Arkiv | mars, 2014

Jakten och Etiken

Jägareförbundet etiska riktlinjer

 

Vi respekterar viltet, naturen och samhället.

Naturen är till för alla och genom att respektera andra blir vi själva respekterade. Det är lika viktigt för oss att hantera det vilda med kunskap och respekt, som det är att visa hänsyn till både jaktkamrater och dem som inte jagar.

 

Vi vårdar en naturresurs på ett hållbart sätt.

Som jägare ser vi viltet som en resurs som ska förvaltas. Jakten förbättras ofta genom viltvårdsinsatser och en god kunskap om viltstammarna. Sköter vi detta utgör viltet en långsiktigt hållbar naturresurs.

 

Vi vårdar jaktens namn och rykte.

Jakt förutsätter stöd från det omgivande samhället. För oss jägare är det viktigt att vi alltid handlar så att jakten och jägarna bevarar sitt goda namn och rykte.

 

Vi söker och förmedlar kunskap.

Natur och samhälle förändras hela tiden. En viktig uppgift för oss jägare är att lära nytt och att föra över kunskap om viltet och dess miljö till kommande generationer – och till samhället i övrigt.

 

Vi är noga med säkerheten.

Vi vill höja kvalitén på de avlossade skotten genom ökad skytteträning och bättre insikt om den egna förmågan. Vi är noggranna med vapenhanteringen och kräver högt säkerhetstänkande under jakt.

Läs mer

Trafikeftersöksförsäkringen blir bättre!

2014-03-27

De duktiga eftersöksekipage som 45 000 gånger per år skickas ut av polisen för att ta hand om vilt som skadats i trafiken utför ett viktigt och ibland riskfyllt arbete. Därför har nu Svenska Jägareförbundet lyckats förbättra trafikeftersöksförsäkringen rejält.

– Det är mycket glädjande att kunna ge våra duktiga eftersöksekipage en ännu bättre försäkring, säger Svenska Jägareförbundets eftersöksansvarige Markus Olsson.

Under vintern har villkoren för vår trafikeftersöksförsäkring diskuterats. Reglerna har ändrats från 1 mars för att bättre stötta de eftersöksekipage som råkar illa ut vid trafikeftersök initierade av polisen. Numera går förbundets försäkring in direkt vid en sådan skada.

Råkar hunden ut för någon annan skada/sjukdom tar den eventuellt egna försäkringen hand om det. Det betyder att förbundets trafikeftersöksförsäkring respektive den eventuellt privat tecknade försäkringen fungerar oberoende av varandra.

Har man Agrias skadeanmälan för trafikeftersök med sig och anger Polisens diarienummer för det aktuella trafikeftersöket kan man numera dessutom få skadan direktreglerad. Skadeanmälan hittar du här under Medlem/Försäkring eller ring Agrias kundtjänst, 0775-88 88 88 och be dem skicka en blankett.

Läs mer

Ny dagbok för hundträning!

Alla jakt- och eftersökshundar behöver tränas under lågsäsong. Använd med fördel Svenska Jägareförbundets nya dagbok för detta.

Så här års ägnar sig många jägare åt träning av sin hund. Det handlar om fysisk träning, grundlydnad eller utbildning av eftersökshunden.

För dig som önskar ha ordning på hundträningens mängd, variation och utveckling har Svenska Jägareförbundet tagit fram en digital blankett där man enkelt kan föra noteringar från varje träningstillfälle. En dagbok för jakthundsträning helt enkelt.

Aningen väljer du att använda Min hundträning digitalt genom att fylla i och spara på dator eller mobil enhet. Eller så skriver du ut blanketten och noterar på vanligt vis med penna.

Som ansvarsfull jägare med hund förstår du värdet av att utbilda och träna hunden inför dess arbetsuppgifter. Det ger välmående för din hund och framgångsrikare jakt. Ekipage med god relation och fysik borgar helt enkelt för glädje och etik i jakten.

Använd gärna Min hundträning som en dagbok. Det ger bra överblick på träningens mängd, variation och utveckling. Dagboksanteckningarna kan också tydliggöra vad du eller hunden behöver träna mer på. Något som är av särskild vikt för de jägare som har den ansvarsfyllda uppgiften att sköta eftersök.

Hämta dagboken!

http://jagareforbundet.se/Global/Jakt-Fauna/MO/Min%20hundtraning.pdf

Läs mer

600 000 vapenägare uppmanas till protest

Sedan förra veckan pågår en namninsamling bland jägare och andra vapenägare som protesterar mot regeringens planer på en skärpt vapenlagstiftning.

– Det är tänkt att insamlingen ska pågå fram till senast juni/juli då omröstning och beslut ska fattas i riksdagen, berättar namninsamlingens upphovsman Emil Svensson  som driver frågan i internetforumet Flashback och även i jaktforumet Robsoft. – Alla vapenägare, sportskyttar och jägare, måste agera tillsammans här och visa att det inte är okej att försämra vapenlagstiftningen för lagliga vapenägare. Emil berättar att målet med namninsamlingen är att samla ihop så många namnunderskrifter som det bara är möjligt för att visa det totala missnöjet med att laglydiga, civila vapenägaresnart riskerar att bli bestraffade för brott som kriminella personer utför med illegala vapen. Han jobbar hårt för att sprida information om namninsamlingen, även via e-postkontakt med olika Jakt och Skytteförbund i Sverige, Facebook-grupper samt vapenhandlare.  – Det ligger även i deras intresse att motsätta sig den nya vapenlagstiftningen, menar Emil. – På bara några dagar har vi fått över 2 000 namnunderskrifter men av de 610 000 legala vapenägare som berörs så är det är märkligt att inte fler vurmar för sina intressen. När namninsamlingen är slutförd, det vill säga stängd och slutgiltig, skickas den automatiskt till Beatrice Ask, Justitiedepartementet via e-post.

Här nere hittar du en länk till namninsamlingen!

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=8654

Läs mer