Huvudmeny

                                                                                                                                                                                                                                                                   

Innehåller våra vildsvin också cesium-137?

Just vildsvinskött har blivit extra vanligt att analysera på senare tid, eftersom man har börjat uppmäta riktigt höga halter av cesium i sådant kött när arten etablerar sig allt längre norrut i landet. I Gävleområdet är ca 70% av de inlämnade grisarna inte godkända och ätbara.

Radioaktivt cesium hamnade i marker och vatten i delar av Sverige efter nedfallet från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986.

Sedan 1986 har vildsvinsstammen ökat sin utbredning i de nedfallsdrabbade områdena. Vildsvinskött kan innehålla förhöjda halter av cesium-137 om köttet kommer från jakt i de områden som drabbades av det radioaktiva nedfallet. Det gäller framför allt områden i Västmanlands, Uppsala och Gävleborgs län. Län som våran krets gränsar mot.

Cesium i vildsvinskött

Innehållet av cesium-137 i vildsvinskött varierar bland djur skjutna inom samma område. För att ta reda på cesiumhalten måste därför varje skjutet vildsvin analyseras.

Hälsorisker med cesium

Cesium avger så kallad joniserande strålning som kan öka risken för att drabbas av cancer. Mängden joniserande strålning som vildsvinskött kan bidra med via maten är för de allra flesta liten jämfört med den naturliga bakgrundsstrålningen, som vi utsätts för. För att minska de negativa hälsoeffekterna bör den strålning vi utsätts för hållas så låg som möjligt. Även om du vid några tillfällen skulle äta vildsvinskött med höga halter av cesium så är hälsorisken vad vi vet i dag fortfarande låg.

Råd

Det är framförallt kött från vildsvin som är skjutet i vissa geografiska områden i Västmanlands, Uppsala och Gävleborgs län som kan innehålla höga cesiumhalter.

För livsmedel som innehåller cesium finns följande råd:

  • 300 till 1500 Bq/kg bör inte ätas oftare än några gånger i veckan.
  • 1500 till 3000 Bq/kg bör inte ätas oftare än några gånger i månaden.
  • över 10 000 Bq/kg bör inte ätas alls.

Fördjupning

Cesiumanalys av vildsvin

För att ta reda på hur mycket cesium ett vildsvin innehåller måste köttet analyseras av ett laboratorium. Det finns två laboratorier i Sverige som är ackrediterade för analys av cesium i vildsvinskött.

Vildsvinskött som innehåller cesium i halter högre än det nationella gränsvärdet 1500 Bq/kg får inte säljas eller skänkas bort. Det är livsmedelsföretagarna som ansvarar för att det kött som saluförs i butik inte innehåller högre än tillåtna halter cesium.

Kartläggning över cesium i vildsvin

Sveriges lantbruksuniversitet, Strålsäkerhetsmyndigheten och Livsmedelsverket har genomfört några mindre studier av vildsvinskött mellan 2011 och 2014. Kött från cirka 300 vildsvin från vissa områden i Stockholms, Södermanlands, Västmanlands och Uppsala län analyserades. Resultaten visade att ungefär 10 procent av skjutna vildsvin uppvisade halter över gränsvärdet på 1500 Bq/kg . Innehållet av cesium-137 i vildsvinskött varierade även bland djur skjutna inom samma område.

Under december 2017-januari 2018 analyserade Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) cesiumhalter i 245 vildsvin som skjutits i nedfallsdrabbade områden. Resultaten visade att innehållet av cesium-137 i vildsvinskött varierar även bland vildsvin som är skjutna inom samma område. Cirka 30 procent (69 av 229 st) av analyserade vildsvin från Uppsala, Gävleborgs och Västmanlands län hade halter över 1500 Bq/kg (högsta ca 40 000 Bq/kg). I kartläggningen ingick ytterligare 16 prover från Södermanland och Dalarna som samtliga låg under 1500 Bq/kg.

Strålsäkerhetsmyndigheten fortsatte att analysera vildsvin i Heby kommun under hela 2018. Den 27-30 september 2018 genomförde Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), på uppdrag av Strålskyddsmyndigheten, helkroppsmätningar av jägare i Heby kommun.

Västerbergslagens JVK gör en enklare kartläggning kring status inom östra delen av kretsen

Önskar du kunna mäta radioaktiviteten i ett skjutet vildsvin? Nu är det möjligt. Västerbergslagens JVK har under 2019 beslutat att under 2020 finansiera fem cesiummätningar i skjutna vildsvin i östra kanten av kretsen.

– Observera att de brukar uppmätas de högsta värdena just denna tid oktober tom juni. Det tar lite tid för cesiumhalten att sjunka när grisarna går på gräs och säd som föda berättar Ulf Frykman på testföretaget Calluna AB.

Just vildsvinskött har blivit extra vanligt att analysera på senare tid, eftersom man har börjat uppmäta riktigt höga halter av cesium i sådant kött när arten etablerar sig allt längre norrut i landet. Dalarna är inte så hårt drabbat vad vi vet men vi vill med dessa fem prov titta om det finns någon risk i detta område. Nu 2019, i Gävleområdet är ca 70% av de inlämnade grisarna inte godkända och ätbara.

I Gävle har Calluna ett analysinstrument för mätning av cesium i livsmedel och aska. Framförallt under jaktsäsongen analyseras kött från älg och vildsvin, men mätningar görs även på exempelvis fisk, bär, svamp och aska. Callunas Ulf Frykman har utfört den här typen av cesiummätningar sedan 1986.

Beställ analys av viltkött

Ta kontakt med Fredrik Remes (070-67 89 261) som hjälper er vidare, det går till så att kretsen betalar ert test men ni paketerar och skickar in. Vi kommer att finansiera fem prover som är tagna på den östra kanten mot Västmanland, då det är mest chans att det finns högre värden där.

Så här går det till:

  1. Skjut grisen och rapportera detta enligt ovan, rapportera in vikt, kön och geografisk plats. Ni måste först få det godkänt av kretsen innan ni skickar in provet då vi vill att det blir en geografisk spridning på proverna även i den östra delen. Så ni måste få en bekräftelse över att provet är okej innan ni skickar in.
  2. Västerbergslagens JVK betalar provtagningsavgiften. Ett cesiumprov kostar 325 kr (inkl. moms).
  3. Du som skytt förbereder provet. Det behövs minst ca 1,5 dl (100 gram) rent muskelkött fritt från senor och fett (kan tas från framlägg), skuret i cm-stora bitar. Packa köttet i en liten fryspåse, så att det håller tätt och går att göra platt i kuvertet. Om provet inte är nedskuret i bitar så tillkommer 100 kr dig som skytt för provberedning.
  4. Fyll i följesedel, klicka här, digitalt och skriv ut den. Skicka sedan prov med följesedel till Callunas Gävlekontor (Calluna AB, Kryddstigen 14C, 802 92 Gävle). Calluna återkommer med svar via sms eller telefon, oftast inom en dag. Skicka sedan provsvaret vidare till Västerbergslagens JVK för kartläggning.

Läs mer

Hemsida för Calluna AB som genomför testerna

Radioaktivt cesium i vildsvin

Radioaktiva tyska vildsvinsjägare

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar