Arkiv | juni, 2014

Kammarättens avgörande – en delseger

Mycket av Svenska Jägareförbundets arbete för att säkerställa jaktens ställning syns inte så tydligt för den enskilde medlemmen.
– Just därför är det viktigt att vi berättar att ibland kan små framgångar i olika frågor innehålla otroligt stora arbetsinsatser, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundet rovdjursråd.

Svenska Jägareförbundet har lagt ned stora resurser på att driva en juridisk process om förra årets vargjakt, som stoppades efter några dagar.
Nyligen var en del av frågan uppe i Kammarrätten.
Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen och WWF överklagade jakten och fick den stoppad i väntan på ett avgörande i domstol. Samma föreningar begärde också ett förhandsavgörande av EU-domstolen.
– Som alla förstår är det juridik på hög nivå. Jägareförbundet har därför förstärkt sin organisation.
Vi har en deltidsjurist i Bryssel och nu också en före detta hovrättsdomare i förbundsstyrelsen.
Därtill har vi en förbundsjurist som lägger stor del av sin tid på dessa frågor. Tillsammans med sakkunskapen från andra tjänstemän så kan vi driva frågorna framåt, säger Torbjörn Lövbom.
I detta enskilda fall skrev Svenska Jägareförbundet ett 19-sidigt inlägg till kammarrätten. Naturvårdsverket, som också är en part i ärendet, har också agerat.
– Nu fick vi en liten delseger. Kammarrätten avslog begäran om förhandsavgörandet i EU-domstolen.
Det var bra.
Själva sakfrågan som handlar om vargjakten har inte tagits upp till prövning än.
– Orsaken att vi engagerar oss i en vargjakt som är avslutad sedan länge beror på att tolkningen kan bli prejudicerande. Därför är ett avgörande principiellt mycket viktigt. Och det är därför vi lägger ned stora resurser i denna fråga, säger Torbjörn Lövbom.

Läs mer

Ladda ned jaktkortet som pdf-fil

När Naturvårdsverket skickade ut information till tjänstemän som kontrollerar innehav av statligt jaktkort fanns också en nyhet med. Nu kan man ladda ned det statliga jaktkortet som pdf-fil.

2014-06-18

VEM FÅR KONTROLLERA INNEHAV AV JAKTKORT?
Jaktkort ska alltid tas med på jakt och kunna visas för exempelvis
– polisman
– tillsynsman i nationalpark eller naturreservat
– tjänsteman vid Kustbevakningen
– tjänsteman vid Tullverkets gränsbevakning

STATLIGA JAKTKORTET – EN DEL AV JAKTEN I SVERIGE
Statliga jaktkortet är ett bevis på betald viltvårdsavgift, en avgift som alla som jagar i Sverige ska betala. Viltvårdsavgifterna finansierar utveckling av jakt- och viltvård i Sverige. Ett jaktår löper 1 juli till 30 juni året efter. Jaktkortet för jaktåret 2014-2015 är i kreditkortsformat och ser ut så här:

NYTT FÖR JAKTÅRET 2014/2015
Nu finns möjligheten att betala och motta sitt statliga jaktkort online. Efter genomförd betalning kan man ladda ned sitt statliga jaktkort som en PDF. Detta dokument är giltigt som utskrift eller för uppvisande i smart telefon eller surfplatta. Så här ser det statliga jaktkortet ut som PDF:


I PDF:en finns möjligheten att fylla i sina vapenlicenser innan utskrift.

UTLÄNDSKA JÄGARE
Alla utländska jägare ska skapa en profil i Jägarregistret och göra sin betalning online. Utländska jägare ska alltså kunna uppvisa ovan PDF. Tillsvidare kan även kvitto på avlagd viltvårdsavgift godkännas vid kontroll där uppgift om namn, födelsedatum och nationalitet framkommer.

KONTAKTA NATURVÅRDSVERKET FÖR MER INFORMATION

Läs mer

Uttalande från Svenska Jägareförbundets årsstämma 2014.

Det kommande riksdagsvalet är viktigt för oss alla. Svenska Jägareförbundet är en partipolitiskt obunden ideell organisation, och valet är viktigt för förbundets frågor. Därför kommer vi tydligt att föra fram vilt- och jaktfrågorna. Vi måste inför valet få veta var de politiska partierna står när det gäller ett hållbart brukande av naturen.

Svenska Jägareförbundet bildades 1830 som en natur-, vilt- och jägarorganisation när viltstammarna höll på att försvinna på grund av ett för högt jakttryck.
1938 fick vi ett uppdrag av staten – att leda jakt- och viltvårdsarbetet i Sverige.
Uppdraget har varit oerhört kostnadseffektivt och positiv för staten, allmänheten, jägarna – och för viltstammarna. Vi har tillsammans med forskare och myndigheter lyckats bra.
Vi har aldrig haft en sådan variation och artrikedom av jaktbart vilt som nu!

Det är det ideella engagemanget, den gedigna faktabaserade kompetensen, det gemensamma ansvaret för natur och vilt, den jaktetiska grundsynen, friheten under ansvar och våra värderingar som ligger bakom det positiva resultatet.
Vi jägare står för både utveckling och bevarande som säkerställer biologisk mångfald. Vårt arbete är en del av samhällets miljömålsarbete. Hade ordet hållbart brukande funnits på 1930-talet så hade vi varit först att använda det. Jakten är ett hållbart brukande, en sund och klimatsmart naturresurshushållning.

Långsiktighet och förutsägbarhet är helt avgörande för ett hållbart brukande. Svenska Jägareförbundet kommer att fortsätta att ta ansvar för helheten, från saltstenen i skogen till Bryssel. Detta är vårt löfte till medlemmarna, allmänheten och den kommande regeringen, oavsett vilka partier den innehåller!

Läs mer

Beredd se över regelverket

Naturvårdsverket kan tänka sig se över föreskrifterna runt åteljakt på björn.
Bland annat möjligheten att låta hund göra björnupptag vid åtel.

En översyn av regelverket runt åteljakt på björn kan komma att göras redan nästa år.
Naturvårdsverket är inte främmande för att luckra upp regelverket. Det avslöjar Christer Pettersson, vilthandläggare.
Naturvårdsverkets nya föreskrifter, som offentliggjordes i går, innebär att det blir tillåtet att jaga björn med hjälp av åtel.
Men beslutet om åteljakt på björn är förenat med en mängd regler. Enligt Christer Pettersson hänger en stor del av regelverket med från den försöksverksamhet med åteljakt som bedrivits i Västerbotten.
Jägareförbundets rovdjursråd är stark kritisk till regelverket som man anser är så pass byråkratiskt att det näst intill omöjliggör åteljakt.

Urvalsjakt
– För mig är åteljakt inget konstigt. När åteljakt infördes en gång i tiden så var argumenten säkrare skottmöjligheter och bättre möjlighet till urvalsjakt. Sedan kom en period där olika naturintressen ifrågasatte åteljakten. Försöksverksamheten i Västerbotten kom att bli vägledande när vi nu skulle ta ett nytt beslut. Verksamheten visade inte på några negativa följder för björnpopulationen och då var det inga problem för mig att föreslå en utökning av jaktmöjligheterna och jaktmetoderna. Det är bakgrunden. Vi har tagit bort vissa villkor som fanns med under försöksverksamheten, säger Christer Pettersson.
Han tycker det är tråkigt om inte jägarna nu tar chansen att pröva åteljakt enligt de villkor som Naturvårdsverket beslutat om.
– Erfarenheterna från årets åteljakt kommer utgöra en viktig grund för fortsättningen. Vissa villkor kan komma att upphöra och andra tillkomma i samband med en översyn, säger Christer Pettersson.
Han fortsätter:
– Om det visar sig från jägarhåll att syftet med åteljakt i första hand handlar om att med hjälp av hund lättare komma i kontakt med björn så får vi se över föreskrifterna. Det är vi beredda att göra.
Redan till nästa års jakt kan en översyn komma att göras, men Christer Pettersson, betonar vikten av att jägarna prövar åteljakt så att Naturvårdsverket kan göra en utvärdering av jakten och väga in jägarnas synpunkter.

Inte skrivna i sten
– Naturvårdsverkets föreskrifter är inte skrivna i sten.
Christer Pettersson säger också att Jägareförbundets rovdjursråd använder sig av en felaktig term när man pratar om att hundar inte får släppas i närheten av åteln.
– I regelverket står det inte i närheten av åtel, det står vid åtel. Vid åtel är inte för mig 1.000 meter – det är närmare. Man kan dock aldrig säga ett exakt avstånd eftersom det är kopplat till plats, terräng och förutsättningar. Man får ju skjuta gäss i skadeförebyggande syfte vid fält. Det handlar om i direkt anslutning till fältet.
Enligt Christer Pettersson fanns det synpunkter från några remissinstanser om just hundanvändning och om det är etiskt att locka fram björn med hjälp av åtel för att sedan släppa en hund på den.
– Min uppmaning är att jägarna bör ställa upp på det här och komma med synpunkter. Då får vi en massa inputs, och kan justera villkoren. Jag vill inte ha fler paragrafer än nödvändigt, säger Christer Pettersson.
Naturvårdsverket får också kritik för att sakna praktisk kunskap och förståelse för björnjakt.
Christer Pettersson är erfaren jägare själv och säger att han särskilt varit i kontakt med både björnjägare och de olika länsstyrelserna.
I mitten av juni träffar Naturvårdsverket Jägareförbundet för att diskutera åteljakten och regelverket. Något som Christer Pettersson säger sig se fram emot.

Läs mer

Onödig byråkrati omöjliggör syftet med åteljakt

Naturvårdsverkets beslut att tillåta åteljakt för björn var välkommet. Men reglerna runt jakten blev så byråkratiska att de i själva verket i stort sett omöjliggör syftet med åteljakten. Därtill får hundar inte släppas i närheten av åteln, och åtel för viltskådning ges företräde framför jaktåtlar.

Efter 13 års förbud blir det i höst tillåtet för länsstyrelser att besluta om åteljakt på björn. Naturvårdsverkets beslut var efterlängtat och välkommet. Men reglerna runt hur jägarna ska sköta åteljakten är så byråkratiska och omfattande att dessa i stort sett raderar ut alla praktiska möjligheter till att anlägga och jaga björn vid en åtel.

– Reglerna är orimliga och onödiga. Det finns ingen anledning att ställa så omfattande krav, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd.

Men en av förbundets mest allvarliga synpunkter riktas mot att Naturvårdsverket har infört regler som inte fanns med när förslaget skickades ut på remiss.

– Detta ser vi allvarligt på. Ett sådant agerande undergräver förtroendet för myndigheten och rycker bort alla möjligheter till att rätta till dåliga förslag.

– Jägarna får som exempel inte släppa en hund i närheten av åteln, vilket var ett av huvudskälen till att legalisera åteljakten. Det nämns inte ens några avstånd hur nära en hund får släppas. Tyvärr visar hela beslutet att Naturvårdsverket saknar praktisk kunskap och förståelse för björnjakt. Varför inte fråga sakkunniga innan beslut tas, då hade vi inte behövt göra om och göra rätt, säger Torbjörn Lövbom.

– Att reglera så mycket så att det inte går att uppfylla syftet med regeländringen sänder felaktiga signaler. Vill Naturvårdsverket ha en åteljakt måste myndigheten ställa rimliga och hanterbara krav på jägarna, inte göra så här. Vi har redan begärt ett möte med verket om detta som kommer att bli av den 16:e juni, säger Torbjörn Lövbom.

Några krav som ställs på en åteljägare:

En åtel får inte anläggas inom två kilometer från ett bebott hus eller åtel för viltskådning, jägarna ska anmäla åtelplatsen till länsstyrelsen, det ska finnas en ansvarig person för åteln, markägaren måste lämna tillstånd, övriga personer som tillfälligt bor inom området ska informeras, speciella avstånd till vägar och vandringsleder krävs och den får inte vara synlig från vägar, senast 10 dagar efter jaktens avslutande ska åteln var borttagen, samt ytterligare krav på vad som får användas anges av Naturvårdsverket. Därtill får även länsstyrelsen utfärda ytterligare restriktioner och villkor om den anser det behövas.

För mer information kontakta:

Torbjörn Lövbom, ordförande rovdjursrådet, Svenska Jägareförbundets, 070-693 39 67

Läs mer