Kartläggning av rävens dvärgbandmask

Den pågående kartläggningen av rävens dvärgbandmask är viktig. Provinsamlingen avslutas dock i sommar och det saknas fortfarande prover från många områden.

Passa på att skicka rävspillning, träckprov eller hela rävar från er jaktmark till SVA innan rävjakten avslutas!

 

Rävens dvärgbandmask är en parasit som kan smitta hundar samt orsaka en allvarlig tumörliknande sjukdom hos människa. Det är ovanligt att människor drabbas, men eftersom sjukdomen är allvarlig är det bra att ha koll på var den finns.

– Proverna behövs för att veta var sjukdomen finns, så man kan skydda sina hundar och sig själv, men det är också viktigt att visa vilka områden är fria så man inte behöver oroa sig, säger Erik Ågren på SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt).

Här kan du läsa intervjun med Erik Ågren:
https://jagareforbundet.se/vilt/viltnyheter/2023/02/finns-ravens-dvargbandmask-dar-du-jagar-eller-bor/ 

För att hjälpa till med kartläggningen mejlar du SVA på vilt@sva.se så får du provtagnings- och transportmaterial skickat till dig. Skriv ”Dvärgbandmask” i ämnesraden. I meddelandet skriver du ditt namn, adress och mobilnummer, samt om du vill skicka in upphittad rävspillning, träckprov från fälld räv, eller hel räv.

 

SVA övervakar förekomsten av sjukdomar hos vilt, vilket ger kunskap om vilka sjukdomar som normalt förekommer i Sverige. Det är också genom övervakningen som nya sjukdomsutbrott kan upptäckas.

 

Övervakningen bygger på att den som hittar självdött vilt rapporterar detta till SVA på https://rapporteravilt.sva.se/ eller telefon 018-67 40 00. Jägare kan också rapportera om man fäller ett djur som uppvisar misstänkta tecken på sjukdom. Om SVA bedömer att djuret bör undersökas kan man bidra genom att kostnadsfritt skicka in hela djuret, eller prover från djuret, för undersökning.

I SVA:s årsrapporter om viltsjukdomsövervakningen får man veta mer om viltsjukdomsläget. Rapporterna finns att ladda ner här: https://www.sva.se/vilda-djur/arsrapporter-sjukdomsovervakning-vilda-djur/

 

Här är några viltsjukdomar och pågående övervakningsprojekt som det är bra att ha extra koll på:

 

Diarré (lös avföring) hos rådjur

– SVA har inlett ett projekt för att undersöka om kryptosporidier, en parasit som kan orsaka diarré hos människor, också kan orsaka diarré hos rådjur. För ett rådjur kan diarré vara plågsamt och i vissa fall dödligt. Om man ser eller fäller rådjur med diarré kan man bidra genom att samla in ett avföringsprov från marken eller djuret. Lägg provet i en plastpåse och knyt ihop. Använd handskar, eller ha plastpåsar på händerna, och tvätta händerna efteråt. Rapportera till SVA så skickar SVA material så att provet kan skickas in utan kostnad.

Mer information: https://www.sva.se/aktuellt/pressmeddelanden/forskare-vill-ta-reda-pa-varfor-radjur-far-diarre-du-kan-hjalpa-till/

 

Fågelinfluensa

– Rapportera döda fåglar och rödrävar I södra Sverige har det på senare år inträffat flera utbrott av mycket smittsamma varianter av fågelinfluensa. De kan orsaka hög dödlighet hos fåglar. Det är framför allt vattenlevande fåglar och rovfågel som drabbats. Under det senaste året har SVA även fått in några rödrävar som sannolikt smittats av fågelinfluensa genom att ha ätit smittade fåglar. Rapportera till SVA om du hittar flera döda fåglar, döda rävar eller döda mårddjur i områden med fågelinfluensautbrott.

I områden med fågelinfluensautbrott är det också bra att vara uppmärksam på sin hund, så att den inte kommer åt att äta eller tugga på fågelkadaver.

Mer information: https://www.sva.se/aktuellt/nyheter/fjarde-svenska-raven-med-fagelinfluensa-forskningsprojekt-kartlagger-sjukdomen/

Afrikansk svinpest

– Rapportera alla fynd av självdöda eller döende vildsvin till SVA Det är viktigt för att upptäcka om afrikansk svinpest skulle få ett nytt utbrott i Sverige, efter det i Fagersta hösten 2023. Sjukdomen orsakas av ett virus som är mycket dödligt för vildsvin och tamgris. En tidig upptäckt kan vara avgörande för att lyckas stoppa ett utbrott och hindra att svinpesten sprids i resten av Sverige, vilket skulle få allvarliga konsekvenser för vildsvinsstammen och samhället.

Mer information: https://jagareforbundet.se/vilt/viltsjukdomar/afrikansk-svinpest/

Salmonella

– Självdöda vildsvin testas också för Salmonella Choleraesuis, en salmonella-variant som är särskilt anpassad till grisdjur och som hittats hos vildsvin i några delar av Sverige sedan 2020. Övervakningen ska ge en bättre bild av sjukdomens förekomst.

Mer information: https://jagareforbundet.se/vilt/viltsjukdomar/salmonella/

 

CWD

– Rapportera om du ser eller fäller magra hjortdjur CWD (Chronic Wasting Disease, avmagringssjuka hos hjortdjur) orsakar hjärnskador hos hjortdjur. SVA vill få in prover från vuxna hjortdjur – älg, rådjur, kronvilt och dovvilt – som innan de fällts uppvisat minst ett av följande symtom: avmagring, beteenderubbningar, rörelsestörningar, överdriven salivering (djuret dreglar), eller urinerar ovanligt mycket. Djurets hjärna behövs för provtagning, så avliva inte djuret med skott i huvud/hjärna.

Mer information: https://jagareforbundet.se/vilt/viltsjukdomar/cwd-chronic-wasting-disease/

No comments yet.

Lämna ett svar