Nyheter Arkiv

Föreläsning av Karl Hedin på Fjärås Bygdegård, den 13 juni kl. 19:00

Kungsbacka Jaktvårdskrets bjuder in till en föreläsning av Karl Hedin, företagare, författare och jägare.
Vi kommer att få lyssna på Karls äventyr med de svenska myndigheterna, hans upplevelser om hur han har blivit behandlad av polis och rättsväsende under de senaste åren och om hans syn på stad och landsbygd, skog-och rovdjursfrågor.

Fjärås Bygdegård, torsdag 13/6 2024, klockan: 19:00.
Pris: 100:- (fika ingår)
Swisha anmälningsavgift i samband med anmälan.
Swish nr: 1234419172
OBS: Märk din Swish med meddelande: Hedin.

Anmälan, som är bindande sker i nedan formulär.
OBS! Begränsat antal. Först till kvarn gäller…
Formulär för anmälan: https://forms.office.com/e/QvudaWzE3U

PDF: Karl Hedin 2024

Kungsbacka Jaktvårdskrets

 

Läs mer

Kartläggning av rävens dvärgbandmask

Den pågående kartläggningen av rävens dvärgbandmask är viktig. Provinsamlingen avslutas dock i sommar och det saknas fortfarande prover från många områden.

Passa på att skicka rävspillning, träckprov eller hela rävar från er jaktmark till SVA innan rävjakten avslutas!

 

Rävens dvärgbandmask är en parasit som kan smitta hundar samt orsaka en allvarlig tumörliknande sjukdom hos människa. Det är ovanligt att människor drabbas, men eftersom sjukdomen är allvarlig är det bra att ha koll på var den finns.

– Proverna behövs för att veta var sjukdomen finns, så man kan skydda sina hundar och sig själv, men det är också viktigt att visa vilka områden är fria så man inte behöver oroa sig, säger Erik Ågren på SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt).

Här kan du läsa intervjun med Erik Ågren:
https://jagareforbundet.se/vilt/viltnyheter/2023/02/finns-ravens-dvargbandmask-dar-du-jagar-eller-bor/ 

För att hjälpa till med kartläggningen mejlar du SVA på vilt@sva.se så får du provtagnings- och transportmaterial skickat till dig. Skriv ”Dvärgbandmask” i ämnesraden. I meddelandet skriver du ditt namn, adress och mobilnummer, samt om du vill skicka in upphittad rävspillning, träckprov från fälld räv, eller hel räv.

 

SVA övervakar förekomsten av sjukdomar hos vilt, vilket ger kunskap om vilka sjukdomar som normalt förekommer i Sverige. Det är också genom övervakningen som nya sjukdomsutbrott kan upptäckas.

 

Övervakningen bygger på att den som hittar självdött vilt rapporterar detta till SVA på https://rapporteravilt.sva.se/ eller telefon 018-67 40 00. Jägare kan också rapportera om man fäller ett djur som uppvisar misstänkta tecken på sjukdom. Om SVA bedömer att djuret bör undersökas kan man bidra genom att kostnadsfritt skicka in hela djuret, eller prover från djuret, för undersökning.

I SVA:s årsrapporter om viltsjukdomsövervakningen får man veta mer om viltsjukdomsläget. Rapporterna finns att ladda ner här: https://www.sva.se/vilda-djur/arsrapporter-sjukdomsovervakning-vilda-djur/

 

Här är några viltsjukdomar och pågående övervakningsprojekt som det är bra att ha extra koll på:

 

Diarré (lös avföring) hos rådjur

– SVA har inlett ett projekt för att undersöka om kryptosporidier, en parasit som kan orsaka diarré hos människor, också kan orsaka diarré hos rådjur. För ett rådjur kan diarré vara plågsamt och i vissa fall dödligt. Om man ser eller fäller rådjur med diarré kan man bidra genom att samla in ett avföringsprov från marken eller djuret. Lägg provet i en plastpåse och knyt ihop. Använd handskar, eller ha plastpåsar på händerna, och tvätta händerna efteråt. Rapportera till SVA så skickar SVA material så att provet kan skickas in utan kostnad.

Mer information: https://www.sva.se/aktuellt/pressmeddelanden/forskare-vill-ta-reda-pa-varfor-radjur-far-diarre-du-kan-hjalpa-till/

 

Fågelinfluensa

– Rapportera döda fåglar och rödrävar I södra Sverige har det på senare år inträffat flera utbrott av mycket smittsamma varianter av fågelinfluensa. De kan orsaka hög dödlighet hos fåglar. Det är framför allt vattenlevande fåglar och rovfågel som drabbats. Under det senaste året har SVA även fått in några rödrävar som sannolikt smittats av fågelinfluensa genom att ha ätit smittade fåglar. Rapportera till SVA om du hittar flera döda fåglar, döda rävar eller döda mårddjur i områden med fågelinfluensautbrott.

I områden med fågelinfluensautbrott är det också bra att vara uppmärksam på sin hund, så att den inte kommer åt att äta eller tugga på fågelkadaver.

Mer information: https://www.sva.se/aktuellt/nyheter/fjarde-svenska-raven-med-fagelinfluensa-forskningsprojekt-kartlagger-sjukdomen/

Afrikansk svinpest

– Rapportera alla fynd av självdöda eller döende vildsvin till SVA Det är viktigt för att upptäcka om afrikansk svinpest skulle få ett nytt utbrott i Sverige, efter det i Fagersta hösten 2023. Sjukdomen orsakas av ett virus som är mycket dödligt för vildsvin och tamgris. En tidig upptäckt kan vara avgörande för att lyckas stoppa ett utbrott och hindra att svinpesten sprids i resten av Sverige, vilket skulle få allvarliga konsekvenser för vildsvinsstammen och samhället.

Mer information: https://jagareforbundet.se/vilt/viltsjukdomar/afrikansk-svinpest/

Salmonella

– Självdöda vildsvin testas också för Salmonella Choleraesuis, en salmonella-variant som är särskilt anpassad till grisdjur och som hittats hos vildsvin i några delar av Sverige sedan 2020. Övervakningen ska ge en bättre bild av sjukdomens förekomst.

Mer information: https://jagareforbundet.se/vilt/viltsjukdomar/salmonella/

 

CWD

– Rapportera om du ser eller fäller magra hjortdjur CWD (Chronic Wasting Disease, avmagringssjuka hos hjortdjur) orsakar hjärnskador hos hjortdjur. SVA vill få in prover från vuxna hjortdjur – älg, rådjur, kronvilt och dovvilt – som innan de fällts uppvisat minst ett av följande symtom: avmagring, beteenderubbningar, rörelsestörningar, överdriven salivering (djuret dreglar), eller urinerar ovanligt mycket. Djurets hjärna behövs för provtagning, så avliva inte djuret med skott i huvud/hjärna.

Mer information: https://jagareforbundet.se/vilt/viltsjukdomar/cwd-chronic-wasting-disease/

Läs mer

Jakthundsdressyrkurs 2024

I april börjar kretsens jakthundsdressyrkurs för 2024!

Kursen börjar den 3 april och består utav 9 tillfällen, varav en teorikväll vid första tillfället.
Kursen kommer hållas på Lyskulle i Vallda, och kursledarna är utbildade genom Sv. Jägareförbundet.

Frågor och anmälningar angående kursen tas emot av:

Lars Eriksson 070-6332664 (efter klockan 16.00)

Anders Blomgren 070-6956054
Niklas Liljegren 070-5199970

 

Läs mer

Nyjägarjakt nummer 3 för säsongen 2023/2024

Under jakt nummer 3 på säsongen är det tydligt att vintern är kommen. Trots -10 grader och tidigt på lördagsmorgonen dyker ett stabilt och taggat gäng upp.

 

Kallt i skogen men desto varmare runt elden med traditionsenlig korvgrillning och trevliga samtal!

Nästa jakt den 7 januari (2024) är säsongens sista nyjägarjakt. Glöm inte att anmäla dig så ses vi!

Läs mer

Sveriges första app kring vildsvin

Hushållningssällskapet Halland håller tillsammans med Ahla Mossens vilthägn, Jägareförbundet Halland och Länsstyrelsen på med att skapa Sveriges första app kring vildsvin.

Just nu vill de ha in synpunkter på vad du vill ha för innehåll i appen!

 

Appen är tänkt att vara ett hjälpmedel för jägare, vilthanteringsanläggningar och andra med intresse för vildsvin.

 

Det tar inte mer än några minuter att svara på frågorna.

Länk till webbsida med frågefomulär:
Vildsvinsappen | Hushållningssällskapet (hushallningssallskapet.se)

Läs mer

Den andra jakten för säsongen!

Nu har jaktsäsongen verkligen tagit fart och vår lördag började på bästa vis! Vi lyckades fälla 2 rådjur, och ett flertal nyjägare fick rådjur i pass.

Så trots att hösten är mer påtaglig än senast är det ett nöjt gäng runt grillen!

Nästa jakt är den 25 november, så glöm inte att anmäla dig i tid.

 

Läs mer

Första nyjägarjakten för säsongen!

Äntligen har jaktsäsongen för 2023 börjat, och första jakten invigdes tillsammans med ett stort gäng entusiastiska jägare!

Lördagen bjöd på trevligt väder och traditionsenlig korvgrillning. Även jaktlyckan var framme då en räv lyckades fällas. Bättre blir det inte!

Nästa tillfälle är den 4 november, glöm inte anmäla dig i tid!

Läs mer

Fågelholksbygge på Stättareds 4H-gård!

På lördagen den 26 augusti byggde många entusiastiska (och framtida jägare?) fågelholk på Stättareds 4H-gård.

Trots dåligt väder dök ett flertal familjer upp. De flesta var nyfikna och hade frågor om jakt och särskilt vilka fågelarter som holken är anpassad för.

Detta är ett av många tillfällen som Kungsbacka Jaktvårdskrets samarbetar med Stättared, och det är alltid uppskattat!

 

Vi Ses!

Läs mer

Utbildning Lodjursinventering

Funderar du över hur man på bästa sätt inventerar lodjur med hjälp av viltkamera? Nu kan du delta i en grundutbildning i viltkamerans funktioner och praktiska användning.

Utbildningen syftar till att lära dig mer om allt från viltkamerans funktioner och vilka regler man behöver följa till hur man lättast får lodjur på bild. Efter kursen ska du ha fått mer verktyg i hur du kan få ut det mesta från din viltkamera och hur du bäst gör för att få lodjur på bild. Du kommer även få mer kunskap i hur du gör för att få varg på bild samt hur man kan göra för att inventera älg med viltkamera.

Utbildningen är cirka 3 timmar lång och sker digitalt i Microsoft teams.

Länk till utbildningen: https://jagareforbundet.se/utbildning/kurser/tema-kamerainventering/2023-09-12-digital/

 

Läs mer