Arkiv | april, 2014

Angående höstens jakttider för älg i Norrbotten

Viltförvaltningsdelegationen i Norrbotten tar självsvåldigt beslut om jakttiderna för älg.

Under många år har tiderna för älgjakt debatterats i Norrbotten. I inlandet vill man jaga kort och intensivt innan snö, kyla och mörker sätter stopp för jaktmöjligheterna. I det mer kustnära området har man varit nöjd med tingens ordning med start i september, brunstuppehåll och fortsatt jakt november ut. Vare sig från markägarsida eller jägarsida har det funnit någon vilja att jaga älg längre in mot nyår. Avslutningen av november har känts som en naturlig punkt för älgjakten inför en lång och bister vinter för älgarna.

I fjol togs beslut om att utöka den delen av länet som jagade oavbrutet utan uppehåll men istället avslutade jakten tidigare. Någon utvärdering av detta försök har inte gjorts, men ingenting tyder på att jakten skedde intensivare eller effektivare. Däremot var en del jägare missnöjda med att inte kunna jaga i slutet på november då älgarna på allvar börjar röra sig in på nya områden.

Inför höstens jakt skickade Jägareförbundet ut en remiss till jaktvårdskretsarna om hur de såg på jakttiderna. För området närmast kusten var svaret tydligt. Där vill man ha det som vanligt med brunstuppehåll och jakt november ut. I de fjällnära områdena var man inne på en kort intensiv jaktperiod utan uppehåll. I området där emellan var tongångarna lite splittrade. Utifrån dessa svar från kretsarna samt tydliga svar på jägarmötena sammanställde Jägareförbundet Norrbotten ett förslag på jakttider för 2014. Samtidigt tillsatte viltförvaltningsdelegationen en egen intern grupp som skulle lämna förslag på älgjaktider för länet 2014. Denna grupp kom fram till ett annat resultat och utan att lyssna av jägarna eller förvaltningsgrupperna la de fram ett förslag till delegationen om en jakt utan brunstuppehåll i hela länet, men med några olika slutdatum. Jägarförbundet Norrbotten insåg att förslaget inte alls hade stöd bland jägarna i stora delar av länet och skickade in ett eget förslag till viltförvaltningsdelegationen där det påtalades att synen bland jägare i förvaltingsområde 4 och 5 samt Överkalix var övertydlig vad gällde att behålla brunstuppehållet under hösten. Samma syn påtalades också från en enig förvaltningsgrupp för ÄFO 4 (Luleå, Piteå, Boden, Älvsbyn). Jägareförbundet hade självklart förväntat sig att förslagen skulle tas upp till behandling och att ett beslut om jakttider skulle åtföljas av en motivering varför det ena förslaget vann över det andra.

Tyvärr kan vi konstatera att viltförvaltningsdelegationen har valt att isolera sig och ta beslut utifrån egna interna tyckanden snarare än att lyssna på berörda parter. Man ansåg sig helt enkelt inte behöva hantera inkomna förslag! Det enda förslag på jakttider som fanns att ta ställning till vid mötet var delegationens eget förslag, vilket förstås vann utan omröstning eller motivation.

Att älgförvaltningen ska lyckas genom lokalt engagemang och inflytande är en av grundstenarna i den nya förvaltningstanken. Att delegationen stänger in sig och tar beslut utan att ens behandla motförslag som sänds in till delegationen är ytterst uppseendeväckande. Vi kan också konstatera att ytterst få av länets viltförvaltningsdelegater valde att komma till ett möte i Jokkmokk där länets alla älgförvaltningsgrupper var samlade. Intresset för att möta de som arbetar med detta lokalt är uppenbarligen ytterst begränsad vilket ytterligare förstärker bilden av en delegation som anser sig kunna ta beslut utan kontakt med berörda grupper.

Nu är trots allt beslutet taget och varje jaktlag är själva fria att välja om de ska ha uppehåll i jakten eller inte. Men beslutet är taget på ett olyckligt sätt och viltförvaltningsdelegationen har på ett tydligt sätt gjort klart att man anser sig veta mer om jaktens utövande än jaktvårdskretsarna och de jägare som på många jägarmöten tydligt uttryck en vilja att behålla brunstuppehållet. Vi får hoppas att denna modell av beslutsfattande var en plump i protokollet som kan skötas bättre framöver. Att återfå tron på lokal delaktighet blir annars mycket svårt.

/Björn Sundgren

Länk till Länsstyrelsen och de beslutade jakttiderna finns nedan.

http://www.lansstyrelsen.se/norrbotten/Sv/djur-och-natur/jakt-och-vilt/algjakt/jakttider/Pages/default.aspx

Läs mer

Beslut om älgjaktstider

I dagarna har Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation tagit beslut om jakttider för älg. Tidigare år har delegationen alltid lyssnat av Jägareförbundets åsikter i frågan, detta år skedde det inte. Viltförvaltningsdelegationen tittade inte ens Jägareförbundets framställan, orsaken till det har vi ännu inte fått svar på.

För Pajalas del innebär det att älgjakten startar 1 september och avslutas 30 november. Brunstuppehållet slopas även detta år.

 

Länk till Länsstyrelsen och de beslutade jakttiderna finns nedan.

http://www.lansstyrelsen.se/norrbotten/Sv/djur-och-natur/jakt-och-vilt/algjakt/jakttider/Pages/default.aspx

Läs mer

Jakten kräver en fungerande licenshantering!

Jägareförbundet Norrbotten antog ett uttalande vid lördagens årsstämma rörande den orimliga handläggningen hos polisen vid ansökan om vapenlicenser.

 

Jakten är av mycket stor betydelse för en stor del av Norrbottens befolkning. Dels är jakten en mycket viktig fritidssysselsättning som lockar folk till länet och får folk att stanna kvar.

Jakten är också av stor betydelse för viltförvaltningen och möjligheten att balansera viltstammarna i förhållande till övriga intressen.

För att jakten och viltförvaltningen ska fungera krävs att hanteringen av vapenlicensärenden fungerar smidigt och snabbt. Detta har under senare tid inte alls fungerat vilket på många sätt är allvarligt.

Jägare och blivande jägare kan inte få sina tilltänka vapen i tid för övningsskytte och jaktsäsong och vapenhandlare riskerar att få lägga ner sin verksamhet med allvarliga konsekvenser för jakten i norr.

Jägareförbundet Norrbotten kräver att polisledningen på allvar tar tag i detta problem omedelbart. Situationen som den är idag är ohållbar för såväl jägare och skyttar som för vapenhandlare och vapenhandläggare.

Frågans lösning måste få en hög prioritet så att en enkel licensansökan hamnar på en rimlig handläggningstid vilket borde innebär ett par veckor som mest istället för dagens handläggningstider på 4 månader eller mer.

En ny jägare som tar sin jägarexamen under våren och försommaren har med dagens handläggningstider ingen möjlighet att få licens och inleda sin jaktliga bana under denna höst. Enbart i Norrbotten berör det närmare 700 personer årligen som på det viset blir hindrade att bedriva sitt intresse

Det är självklart oacceptabelt att polisens administrativa problem riskerar möjligheterna för många av länets jägare att bedriva jakt till kommande jaktsäsong!

Läs mer