
Bland annat mot bakgrund av det har Jägareförbundet och Naturvårdsverket diskuterat sig fram till ett samarbete kring rovdjursinventeringar.
Avtalet sträcker sig över ett år, med start vid halvårsskiftet. Efter det ska en utvärdering göras, och om parterna tycker att det fungerar bra är ambitionen att det ska förlängas.

Nödvändigt med jägare
Riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné är nöjd med avtalet, och säger att en fungerande rovdjursförvaltning kräver ett bra inventeringsunderlag.
– Ska vi få bra inventeringar, med hög kvalitet över hela landet, är det bara jägarna som klarar av uppdraget. Vårt incitament är att få fram så bra siffror som möjligt eftersom det dessa kommer ligga till grund för den jakt som ska utföras.
Avtalet innehåller tre huvuddelar:
• Jägareförbundet ska bygga en organisation med en nationellt ansvarig, tre regionansvariga samt en ansvarig i varje krets. Dessa ska främja rapporteringen av stora rovdjur till Skandobs, samt planera och organisera inventeringsarbete, bland annat spillningsinsamling av björn.
• Förbundet beslutar tillsammans med länsstyrelserna var områdesinventeringar av lo och varg ska genomföras. Organisationen kring inventeringen, samt lämpliga personer för bakspårning och kvalitetssäkring föreslås av Jägareförbundet. Avtalet reglerar inte ersättningar till de som utför inventeringarna, sådan ska utgå genom respektive länsstyrelse.
• Jägareförbundet ska redovisa utvecklingen av Rovdjursobs. Det vill säga de rovdjur som observeras under de första sju älgjaktdagarna. Rovdjursobs används inte i förvaltningen i dag, men kan bli ett viktigt verktyg för viltförvaltningsdelegationerna. Särskilt i snöfattiga områden.

Inget konstigt avtal
Genom avtalet ska förbundet också utveckla och utvärdera metoder och organisation för inventeringar och med, som det heter, forskningsrelevans genomföra uppdraget.
– Arbetet i sig är inget konstigt för oss. Vi inventerar alla andra viltarter, nu ska vi inventera rovdjur också, säger Daniel Ligné och tillägger:
– Vi får nu möjlighet att mer aktivt delta i utvecklingen av rovdjursinventeringar och var dessa ska genomföras. Något som är viktigt för oss och våra medlemmar.
På Naturvårdsverket är vikarierande generaldirektör Eva Thörnelöf nöjd med uppgörelsen med Jägareförbundet.
– Vi behöver stor delaktighet i inventering av rovdjur. Ju fler som bidrar desto bättre resultat får vi. Att Jägareförbundet bidrar i detta viktiga arbete är av största vikt för rovdjursförvaltningen. Vi är mycket glada för det nya avtalet mellan våra organisationer, säger hon.

Läs mer

Jakttider på älg 2015/16

För jaktåret 2015/2016 gäller följande jakttider:

För licensområden och älgskötselområden börjar jakten den 7 september 2015 och slutar den 25 september 2015.

Andra jaktperioden börjar den 10 oktober 2015 och slutar den 31 januari 2016.

För oregistrerade kalvområden börjar jakten den 7  september 2015 och slutar den 11 september 2015.

Läs mer