Huvudmeny

                                                                                                                                                                                                                                                                   

CWD Information

CWD är en mycket besvärlig och allvarlig sjukdom som har konstaterats i både Norge och Finland men än så länge inte i Sverige. Övervakningen är till för att utreda om sjukdomen finns i Sverige och om i så fall i vilken utsträckning.

Sjukdomen CWD går inte att bota och näst intill omöjlig att utrota om den får fäste, men ju snabbare man hittar den desto bättre chans har vi. Om den får fäste i Sverige kommer den ha en negativ inverkan på vilthälsan och på viltstammen.

Det vi önskar är att få in prover från sjuka hjortdjur (älg, rådjur, kronhjort, och även ren). Provmaterial som vi vill få in är hjärnstam och käklymfknutor från äldre sjuka hjortdjur.

Det går även att skicka in hela huvudet om man tycker att det är enklare.

All Information om sjukdomen, vilka prover man ska ta, hur man tar dom, och hur man ska skicka in proverna finns på vår webbplats www.cwd.se

Vi är oerhört tacksamma för all hjälp vi kan få, utan er så är övervakningen av CWD omöjlig.

Om ni träffar på ett intressant djur för provtagning, kontakta oss innan ni skickar in på telefonnummer: 018-67 40 00, fråga efter viltsektionen.

Eller maila in på vilt@sva.se så hjälper vi er och skickar ut provtagningsmaterial med transportförpackningar utan kostnad.

Stort tack!!

STATENS VETERINÄRMEDICINSKA ANSTALT (SVA)

telefon. +18-674606 mobil.+72-2257376

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar