Nyheter Arkiv

Ungdoms- och nyjägarjakt den 10:e oktober 2020

Idag hölls den första av årets ungdoms- och nyjägarjakter! Intresset har varit stort och vi är därför extra glada att kunna meddela att det endast är lite drygt en månad till nästa tillfälle. Du som är ungdom (upp till 25 år) och/eller ”nyjägare” och är intresserad av att komma ut i skogen och jaga, fika och diskutera jakt med likasinnade är varmt välkommen att göra en anmälan till de andra jakterna som arrangeras under säsongen. Du hittar information om hur Du anmäler dig längre ner i nyhetsflödet här på hemsidan eller genom länken lite längre ner.

 

På bilden nedanför ser ni några av dagens glada deltagare som avrundar dagen med lite grillad korv!

 

 

Länk till information och instruktioner för anmälan:

Undoms- och nyjägarjakter hösten 2020

Läs mer

SKYDDSJAKT PÅ VARG I DELAR AV VARBERG OCH KUNGSBACKA

SKYDDSJAKT PÅ VARG I DELAR AV VARBERG OCH KUNGSBACKA
Länsstyrelsen i Halland har beslutat om skyddsjakt efter en (1) varg. Jakten får genomföras i del av Varberg- och Kungsbacka kommun och i enlighet med de villkor som anges i bifogat beslut.
En jaktledare är utsedd av Länsstyrelsen. Det har bildats ett jaktlag för uppdraget som även inkluderar väl rutinerade hundekipage.
Skyddsjakten blev under några dagar stoppad av Förvaltningsrätten genom s.k. inhibition, varpå Länsstyrelsen fick inkomma med redogörelse av vissa punkter i beslutet. Förvaltningsrätten hävde sedermera inhibitionsbeslutet och Länsstyrelsens beslut gäller från denna stund till dess skyddsjakten av någon anledning avlyses.
Eventuella observationer eller bilder kan med fördel anmälas till Länsstyrelsens rovdjurstelefon 010-2243400 alt. lämnas digitalt på Skandobs. Man behöver ej ha appen Skandobs för detta utan man kan göra det digitalt ändå. Observationer kan också anmälas till jägareförbundets kretsar i Varberg och Kungsbacka.
Inlägget har två bilagor.
Kungsbacka jaktvårdskrets genom Ordföranden.
Läs mer

Undoms- och nyjägarjakter hösten 2020

Jägareförbundets Kungsbackakrets anordnar ungdoms- och nyjägarjakter för ungdomar i åldrarna 16-25 år samt jägare som under de senaste åren tagit jägarexamen. Datumen för årets jakter är den 10:e oktober, 14:e november och den 23:e januari.

Syftet med jakterna är att främja möjligheterna för unga och nya jägare att komma ut i det vilda och jaga. Därtill syftar jakterna till att unga och nya jägare ska få komma i kontakt med andra jägare och skapa ett kontaktnät där vi kan utbyta erfarenheter och kunskap.

Jakterna genomförs på Kungsbackakretsens egenarrenderade jaktmarker i norra delen av Halland, strax söder om Kungsbacka. Mer info om plats och tid ges vid anmälan. Jakten avslutas med gemensam grillning där kretsen bjuder på grillkorv.

Till följd av att Kungsbackakretsen numer betalar ett arrende för jaktmarken till Kungsbacka kommun behöver vi, för att täcka delar av arrendet, ta ut en deltagaravgift vid jakterna om 100kr. Betalning sker till kretsens Swish-konto i samband med jakten.

Deltagarna ska själva ta med sig:

  • Eventuell dryck och fikabröd,
  • Jaktkläder efter väder,
  • Reflexväst eller annan klädsel som gör att du syns i skogen,
  • Ryggsäck med sittpall eller annan lämplig sittutrustning,
  • Statligt jaktkort (löses via naturvårdsverkets hemsida),
  • Medlemsbevis för medlemsskap Jägareförbundet (medlemskap löses enkelt via Jägareförbundets hemsida),
  • Jägarexamenbevis eller, för ungdomar som vill jaga under uppsikt, vuxen med jägarexamensbevis,
  • Eget vapen och ammunition,
  • Hörselskydd.

Med anledning av stundande Coronapandemi kan jakterna till följd av ytterligare spridning och/eller ändrade myndighetsföreskrifter ställas in med kort varsel. Förutsatt att ingen förändring sker inför jakterna genomför vi emellertid dessa med Coronaviruset i åtanke samt följer de myndighetsföreskrifter som gäller vid tiden för respektive jakt i syfte att inte bidra till smittspridning.

Vi ser fram emot din anmälan!

Anmälan görs till Lennart Andersson på telefon; 0702-26 55 17 eller mejlledes på; silverravenlennart@hotmail.com 

I tillägg till den personuppgiftpolicy (GDPR) som gäller centralt på Jägareförbundet (https://jagareforbundet.se/var-verksamhet/policys/gdpr—personuppgiftspolicy/) raderas samtliga uppgifter som samlas in om deltagarna i syfte att hålla kontakten med deltagarna efter det att samtliga årets jakter hållits. I det fall du vill ha dina uppgifter raderade tidigare än så, kontakta någon av de ansvariga för jakterna.

Läs mer

Kursdagar med Peter Ekeström

 

Den 6–7 juni var det åter dags för Jägareförbundet Kungsbacka att anordna en hundkurs med Peter Ekeström. Årets upplaga var uppdelad under två dagar istället för en endagskurs. Detta eftersom en tvådagarskurs ger möjlighet till en mer individanpassad träning. Dagarna började med det sedvanliga kaffet för att även hussar och mattar skulle vakna till. Den första dagen började med ett bildspel, som sedan blev till praktiska övningar. Dagarna varvades med de praktiska övningarna och pauser där man hade möjlighet till diskussion och frågor. När de två dagarna var till ända så var både hussar, mattar och hundar väldigt trötta. (Inte ens kaffe hjälpte mot den tröttheten). Alla deltagarna gick därifrån med ny kunskap och många erfarenheter rikare. Alla kunde även pusta ut över att vädrets makter hade varit på deras sida då prognosen hade visat regn HELA helgen, istället blev det sol varvat med lite moln. Ett perfekt väder att träna hundar i. Det var tredje året som kursen gick av stapeln och den blev lika uppskattad av 19 hundekipage som deltog i år som tidigare år.

Kungsbacka jaktvårdskrets genom Lars Eriksson.

 

Peter visar ett bildspel och går igenom teorin

Här blir teorin till praktik

Vad håller de på med, undrar Nana?

Gruppträning

Peter ger råd till Ewa

Marcus Korrigerar Vorstehn, Kalle

Störningsmoment i hundträningen

När kommer Peter tillbaka?

Läs mer

Höstens Klövviltskonferens 2019

Vilt & Fauna inbjuder till
HÖSTENS KLÖVVILTSKONFERENS 2019

Kretsarna och Jägarrepresentanter från Hallands
ÄFO grupper samt ledamöterna i våra ÄSO
inbjudes till 2019 års klövviltskonferens.
”Sprid ut kallelsen i Jägarleden”

Datum: 13 November
Plats: Katrinebergs Folkhögskola (Vessigebro)
Tid: 18.30 – Ca 21.30

Kvällens program:

• Information ifrån Jägareförbundet Halland.
Jägareförbundets projekt ”Rädda Älgen”
Afrikansk svinpest (Hur ser det ut idag)

Mathilda Clausén Wingårdh
• Information om utbildningen ”Vård i det vilda”

Fredrik Videmo
• Varför har vi så små kalvar och varför blir våra älgar mindre.

Under kvällen har vi för avsikt att bjuda på lättare förtäring (kaffe och fralla)
för att beräkna och beställa, måste vi ha er anmälan före den 4 November.
Anmälan sker till anneli.stjernberg@jagareforbundet.se

Jägareförbundet Halland arbetar tillsammans med Studiefrämjandet.

Glöm inte rapportera viltet du fällt till. www.viltdata.se

VARMT VÄLKOMNA!

Läs mer

Övervakningen av CWD inför den kommande älgjakten

Hej,

 

Här kommer en påminnelse om övervakningen av CWD inför den kommande älgjakten.

Vi är benägna om att få in prover från rådjur, kronhjort och älgar som hittas döda, är sjuka, visar symtom på CWD eller som dött i trafiken. Det är med er hjälp som jägare, eftersöksjägare, viltundersökare och andra viltintresserade som gör övervakningen möjlig. Ta er tid att ta ut ett prov från intressanta djur. Kontakta oss om ni har frågor eller vill ha provtagningskitt skickat till er.

 

Bifogar information samt provtagningsinstruktioner. Det finns även två filmer om CWD som förklarar sjukdomen, övervakningen och hur man tar ut prov.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=PsdAGYgvX3s

https://www.youtube.com/watch?v=qN45PkLwHYY

 

Filmerna och all information finns på www.cwd.se

 

Tack på förhand

Viltsektionen, SVA.

 

 

Gustav Averhed

Avdelningen för Patologi och Viltsjukdomar, Viltsektionen

Bitr. statsveterinär

Telefon: 018-674606

Läs mer

Peter Ekenström föreläser om hundar o jakt.

Peter Ekenström föreläser om hundar o jakt.

 

Peter Ekenström som har medverkat på SVTS program jaktliv är en inbiten jägare och erkänd duktig hundinstruktör som har mycket att berätta från sina erfarenheter med jakthundar och jaktutövning.

Peter är också en duktig skribent som har skrivet ett antal böcker om jakt och jakthundar.

 

Plats: Munkagårds gymnasiet i Tvååker.

Datum: 17 – September

Kl. 19.00

 

OBS!

För att vi från länsföreningen skall kunna bjuda er på kaffe med tillbehör önskar vi att ni anmäler er till Fredrik Jonsson.

Mail.

sjfhall.fredrik@gmail.com

 

Länsföreningen Halland önskar er välkomna!

Läs mer