Nyheter Arkiv

Kursdagar med Peter Ekeström

 

Den 6–7 juni var det åter dags för Jägareförbundet Kungsbacka att anordna en hundkurs med Peter Ekeström. Årets upplaga var uppdelad under två dagar istället för en endagskurs. Detta eftersom en tvådagarskurs ger möjlighet till en mer individanpassad träning. Dagarna började med det sedvanliga kaffet för att även hussar och mattar skulle vakna till. Den första dagen började med ett bildspel, som sedan blev till praktiska övningar. Dagarna varvades med de praktiska övningarna och pauser där man hade möjlighet till diskussion och frågor. När de två dagarna var till ända så var både hussar, mattar och hundar väldigt trötta. (Inte ens kaffe hjälpte mot den tröttheten). Alla deltagarna gick därifrån med ny kunskap och många erfarenheter rikare. Alla kunde även pusta ut över att vädrets makter hade varit på deras sida då prognosen hade visat regn HELA helgen, istället blev det sol varvat med lite moln. Ett perfekt väder att träna hundar i. Det var tredje året som kursen gick av stapeln och den blev lika uppskattad av 19 hundekipage som deltog i år som tidigare år.

Kungsbacka jaktvårdskrets genom Lars Eriksson.

 

Peter visar ett bildspel och går igenom teorin

Här blir teorin till praktik

Vad håller de på med, undrar Nana?

Gruppträning

Peter ger råd till Ewa

Marcus Korrigerar Vorstehn, Kalle

Störningsmoment i hundträningen

När kommer Peter tillbaka?

Läs mer

Höstens Klövviltskonferens 2019

Vilt & Fauna inbjuder till
HÖSTENS KLÖVVILTSKONFERENS 2019

Kretsarna och Jägarrepresentanter från Hallands
ÄFO grupper samt ledamöterna i våra ÄSO
inbjudes till 2019 års klövviltskonferens.
”Sprid ut kallelsen i Jägarleden”

Datum: 13 November
Plats: Katrinebergs Folkhögskola (Vessigebro)
Tid: 18.30 – Ca 21.30

Kvällens program:

• Information ifrån Jägareförbundet Halland.
Jägareförbundets projekt ”Rädda Älgen”
Afrikansk svinpest (Hur ser det ut idag)

Mathilda Clausén Wingårdh
• Information om utbildningen ”Vård i det vilda”

Fredrik Videmo
• Varför har vi så små kalvar och varför blir våra älgar mindre.

Under kvällen har vi för avsikt att bjuda på lättare förtäring (kaffe och fralla)
för att beräkna och beställa, måste vi ha er anmälan före den 4 November.
Anmälan sker till anneli.stjernberg@jagareforbundet.se

Jägareförbundet Halland arbetar tillsammans med Studiefrämjandet.

Glöm inte rapportera viltet du fällt till. www.viltdata.se

VARMT VÄLKOMNA!

Läs mer

Övervakningen av CWD inför den kommande älgjakten

Hej,

 

Här kommer en påminnelse om övervakningen av CWD inför den kommande älgjakten.

Vi är benägna om att få in prover från rådjur, kronhjort och älgar som hittas döda, är sjuka, visar symtom på CWD eller som dött i trafiken. Det är med er hjälp som jägare, eftersöksjägare, viltundersökare och andra viltintresserade som gör övervakningen möjlig. Ta er tid att ta ut ett prov från intressanta djur. Kontakta oss om ni har frågor eller vill ha provtagningskitt skickat till er.

 

Bifogar information samt provtagningsinstruktioner. Det finns även två filmer om CWD som förklarar sjukdomen, övervakningen och hur man tar ut prov.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=PsdAGYgvX3s

https://www.youtube.com/watch?v=qN45PkLwHYY

 

Filmerna och all information finns på www.cwd.se

 

Tack på förhand

Viltsektionen, SVA.

 

 

Gustav Averhed

Avdelningen för Patologi och Viltsjukdomar, Viltsektionen

Bitr. statsveterinär

Telefon: 018-674606

Läs mer

Peter Ekenström föreläser om hundar o jakt.

Peter Ekenström föreläser om hundar o jakt.

 

Peter Ekenström som har medverkat på SVTS program jaktliv är en inbiten jägare och erkänd duktig hundinstruktör som har mycket att berätta från sina erfarenheter med jakthundar och jaktutövning.

Peter är också en duktig skribent som har skrivet ett antal böcker om jakt och jakthundar.

 

Plats: Munkagårds gymnasiet i Tvååker.

Datum: 17 – September

Kl. 19.00

 

OBS!

För att vi från länsföreningen skall kunna bjuda er på kaffe med tillbehör önskar vi att ni anmäler er till Fredrik Jonsson.

Mail.

sjfhall.fredrik@gmail.com

 

Länsföreningen Halland önskar er välkomna!

Läs mer

Provtagning för CWD

Provtagning_organprov_CWD

Provtagning_hel_skalle_CWD

Provtagning för CWD
Hej,

Du får detta brev för att du berörs av övervakning av CWD (avmagringssjuka) hos älg, kronhjort och rådjur i egenskap av eftersöksjägare. Övervakningen pågår fram till år 31 december 2020 och är till för att öka kunskapsläget om sjukdomen i landet. Bekämpning av den smittsamma varianten av CWD är svår, men spridning kan begränsas om CWD upptäcks i ett tidigt skede. Du har en viktig roll genom att du kommer i kontakt med djur som är lämpliga att undersöka.

Vad är CWD?

Chronic Wasting Disease (CWD), kallad avmagringsjuka på svenska orsakas av ett felveckat kroppseget protein (prion) som lagars upp och ger skador i hjärnan. Det finns inget botemedel och har alltid dödlig utgång. CWD finns olika varianter, den klassiska varianten som finns i Nordamerika och som påvisats hos vildren i Norge. Sedan finns en atypisk variant som inte betraktas som smittsam.

Provtagning

I bilagorna finns information om provtagningen, hur man skickar in prov. Man kan välja mellan att skicka in provmaterial eller hela skallen. Jordbruksverket jobbar på en lösning som ska resultera i att man kan begära ersättning (200–300 kr) för de vävnadsprov som skickas in. Se mer längre ner, om och hur provtagningen går till.

Vi är oerhört tacksamma för all hjälp vi kan få, det är alla era insatser som gör övervakningen av CWD möjlig! Provtagningen gör du av frivillighet för att bidra till viltets bästa, och det ingår inte i NVR-uppdraget. Därför är det viktigt att NVR-uppdraget slutförs, genom ett telefonsamtal enligt gällande rutiner för verksamheten, innan CWD-provtagningen påbörjas.

OBS! Eftersom provtagningen görs som privatperson omfattas inte eventuella skador (som skärsår), som uppstår i samband med provtagningen, av berörda myndigheters arbetsmiljöansvar eller försäkring. Iaktta därför största försiktighet under provtagningen, och särskilt när du avskiljer skallen från kroppen.

När du påträffar ett intressant djur för provtagning

Det finns en plan för hur många individer av olika arter som ska provtas i olika regioner. När det finns ett vuxet djur för provtagning kontakta SVA: 018-67 40 00, e-post: vilt@sva.se innan du skickar in provet.

Du kan också gå in på www.cwd.se och läsa i tabellen (direktlänk: https://www.sva.se/maps/CWD/table_wild.html) över provtagning på vilt om det fortfarande är aktuellt att skicka in prover från området som djuret kommer från. Om du inte har möjlighet att stämma av med SVA eller på www.cwd.se innan provtagning, ta prov ändå och förvara svalt eller fryst, tills du vet om du ska skicka in det.

Du kan ringa (kontorstid) eller maila till Viltsektionen och beställa provkit och transportförpackningar utan kostnad. Beställ gärna ett provkit i förväg.

Första fallet av CWD upptäckt i Sverige

I mars 2019 diagnostiserades det första positiva fallet av prionsjukdomen CWD i Sverige på en 16-årig älgko från Norrbottens län, analyserad inom den pågående övervakningen. Mycket tyder på att detta rör sig om en spontant uppkommen variant av sjukdomen, dvs att den inte skulle vara smittsam eller begränsat smittsam. Fyndet visar vikten av att få in tillräckligt med prover för analys, så att vi får mer kunskap om CWD-läget i landet.

Ännu ett skäl: Pasteurellastudie

Just nu så pågår också ett projekt för att undersöka om älgar bär på bakterien Pasteurella multocida, en bakterie som orsakar allvarlig sjukdom hos dovhjort.

Projektet kommer att fortgå 1 månad till, så vi är extra intresserade av att få in just älgskallar denna månad.

Stort tack!

Viltsektionen och sektionen för Epizootologi och sjukdomskontroll, SVA

018–674000

Läs mer

Kursdag med Peter Ekeström 18 maj

Klockan halv nio en vårig lördag i maj samlades 15 förväntansfulla hundekipage på Lyskulles grusparkering i Vallda. Orsaken till den här samlingen var att Jägareförbundet Kungsbacka för andra året i rad hade bjudit in till en kursdag med Peter Ekeström. Deltagarna kom från olika delar av Västsverige men även en deltagare kom ända från Norge! Dagen började med ett bildspel där Peter berättade om hundens signaler och hundförarens kroppsspråk. Och vad sänder vi ut för signaler till hunden?

När det första bildspelet var slut var det dags att göra teorin till praktik. Deltagarna fick testa olika praktiska övningar. De olika övningarna var också individanpassade, eftersom både hundar och hundförare är alla olika och behöver olika tips. Det var 15 olika hundraser som var representerade vilket gör att man lär sig mycket av att titta på de andra deltagarnas hundar. Till exempel hur beter sig en alpenländische dachbracke gentemot en karelare i vissa situationer.

När slutet av kursdagen närmade sig var både hundar och hundförare fullmatade och trötta med nya intryck och kunskaper. Tror dock inte att det tog så lång tid efter att de kom hem, innan de började praktisera de nya kunskaperna på sina hundar.

Lars Eriksson

Lars Eriksson med Skott

Lars Änggren med Indra

Peter Ekeström i aktion

Peter Ekeström instruerar

Erik provocerar Eva Lottas jaktspringer Sumo

Karelaren Dakka och Bracco Italiano Yuda

Kursdeltagarna

Läs mer