Välkomna till Mjölby Jaktvårdskrets

Årsmöte på Väderstad centralkrog

Under årsmötet delades priser för årets skyttetävlingar ut och många trevliga och givande föredrag och diskussioner hölls.
Detta tillsammans med en gulaschsoppa från himmelriket som troligen hade smakat ännu bättre i skogen.

Harjakt

 

 

 

 

 

 

Vi deltog på harjakten utanför Mjölby 20190209 och då som fotade fick träffa värdens lyckligaste tjej
tillsammans med Elmer, skönt med en brasa i snålblåsten, och så kan man ju passa på att grilla sig en
korv eller bara ta en smörgås!
Vid pennan och bakom kameran Bo Alvarsson

Länsstyrelsen medger ingen jakt på lo
I Östergötland blev det rekord med nya kullar av lodjur förra vintern och nu vill jägare i länet ha licensjakt på lo. Dock länsstyrelsen håller emot.

Ungarna har fötts i Åtvidaberg, Boxholm, Motala, Finspång och i Kinda kommun har det blivit två kullar. – Sex stycken egna föryngringar och det är väl det mesta vi haft någon gång, åtminstone på senare år, säger Mia Kjällander som är vilthandläggare på länsstyrelsen om den senaste inventeringen av så kallade föryngringar av lodjur i Östergötland.

Enligt räknesättet på det här området så handlar det om totalt 7,5 föryngringar för Östergötland. Det beror på att man också räknar med delar av tre kullar som skett på gränsen mot Sörmland och Örebro län. Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation har satt sju föryngringar i Östergötland som nedre gräns för licensjakt på lodjur och endast en halv över tror inte Mia Kjällander räcker för att licensjakt ska starta.

– Har man sagt sju föryngringar ska man hålla det och vi behöver åtminstone ha en föryngring över innan det är någon idé med att ha licensjakt, menar hon och tillägger: – Men vi får väl se hur det blir i vinter. Vi hoppas på allmänhetens hjälp med att få in rapporter.

Jägaren samt tillika vice ordförande i Finspångs jaktvårdskrets Hans Blomberg är besviken på beskedet från länsstyrelsen. -Vi hade gärna sett att det blev licensjakt för pratar man med fårägare är de mycket oroliga för att det ska sätta igång och anfalla deras få för får de smak på fåren så är det ju kört.

Det har varit två lodjursattacker på tamdjur det senaste året i Östergötland och det ena var i Kinda och det andra var i Ödeshög. Om jag inte missminner mig så var det tre lamm på ena stället och ett på det andra, konstaterar Mia Kjällander.

Daniel Hellqvist som är jägare och viltspårare, hör till dem som menar att det snart är för många lodjur i länet. Därför tycker han att det är hög tid att börja räkna på hur många de bör vara. – Stammen har blivit så pass stor att vi behöver börja förvalta den nu. Skabb är ju en faktor som troligtvis kommer att slå till om de blir för många. Jag skulle gärna se att det blev licensjakt omgående eftersom vi har så mycket lodjur nu så det går åtminstone bra att jaga enstaka individer, säger han.
Fotnot: Enligt Viltskadecenter på Sveriges lantbruksuniversitet är det svårt att ta fram en exakt siffra på hur många ungar som föryngringar av lodjur innebär. En uppskattning är dock mellan 7 och 20 i Östergötlands föryngringar.

SPÅRTOLKAR I Mjölby.
Finns på egen sida nu 

Arbetet med att skapa en ny och informativ hemsida pågår för fullt. Förhoppningen är att fylla denna med intressant och givande information.
Har du något du vill dela med dig av?
Eller har du tips på vad som bör finnas med.
Kontakta Bertil Almqvist 070-688 41 66

123