Nyheter Arkiv

Småviltsavskjutning 2022-2023

Pressmeddelande från Jägareförbundet Gävleborg

I dagarna släppte Svenska Jägareförbundet den årliga rapporten för viltövervakning i länet. Rapporten baseras på avskjutningsdata från jaktsäsongen 2022-2023, inrapporterad av jägarna i länet. I fjol minskade vildsvinsstammen nationellt och i länet, i år ser vi att länets vildsvin ökar medan stammen nationellt fortsätter att minska.

Även om vildsvin kan ses som enskilda individer i mer eller mindre hela länet så återfinns majoriteten söder om Sandviken. Något jägarna i länet fortfarande brottas med är att vildsvinen kan innehålla höga halter av det radioaktiva ämnet cesium.

  • Cesium kan man i dag kostnadsfritt testa för, något vi rekommenderar att alla gör. Vildsvinet är en fantastisk köttresurs men höga cesiumhalterna gör tyvärr stora delar av djuren som skjuts inte är tjänliga som människoföda. I vissa områden finns möjligheten att föra dem till destruktion för att inte föra tillbaka det radioaktiva ämnet till skogen, säger Jonas Danielsson som är viltansvarig på Jägareförbundet Gävleborg.
  • Vildsvinspopulationen är begränsad till länets södra delar och är fortfarande ett ganska nytt vilt i Gävleborg. Att utvecklingen av stammen vänder uppåt igen är inte så konstigt eftersom arten fortfarande sprider sig i länet, förklarar jaktvårdskonsulent Anna Olofsson.

Skogsharens utveckling är under granskning sedan en tid tillbaka då den nationellt varit på tillbakagång i stor omfattning länge. I Gävleborg har vi i årets rapport kunnat se en positiv utveckling av stammen, om det som tidigare år endast är en avvikelse från den negativa trenden eller en vändpunkt återstår att se.

  • Att just skogsharen har ökat under senaste året är positivt då den har en tendens att konkurreras ut av fältharen. Skogsharen trivs som namnet antyder i skogslandskapet, i och med att den skiftar till en vit vinterpäls gynnas den av snörika vintrar då den inte är lika synlig för predatorer, förklarar jaktvårdskonsulent Anna Olofsson.

Varje år rapporterar jägare in statistik på avskjutningen av olika arter i länet och landet.  Inrapportering av de svenska jägarna ger en möjlighet att se trender i den svenska faunan och utvecklingen av olika viltarter. Detta spelar en viktig roll i att forma vår kunskap om de vilda djuren och hur vi förvaltar dem.

  • Informationen som jägarna samlar in från sina respektive marker är en viktig del i den viltövervakning som sker. Genom att se utvecklingen kan vi säga något om hur viltstammarna mår. Vi kan också se samband mellan utvecklingen av olika arter, eller bristen på samband, därigenom ser vi vad som skulle kunna ligga bakom utvecklingen, säger jaktvårdskonsulent Anna Olofsson.

 

Svenska Jägareförbundet har sedan 1938 samlat in data över de svenska viltstammarna. Rapporterna ger oss ett kvalitativt underlag att basera vår kunskap om de vilda djurens utveckling på. Få andra länder har tillgång till statistik som sträcker sig så långt tillbaka i tiden. Att insamlingen av data bygger på jägarnas frivilliga insatser ger dessutom uppgifterna hög trovärdighet.

Den svenska jägarkåren är den viktigaste förutsättningen för att få in denna viktiga data som placerar Sverige i framkant när det gäller den här typen av kunskap.

 

Viltövervakning – att följa viltstammarnas tillstånd och utveckling – är en integrerad del av den svenska miljöövervakningen. Efterfrågan på kunskap om viltstammarna ökar från allmänheten, myndigheter och organisationer både inom Sverige och internationellt.

På Svenska Jägareförbundets Webplats viltdata.se finns avskjutningsstatistik för svenska viltarter. Informationen finns från lokala kretsar, länsnivå och riksnivå.

 

Avskjutningsrapport 2022_23 Gävleborg

 

För frågor eller mer information om rapporten för jaktåret 2022-2023 kontakta

Anna Olofsson

Jaktvårdskonsulent, Gävleborgs län

Anna.olofsson@jagareforbundet.se

010 – 584 76 62

 

Jonas Danielsson

Viltansvarig jägareförbundet Gävleborg

Jonasd1216@gmail.com

070 – 634 38 22

Läs mer

Destruktion av Vildsvin är åter öppen!

Container för vildsvin är åter utställd i Forsbacka.
Det är öppet dygnet runt och alla dagar i veckan.
Block och penna ligger framme som man får fylla i namn, jaktområde, datum samt sätta en
nummerlapp på grisen.🐗
Mvh
Gävle södra jaktvårdskrets
Åke Lundberg Kvarnfab
Läs mer

Desktruktion av Vildsvin

Med anledning av nuvarande situation i Västmanland med  förekomsten av afrikansk svinpest så stoppar vi vår mottagning av vildsvin till Kvarnfabs anläggning i Forsbacka tills vidare.

Vi iakttar försiktighetsprincipen som vi själva beslutat och gör det omöjligt att vår verksamhet bidrar till eventuell spridning av afrikansk svinpest.

 

MVH Åke Lundberg

 

Läs mer

Destruktion av Vildsvin

Uppdaterad info och ändrade rutiner vid avlämning av vildsvin för desktruktion
Sprid till era jaktkamraterna!
•Cesiumanalys/ provtagning tillämpas som tidigare, där proven lämnas vid Calluna i Gävle.
Viktigt att ange uppgifter om typ av vildsvin, jaktlag samt datum vid inlämnande av provet.
•Destruktion, Ny avlämningsplats,
Avlämning av kroppar med höga cesiumvärden för destruktion sker vid KVARNFAB anläggning, Margretehillsvägen 4, Forsbacka.
•Mottagning, Öppet dygnet runt alla veckodagar.
•Avlämning av kropp görs i uppställd grön container märkt KVARNFAB.
•Märkning, viktigt att i befintligt block ange vildsvins typ, jaktlag och datum. Tillhörande nummer lapp sätts på ett ben.
Läs mer

Tjejskytte i Valbo

Tjejskytte varje måndag under hela maj och juni
med start den 8 maj kl. 18.00 på Valbo Sportskytteklubbs anläggning.

De börjar med att skjuta hagel och hagelbössor finns att låna.

Har ni frågor kontakta Anita Nyberg 073-800 90 5

Läs mer

Vildsvinskväll i Valbo

Den 14/11 så var vi med på den andra informationskvällen om vildsvin som Länsstyrelsen anordnade i länet
Denna kväll var Per Zakrisson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet med för att förläsa om vildsvinens biologi och förvaltningen av dom.
Vi berättade om samarbetet med Gävle kommun angående cesiumbekymmret och visade den senaste statistiken för kretsen.
Lotta Zetterlund från LRF pratade om det goda exemplet på samförvaltning som Gunilla Flyckt i Hedemora har startat.
Rebecka Wikström och Marielle Cambronero från Länsstyrelsen sammanfattade kvällen och tackade för visat intresse.
Läs mer

Predatortävling

För att vara med i predatortävlingen för kretsen🦊
Skicka in din avskjutning till Mats Jonsson matsistackbo@gmail.com senast den 15/2
Viltet skall vara fällt inom kretsen mellan 1/7 2020- 30/6 2021
Läs mer

Vildsvinskväll i Hedesunda

Ett 50-tal personer besökte på torsdagen den 4/11 vildsvinskvällen i Hedesunda för att lyssna på bland annat Leif Fredriksson som pratade om förvaltning och förebyggande skyddsjakt.
Samt Henrik Thurfjell och Erik Andersson Sundén båda forskare vid SLU som har startat ett projekt vid namn OBELICS där man kommer undersöka cesium i vildsvin under ett års tid i både kött, maginnehåll och avföring
Huvudsyftet med denna forskning är att analysera vad vildsvinen äter för något och kopplat till cesium värde.
– Påverkar födo intaget cesium värdet .
– Kan man se skillnader inom kön, ålder mm.
– När under året kan det vara lägre cesium värden och därmed lämpligast att skjuta av, kan det visa sig variera över det geografiska läget?
Varje prov set, innehåller tre burkar samt ett frankerat kuvert , färdigt att omg skicka samt ett formulär som fylls i av skytten, varje skytt får ett personligt svar på insänt material.
Kvällen avslutades med att Johan Lundberg ordförande för Jägareförbundet Gävleborg informerade lite kort om vargläget i länet och hur man jobbar i den frågan.
När alla gick så delades det ut provkit till OBELICS projekten, fick man inget sånt eller behöver flera då projektet kommer fortlöpa under ett års tid och forskarna vill ha prov från hela året så finns provkit att hämta hos nedanstående:
Mats Jonsson Valbo 070-3036944
Jörgen Linander Hedesunda 070-2030503
Fredrik Holmgren Hedesunda 070-1675765
Lasse Rydberg Hedesunda 070-6052815
Anita Nyberg Hästbo, Kjessmansbo 073-8009057
Anders Persson Järvsta 070-6931408
Jörgen har även provkit för att kontrollera förekomsten av salmonella i vildsvin som SVA vill ha hjälp med.
Vi tackar alla för en trevlig och informativ kväll samt hälsar att det kommer förmodligen bli ett mötet nästa år där vi förhoppningsvis kan visa några resultat från OBELICS projektet.🐗

 

 

 

Läs mer