Vildsvinskväll i Hedesunda

Ett 50-tal personer besökte på torsdagen den 4/11 vildsvinskvällen i Hedesunda för att lyssna på bland annat Leif Fredriksson som pratade om förvaltning och förebyggande skyddsjakt.
Samt Henrik Thurfjell och Erik Andersson Sundén båda forskare vid SLU som har startat ett projekt vid namn OBELICS där man kommer undersöka cesium i vildsvin under ett års tid i både kött, maginnehåll och avföring
Huvudsyftet med denna forskning är att analysera vad vildsvinen äter för något och kopplat till cesium värde.
– Påverkar födo intaget cesium värdet .
– Kan man se skillnader inom kön, ålder mm.
– När under året kan det vara lägre cesium värden och därmed lämpligast att skjuta av, kan det visa sig variera över det geografiska läget?
Varje prov set, innehåller tre burkar samt ett frankerat kuvert , färdigt att omg skicka samt ett formulär som fylls i av skytten, varje skytt får ett personligt svar på insänt material.
Kvällen avslutades med att Johan Lundberg ordförande för Jägareförbundet Gävleborg informerade lite kort om vargläget i länet och hur man jobbar i den frågan.
När alla gick så delades det ut provkit till OBELICS projekten, fick man inget sånt eller behöver flera då projektet kommer fortlöpa under ett års tid och forskarna vill ha prov från hela året så finns provkit att hämta hos nedanstående:
Mats Jonsson Valbo 070-3036944
Jörgen Linander Hedesunda 070-2030503
Fredrik Holmgren Hedesunda 070-1675765
Lasse Rydberg Hedesunda 070-6052815
Anita Nyberg Hästbo, Kjessmansbo 073-8009057
Anders Persson Järvsta 070-6931408
Jörgen har även provkit för att kontrollera förekomsten av salmonella i vildsvin som SVA vill ha hjälp med.
Vi tackar alla för en trevlig och informativ kväll samt hälsar att det kommer förmodligen bli ett mötet nästa år där vi förhoppningsvis kan visa några resultat från OBELICS projektet.🐗

 

 

 

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar