Viltförvaltning

Öster-Malmas jaktvårdskrets tillhör landets mest vilttäta områden. Den årliga avskjutningen har passerat 100 klövvilt (huvudsakligen dovhjort) per 1000 hektar och år. En för bara några år sedan en helt ofattbar mängd. De enorma viltstammarna ger oss fantastiska jaktmöjligheter och många icke jagande människor otroliga naturupplevelser. Därför vill vi påtala viltets värde. Vi är dock medvetna om att viltet också orsakar  stora problem och kostnader för framförallt lantbruket.  Vår ambition är, genom att sprida kunskap om senaste forskningsresultat, ge olika aktörer insikt om varandras förutsättningar och finna lösningar och inspiration för en samförvaltning där alla är vinnare.

 

Betestryck

SLU genomför inom Beyond Moose projektet en studie av betesskador på gröda. I år har en stor mängd små uthägnader placerats på vallar och havreåkrar runt om i kretsens område. Syftet är att följa betestrycket på fälten och kunna jämföra med de obetade rutorna innanför. Fodermängden på fälten kommer bland annat följas med drönare.

 

 

 

SAMFÖRVALTNING KLÖVVILT

Länsstyrelsen i Södermanlands län har tillsammans med viltförvaltningsdelegationen tagit fram en samförvaltningsplan för klövvilt. I förvaltningsplanen presenteras viktiga faktorer för att en långsiktigt hållbar flerartsförvaltning ska finnas i länet. Läs mer på Länsstyrelsens hemsida.

 

 

 

 

INVENTERING AV STORA ROVDJUR

Alla observationer är till hjälp i inventeringsarbetet av de stora rovdjuren. Rapportera dina observationer på www.skandobs.se eller till länsstyrelsen direkt. Du kan också tipsa länsstyrelsen om var du ser vargspillning.

 

 

 

 

RAPPORTERA VAD NI SKJUTER

Viltrapporteringen är grunden för all viltförvaltning. Ju fler jaktlag som rapporterar desto tillförlitligare är underlaget för beslut om jakten.

1. Gå in på www.viltdata.se/avskjutningsrapporten
2. Logga in eller registrera dig för att få inloggningsuppgifter.
3. Fyll i dina uppgifter, storlek på jaktmarken, vad ni skjutit under året, klicka på spara. Färdigt!

 

123