Nyheter Arkiv

CWD och älgjakt – länkar, filmer och provtagningskit

Älgjakten står för dörren och efter de sjuka älgkor som hittats inom Arjeplog och Arvidsjaur är en utökad provtagning för CWD, så kallad avmagringssjuka nödvändigt.

Vi har fått många frågor och nu när det är dags har vi samlat all information som du sedan kan klicka dig vidare till all möjlig information.

Provtagningskit, var hämta?

– De jaktlag som var på mötet 15 augusti och beställde kit ska ha fått dessa igår fredag. (På grund av många paket hade ICA inte hunnit läsa in alla men älgjakten börjar ju inte förrän på måndag)

-Älgskötselområdet, dvs Allmänningslagen, Sveaskog och SCA lagen hämtar sina kit hos allmänningen

-Övriga – som inte förstått att man själv måste beställa kiten  hos SVA kan hämta ett begränsat antal på Barrgatan 13, vid garaget.

Där skriver man upp namn, jaktlag, telefonnummer och antal kit som hämtas och max 5 st. Vi har bara ett begränsat antal så de som hämtar i helgen och sedan får sina beställda provtagningskit återställer man enkelt på samma ställe.

Länkar till provtagningsfilmer, telefonnummer, ersättning mm

Det är myndigheterna dvs Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska institut (SVA) som har ansvaret över provtagningarna. Vi jägare är de som ideellt ska utföra provtagningarna och till hjälp har vi fått praktisk utbildning och här har vi en länk till hur man tar prover.

Provkiten kan man beställa direkt från SVA, 018-674000 eller vilt@sva.se

På SVAS hemsida om CWD hittar du här mera: https://www.sva.se/cwd

Här är länk till hur du tar prov för CWD: https://images.app.goo.gl/6xt5URzviPG5LBo19

Hur du packar provtagningsmaterialet som skickas snarast hittar du här: https://www.youtube.com/watch?v=RHkeGw2ggP4

Hur du sedan packar käken för åldersbestämning hittar du här: https://www.youtube.com/watch?v=RGY_U5B5550

Ersättningen är 300 kr per inskickat prov och länken till en pdf fil att ladda ner och skriva ut för att begära ersättning hittar du här: Ersättning övriga skedprover 2019-03-06

Mer information hittar du på SVAs sida om CWD: https://www.sva.se/cwd

 

Kretsens roll? Vi jobbar ideellt för medlemmarna

Utan dessa ideella krafter som vi i Jägareförbundet Arjeplog ägnat många timmar till hade det nog inte varit möjligt att nå ut med information till alla jägare om sjukdomen, provtagning och framför allt den oro som kan finnas. Vi jobbar ju för medlemmarna i Arjeplog på kretsnivå och även om vi är drygt 300 st i Arjeplog så saknas många jägare.

Vi har ordnat informationsmöten, sett till att utbildningar skett, sett till att vi har extra kit till alla som glömt att själva beställa, packat kit.

Vi jobbar ju för medlemmarna i Arjeplog och även om vi är drygt 300 st i Arjeplog så saknas många jägare.

Vi hoppas att de som inte är medlemmar förstår vår insats – inte bara i den här frågan utan i allt möjligt vi gör för viltet, jakten och naturen.

Du som inte är medlem kan gå med i gemenskapen.

Lättast är att swisha till 123 6261 986 med ditt personnummer i meddelanderaden.

Du blir medlem där du är folkbokförd och vill du blir medlem i valfri krets rekommenderar vi dig att du fyller i den här medlemsansökan, kan du även fylla i kontaktuppgifter med mobilnummer och epostadress:

https://jagareforbundet.upright.se/Betalsida

300 kr Medlemskap utan tidning

600 kr Medlemskap med tidning

300 kr Medlemskap med tidning ungdom upp till 25 år

 

 

 

Läs mer

Nya jakttider – jakttidtabellen ska göras om

Ta chansen att påverka hur den nya jakttidtabellen ska se ut. Det finns många nyheter i förslaget och det är just Du som medlem som kan påverka hur den ska se ut.

Hjälp oss komma fram med ett bra förslag från oss. Det finns förslag på bland annat att jakttiden för dagen på älg utökas så den gäller med så kallad skymningsjakt, en timme efter solens nedgång. Idag är det ju jakt fram till solens nedgång. Hur tycker Du att det förslaget är? Tyck till!

Du kan kontakta någon i styrelsen eller maila till aplog123@gmail.com om dina synpunkter.

Kontaktuppgifter:
Elisabeth Lestander ordförande 070-3633688

Dan Marklund vice ordförande 070-5884290

 

Tack för att Du hjälper till.

 

Läs mer

Viltolyckor – en påminnelse – anmäl!

Viltolyckor med rådjur – en anmälan som ibland glöms bort

Upprörd över lidandet och nonchalans att inte rapportera

Vi blir både upprörda över det lidandet som man utsätter rådjuren för och även den nonchalans som råder på att rapportera viltolyckor!
En bild på två rådjur, ej rapporterade som viltolyckor vilket betecknas som smitning.

Det ena rådjuret påkört vid kyrkogården, lämnad åt sitt öde på vägen. (rådjuret till vänster i bild) Var det redan dött vid kollisionen? Levde den en tid? Led det?

Det andra rådjuret påträffades kring Jakobsgatan, kunde inte gå och avlivades av eftersöksjägare. Den hade rödsprängt öga och en knöl på ryggen som uppfattades som en bruten rygg (rådjuret till höger på bilden). Ingen anmälan till Polisen av den som körde, återigen en smitningsolycka och med ett stort lidande för det arma djuret.

Allt klövvilt ska anmälas och för Arjeplogs del så gäller det ju älg och rådjur (ren räknas inte till vilt men ska rapporteras) men även fridlysta djur som till exempel utter. Tro det eller ej men en utter blev påkörd under december månad och den som körde på anmälde naturligtvis olyckan. Med fridlysta djur är det extra viktigt för de ska sedan vidare för omhändertagande.

En viltolycka sak anmälas inom 4 timmar och därefter räknas det som en smitning i lagens mening.

Man ringer larmnumret 112 vid anmälan. Kom också ihåg att kör du på ett klövvilt så är det viktigt att märka upp platsen också. Har du inte särskilda remsor som finns såväl hos Polisen som hos kretsen så tar man vad man har. En plastpåse, ett plagg man kan undvara – allt för att underlätta för en eftersöksjägare att hitta platsen och kunna spåra upp ett djur som är skadat. Det är svårt att veta när anmälaren säger ”jag är mellan Arjeplog och Arvidsjaur”. VAR har då olyckan inträffat?

Vad kan viltolyckorna i samhället bero på?

Men vad beror det ökade antalet viltolyckor inom 50 skyltarna i Arjeplog på? Vi kan bara spekulera. Dels är det ju ett naturligt stråk där de går över vägarna  och det är svårt att göra något åt och det finns bra med mat inom området men även att utfodring av rådjur pågår som kan ha sin bidragande orsak.

Men till vilket pris? Ur rådjurets syn så är vägen till och från utfodringsplatsen också en risk med sitt eget liv då vägar korsas som har mycket trafik.

Att utfodra rådjuren är mycket bra och särskilt denna vinter då allt vilt lider på grund av snömängden och inte får i sig den föda man behöver för överlevnadens skull,  men sedan kan ju platsen att utfodra de på vara en diskussionsfråga och sett ur ett olycksperspektiv.

För den enskilde som kör på rådjuren så kan det vara kostsamt med att laga bil men vad händer när någon gör sig illa? Dör? Vem bär ansvaret? Det är en hårfin marginal på att veta vad som är rätt och fel men jag måste även tänka att jag själv skulle fundera mycket på om min utfodring av rådjur är på ett bra ställe.

Jag måste ju hålla med om att det är ju trevligt att från sitt köksfönster mitt i bostadsområdet få se såväl rådjur som älgar komma in och äta och man tänker att man gör en god gärning och det gör man. Absolut. Vill vi ha älgar i bostadsområdena?

Utfodrar jag ska jag kanske  flytta bort den från bebyggelsen, kanske utanför 50 skyltarna och låta de utfodras på rätt ställe och på rätt sätt. Att utfordra djuren innebär ju ett ansvar att hålla de stackarna vid liv också, man kan inte bara sluta när man väl börjat.  Hur en utfodringsplats ska var utformad är ju att man också ska ha flera ställen inom en 50 meters radie så att även de minsta får mat. Har man bara ett ställe så trängs de små undan och dör av svält helt enkelt.

Inom Arvidsjaur kommun förbjöd man utfodring inom tätbebyggt område och antalet olyckor gick ner till NOLL.

 

Elisabeth Lestander

ordförande

 

Dan Marklund

vice ordförande och även eftersöksjägare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer

Utbildningar 2018 som genomförs i Arjeplog

Nästa utbildning på tur är:

Jaktledareutbildning 19-20 maj i Arjeplog

 

Eftersöksutbildning 16-17 juni

För att få gå eftersöksutbildning måste du genomföra en teoretisk utbildning som du även hittar under https://jagareforbundet.se/utbildning

 

Anmälan till båda kurserna gör du på Jägareförbundets hemsida: https://jagareforbundet.se/utbildning/kurser/

Klicka dig fram till NORRBOTTEN och välj Jaktledareutbildning 19-20 maj i Arjeplog eller Eftersöksutbildning 16-17 juni i Arjeplog.

Får du problem så hjälper vi gärna till!
Elisabeth 070-3633688

Dan 070-5884290

 

 

 

 

 

Läs mer

Jägarträff inför höstens jakt 16/8 kl 18

Dags för årets jägarträff inför älgjakten.

Onsdag 16 augusti kl 18, Medborgarhusets café

Vi kommer att ta upp bland annat:
– Älgtilldelning
– Vad har Jägareförbundet gjort i björnfrågan?
– Repetition av rapporteringssystemens hysteri och frågor om Länsstyrelsens avgifter
– Mårdfällor: Ola Lestander visar sina fällor och Kurt Carlman ger tips om hur du lyckas bäst med mårdfångst.
Vi har 10 fällor som ska sättas ut på statens mark ovan odlingsgränsen och möjlighet att hyra en kommer att finnas.

Medverkande: Mikael Samuelsson ordförande Jägareförbundet Norrbotten, Ola Lestander och Kurt Carlman och delar av lokal styrelse.

Fika till självkostnadspris.

Välkommen!

Läs mer

JAQT Arjeplog

Vi tänker sparka igång aktiviteter för dig som är kvinnlig medlem i kretsen och JAQT Arjeplog (Jagande Aktiva Qvinnor i Tiden)  och tanken är att vi ska träffas, trivas och hitta på aktiviteter som passar alla.

Eftersom vi saknar mångas mobilnummer så kan du smsa det till mig så får du utskick från oss som en påminnelse om aktiviteterna. Jag har en del telefonnummer och kommer att smsa ut till de jag har men som sagt – jag saknar många! Uppdatera gärna ditt medlemskap med nya uppgifter. Mailadress och mobilnummer.

Vi kommer att alltid ha onsdagar som träffdag så blir det betydligt lättare att hålla reda på dagen.

 

Vi träffas och grillar korv, kokar kaffe, Kurt Carlman kommer och lär oss hantera hagelvapnet på rätt sätt!

31 maj kl 18

Plats: Skjutbanan, Älgbanan. Ta gärna med dig om du har ett hagelvapen, inget skytte bara anläggning

 

Trapskytte, hagel eller Löpande älg med salongsgevär , dvs 2 stationer

7 juni kl 18

14 juni kl 18

21 juni kl 18

28 juni kl 18

 

Plats: Skjutbanan – trapbanan längst in efter vägen

Pris: 20:- + kostnad för lerduvor

Marlen Jonsson Nord ansvarar för hagelskyttet och Elisabeth Lestander ”lilla älgbanan”

 

Älgbanan – kostnad för banan tillkommer, prisexempel medlem i Arjeplogs Jaktvårdsförening 50:-, ej medlem 100:- för 3 serier. Varje extra serie kostar sedan 10:-

9 augusti kl 18

 

Jägareförbundet Arjeplog har:

Jägarträff inför älgjakten där vi kommer att visa mårdfällor

16 augusti kl 18

Medborgarhuset

I november månad kör vi med skyttesimulator och andra aktiviteter. Var med och tyck till vad vi kan göra? Är en resa till Piteå med skyttebiografen där och kika på vapen ett alternativ? Gemensam älgjaktsdag? Ripresa efter Silvervägen?  Lydnad för jakthundar? Tveka inte att höra av dig till någon av oss. Vi vill gärna få med nya och gamla medlemmar för att enkelt kunna umgås och ha kul tillsammans.

Det finns ju inget krav på att prestera bäst på skjutbanan. Vi är där för att träna och träna och träna – eller bara umgås. Varmt välkommen ska du vara på aktiviteterna!

Du hittar oss  också snart på Facebook – JAQT Arjeplog och på vår hemsida: krets.jagareforbundet.se/arjeplog

Känner du någon annan som är intresserad så är det ju bara att ta med så blir vi ju bara fler!
Elisabeth Lestander ordförande 070-3633688

Monika Juhlin 070-6425369

Måna Fjällman 070-3029272

Marlen Jonsson Nord 073-8432359

 

Läs mer

Rävlock med Ulf Lindroth – vilken succé!

Svaipa2016-18

En mycket rolig och lärorik kväll med mycket folk och Ulf som verkligen bjöd på sig själv och tipsade om såväl sina misstag som de olika läten man kan göra föra att få räven nära. Timmarna gick fort och vi lottade ut drygt 15 rävlockböcker till ungdomar under 20 år. Nästan 85 personer kom vilket gör oss ännu mer inspirerade att fortsätta jobba för medlemmarna och att drygt 30 ungdomar under 25 år kommer är ett tecken på att ett stort intresse finns för jakt och natur.


Tusen tack till alla men speciellt Ulf Lindroth som inspirerade oss alla att prova att locka räv och framför allt till alla ni ungdomar som kom./Elisabeth

 

Läs mer

Nytt år och nya utmaningar…..

Brev till medlemmarna

Under mellandagarna skickades det ut ett brev från kretsen till alla medlemmar i Arjeplog. Med brevet följde en enkät med några korta frågor.

Dels en fråga om brunstuppehåll. Meningarna är många gånger delade om brunstuppehåll eller inte. Då vi på våra jägarträffar haft handuppräckning så tycker vi inte att det räcker.

Fram till igår har ca 15% av medlemmarna lämnat in sin synpunkt. Vi kommer att sammanställa allt och redovisa resultatet till årsmötet den 15 februari.

Den andra frågan var om man jagat under det så kallade ”jaktfönstret”. Under tiden 161126-161204 var det öppet för älgjakt i delar av Arjeplog och Arvidsjaurs kommuner om man hade tilldelning kvar. Länsstyrelsen hade ju fattat beslut om detta för att komma åt några av de många vandringsälgar som passerar på sin väg till sina vinterbeten. Jag jagade under tiden och de sista dagarna fick man se otroligt många älgar vandrandes över sjön Naujaure vid Kuorrokveik. Det är en fantastisk syn när de kommer på rad över sjöarna. Näst sista dagen var det -25 och trots skottlägen så avstod vi från skott, men vi var bara två som jagade…  Det kändes alldeles för kallt för att ställa sig att slakta. Sista dagen var vi också två och jag missade hela föreställningen då jag var på en helt annan plats men Ulf Ottosson hade turen att befinna sig upp på Renberget och fick se många genom kikaren.

Jägarträffen med Mikael Samuelsson 18 januari väckte några fler frågor om avskjutning och jämförelser mellan åren. Det är ju så att man ökade tilldelningen för 2016 och det fälldes 200 älgar fler än 2015. Det året var ett rekordår då det enligt rapporteringarna skjutits 92%. Målet hos Älgförvaltningsgrupp 3 (ÄFO3) är ca 80%. Vi kommer att redovisa det till årsmötet den 15 februari.

Rävlock den 25 januari med Ulf Lindroth är nästa arrangemang. Kl 18 på Medborgarhuset – en GRATIS föreläsning för alla!ravfilmen_singel

Vi kommer att lotta ut 15 st rävlockböcker bland de ungdomar under 20 år som kommer. (Värde 299:-)

Ulf Lindroth, känd jägare och filmare visar och lär oss rävlockens konster.

Med bidrag från arjeplog_plats_rgb kommun genom kulturkraftsbidrag.

Vi kommer att ha en hel del aktiviteter under året och Du som medlem är den viktigaste för oss. Vi jobbar för Dig och därför vill vi också ha synpunkter på vad Du tycker om vad vi gör för medlemmarna i Arjeplog! Skicka gärna ett mail eller kontakta oss via hemsidans kontaktformulär.

Hälsningar

Elisabeth Lestander ordförande och Dan Marklund vice ordförande

Läs mer

2016 börjar lida mot sitt slut. Vi knyter väl ihop säcken och kikar vad vi har fått med oss….

Hej!
Nu när snön kommit till inlandet och kylan sakta börjat komma sig närmare, känns det som om det riktigt är vinter igen. Vi i styrelsen håller på att planera inför 2017 och vi känner att vi kommer att kunna erbjuda just Du som medlem en hel del kurser och föreläsningar. Älgjakten är snart slut för en del, men för andra fortsätter den i slutet av november och in i december månad med det så kallade jaktfönstret i Arjeplog och Arvidsjaur kommuner.

Först ut på nya året blir Jägarträffen – vi knyter ihop säcken och kikar vad vi har lagt i den under hösten…. (18 januari kl 18 på Medborgarhuset)

Lite frågeställningar har kommit in och vi ska försöka reda ut begreppen med trafikskadat vilt. Vad gäller?

Vem får älgen vid viltolycka?

I dagsläget så kommer Björn Sundgren jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Norrbotten och Mikael Samuelsson ordförande i Jägareförbundet Norrbotten.

Rävlock – med Ulf Lindroth, känd rävjägare och filmare – (25 januari kl 18 på Medborgarhuset)

Alla är välkomna och vi ser gärna att Du tar med Dig en ungdom också.
En utlottning av 15 st böcker om rävlock kommer att ske bland alla skolungdomar som kommer dit.

Årsmötet (15 februari kl 18.00 Medborgarhuset)

Övrigt som inte är bestämda datum – men är du intresserad av något – hör av Dig så pushar vi för att vi får det alla medlemmar vill ha!

Ripsnarning (feb-april)

Rävsnarning (feb-april)

Skyttesimulator (feb-mars, för jaktlag, blivande jägare, tjejer)

Aktivetetsdag i samarbete med övriga skytteklubbar i Arjeplog (maj-juni)

Jaktledareutbildning (juni)

Eftersök (slutet av maj, juni, osäker om vi får det)

Viltbesiktare (troligtvis i augusti)

Jägarträff inför höstens jakt (mitten av augusti)

Du kan kontakta oss på:

073-8229660 Jägareförbundets mobil (bär den inte på oss jämt)

070-3633688 Elisabeth Lestander ordförande (elisabeth.lestander@live.se)

070-5884290 Dan Marklund vice ordförande (knobben@telia.com)

Läs mer