Björnjakten i Norrbotten 2014

Länsstyrelsen beslutade den 30 juni att minska fjolårets björntilldelning och i år tillåta en jakt på 67 björnar. Jakten uppdelas liksom i fjol i två delområden, dels kustkommunerna (8 björnar), dels inlandet (59 björnar). Noteras att det är kommunindelning som gäller och inte jaktvårdskretsar eller älgförvaltningsområden när det gäller björnjakten!

2014-07-21

Tyvärr valde Länsstyrelsen att inte tillåta jakt med hjälp av åtel inom hela länet trots att Naturvårdsverket har godkänt denna jaktform igen. Visserligen var även Naturvårdsverkets regelverk mer än lovligt krångligt, men det gav möjligheter. Nu väljer Länsstyrelsen alltså att bara tillåta åteljakt i ”områden som är markerade som renkalvningsområden på markanvändningskartor för länets samebyar”. Visserlgien finns den informationen via webben, men den är inte lättöverskådlig och det är inte några helt enkla gränsdragningar för detta. Med tanke på Naturvårdsverkets mycket restrektiva regelverk så är Länsstyrelsens ytterligare begränsning av denna möjlighet till jakt svår att förstå.

Även för detta år är jakttiden olika inom länet. Jakten inleds som tidiagre den 21 augusti och liksom tidigare så pågår jakten till den 15 oktober utom för området ovan odlingsgränsen där den avslutas redan den 30 september.

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar