Huvudmeny

                                                                                                                                                                                                                                                                   

Viltolyckor

Alla viltolyckor skall anmälas till SOS på telefon 112, alla olyckor med tamdjur anmäls till Polisen telefon 114 14.

Det vilt som vid viltolycka skall anmälas till SOS 112 är enl. jaktförordningen § 40 björn, varg, järv, lodjur, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn. Övriga vilt tas från vägen så de ej orsakar ny viltolycka.

”Nationella Viltolycksrådet, NVR, är ett nationellt samarbetsorgan som arbetar med frågor inom viltolycksproblematik”

2007-01-01 fick Rikspolisstyrelsen av regeringen i uppdrag att ansvara för rådet vars huvudinriktning är att organisera en nationell viltolycksorganisation för eftersök av trafikskadat vilt och verka för att organisationen nyttjas, underhålls och utvecklas.

Inom ramen för sitt allmänna uppdrag svarar Svenska Jägareförbundet för att tillsammans med Jägarnas Riksförbund tillhandahålla eftersöksjägare med spårhundar och kontaktpersoner för viltolycksorganisationen. Trafikverket har ansvaret för den del i rådet som avser viltolycksförebyggande åtgärder.

Nationella Viltolycksrådet har varit banbrytande bl.a. genom uppbyggnaden av ett nationellt samarbete i viltolycksfrågor med ett flertal olika organisationer medverkande. Cirka 5 500 jägare är engagerade i eftersök av trafikskadat vilt och under åren har tusentals eftersök genomförts, helgdag och vardag, dag som natt och i alla förekommande väderleksförhållanden för att förkorta lidandet hos trafikskadat vilt.

I Nationella Viltolycksrådets verksamhet är samtliga 21 län i Sverige engagerade och i varje län finns en länsansvarig från jägarorganisation och en från Polismyndigheten.

Statistik gällande viltolyckor inom kretsen!