Uppdatering Cesium och vildsvin

Information kring Gävle Södras jvk kontakter med Gävle kommun gällande vildsvin

Efter idoga kontakter med Gävle kommun i frågan om problematiken kring höga cesiumvärden samt destruktion av fällda vildsvin med höga cesiumvärden under ca 1,5 år och med målsättningen att trots höga cesiumvärden ändock kunna bibehålla och även få till en ökande jakt efter vildsvin inom Gävle södra jaktvårdskrets.

Dock krävs då ekonomiskt stöd från Gävle Kommun för kostnaderna kring främst destruktion men även cesiumprovtagning. Även länsstyrelsen är informerad i ärendet och bör också kunna vara behjälplig i frågan. Här känns ju som vildsvinet också bör ingå som vilt i länets viltförvaltningsdelegation och diskuterats där för nödvändiga åtgärder.

Kan rapportera att efter mina senaste kontakter med Gävle kommun nu, är ett PM framtaget av min kontakt där som presenterats för nämndordföranden och berör just de krav jag framfört för att en nödvändig fortsatt jakt på vildsvin skall kunna fortgå och även ökande. I PM är förslag på åtgärder och även kostnadsberäkning av vad Gävle kommun ekonomiskt bör kunna tillföra.

Enligt uppgift är nu PM överlämnat till kommunalråden inom Gävle kommun för beslut, trots allt är det ju där besluten skall tas.

Jag känner att nu har ärendet äntligen hamnat på rätt nivå, nu återstår att se vad som händer och om ansvariga inom kommunen känner att vildsvinen bör hållas efter och decimeras.

Jag håller tummarna för ett positivt beslut.

 

Anders Persson

Ordf. Jägareförbundet Gävle Södra JVK

 

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar