Viltolyckor – en påminnelse – anmäl!

Viltolyckor med rådjur – en anmälan som ibland glöms bort

Upprörd över lidandet och nonchalans att inte rapportera

Vi blir både upprörda över det lidandet som man utsätter rådjuren för och även den nonchalans som råder på att rapportera viltolyckor!
En bild på två rådjur, ej rapporterade som viltolyckor vilket betecknas som smitning.

Det ena rådjuret påkört vid kyrkogården, lämnad åt sitt öde på vägen. (rådjuret till vänster i bild) Var det redan dött vid kollisionen? Levde den en tid? Led det?

Det andra rådjuret påträffades kring Jakobsgatan, kunde inte gå och avlivades av eftersöksjägare. Den hade rödsprängt öga och en knöl på ryggen som uppfattades som en bruten rygg (rådjuret till höger på bilden). Ingen anmälan till Polisen av den som körde, återigen en smitningsolycka och med ett stort lidande för det arma djuret.

Allt klövvilt ska anmälas och för Arjeplogs del så gäller det ju älg och rådjur (ren räknas inte till vilt men ska rapporteras) men även fridlysta djur som till exempel utter. Tro det eller ej men en utter blev påkörd under december månad och den som körde på anmälde naturligtvis olyckan. Med fridlysta djur är det extra viktigt för de ska sedan vidare för omhändertagande.

En viltolycka sak anmälas inom 4 timmar och därefter räknas det som en smitning i lagens mening.

Man ringer larmnumret 112 vid anmälan. Kom också ihåg att kör du på ett klövvilt så är det viktigt att märka upp platsen också. Har du inte särskilda remsor som finns såväl hos Polisen som hos kretsen så tar man vad man har. En plastpåse, ett plagg man kan undvara – allt för att underlätta för en eftersöksjägare att hitta platsen och kunna spåra upp ett djur som är skadat. Det är svårt att veta när anmälaren säger ”jag är mellan Arjeplog och Arvidsjaur”. VAR har då olyckan inträffat?

Vad kan viltolyckorna i samhället bero på?

Men vad beror det ökade antalet viltolyckor inom 50 skyltarna i Arjeplog på? Vi kan bara spekulera. Dels är det ju ett naturligt stråk där de går över vägarna  och det är svårt att göra något åt och det finns bra med mat inom området men även att utfodring av rådjur pågår som kan ha sin bidragande orsak.

Men till vilket pris? Ur rådjurets syn så är vägen till och från utfodringsplatsen också en risk med sitt eget liv då vägar korsas som har mycket trafik.

Att utfodra rådjuren är mycket bra och särskilt denna vinter då allt vilt lider på grund av snömängden och inte får i sig den föda man behöver för överlevnadens skull,  men sedan kan ju platsen att utfodra de på vara en diskussionsfråga och sett ur ett olycksperspektiv.

För den enskilde som kör på rådjuren så kan det vara kostsamt med att laga bil men vad händer när någon gör sig illa? Dör? Vem bär ansvaret? Det är en hårfin marginal på att veta vad som är rätt och fel men jag måste även tänka att jag själv skulle fundera mycket på om min utfodring av rådjur är på ett bra ställe.

Jag måste ju hålla med om att det är ju trevligt att från sitt köksfönster mitt i bostadsområdet få se såväl rådjur som älgar komma in och äta och man tänker att man gör en god gärning och det gör man. Absolut. Vill vi ha älgar i bostadsområdena?

Utfodrar jag ska jag kanske  flytta bort den från bebyggelsen, kanske utanför 50 skyltarna och låta de utfodras på rätt ställe och på rätt sätt. Att utfordra djuren innebär ju ett ansvar att hålla de stackarna vid liv också, man kan inte bara sluta när man väl börjat.  Hur en utfodringsplats ska var utformad är ju att man också ska ha flera ställen inom en 50 meters radie så att även de minsta får mat. Har man bara ett ställe så trängs de små undan och dör av svält helt enkelt.

Inom Arvidsjaur kommun förbjöd man utfodring inom tätbebyggt område och antalet olyckor gick ner till NOLL.

 

Elisabeth Lestander

ordförande

 

Dan Marklund

vice ordförande och även eftersöksjägare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar