Huvudmeny

                                                                                                                                                                                                                                                                   

Digital föreläsning om rådjursförvaltning

Foto: Allan Wallberg / Mostphotos

Foto: Allan Wallberg / Mostphotos

Hur ska vi bedriva en bra rådjursförvaltning inom Ludvika och Smedjebackens kommun?

För många av oss är detta den jakt som vi växt upp med och som både är social, spännande och effektivt men hur ska vi egentligen tänka gällande avskjutningen för att ha en bra rådjursförvaltning?

Förvaltning av rådjur kan anses som mer komplicerat än förvaltningen av älg. Detta genom att det finns fler faktorer som påverkar rådjuren. Förutom jakten påverkar den övriga dödligheten mycket i form av trafik, predation, slåtter och väderförhållanden. Dessutom finns en rad andra faktorer som kan vara utmaningar i förvaltningen som t.ex. dålig kunskap om stammen storlek, sammansättning, stora skillnader på reproduktionen mellan åren, svårt att se åldersskillnader och olika inriktningar mellan jaktområdena. Rådjuret reagera dock ganska tacksamt på åtgärder som man kan utföra lokalt som en aktiv viltvård, viltanpassat brukande, utfodring och inte minst en aktiv predatorjakt. På sina håll inom kretsen är rovdjurstrycket från räv, lo och varg högt. En normal stam av räv kan ta mellan 40–60 % av kiden i ett brutet landskap, detta måste beaktas i förvaltningen och målen för avskjutningen.

Beroende på vilken inriktning man vill ha på sin förvaltning så får man agera lite olika. Följ stammen utveckling genom räkning på foderplatser, vårräkning på åkrarna, klövviltsobs och avskjutningsdata. Även spillningsinventering och i viss mån olycksstatistik kan användas för att följa trenderna.

Med bakgrund till detta ovan så bjuder Västerbergslagens JVK tillsammans med Studiefrämjandet in till ett digitalt kvällsseminarium den 30 september klockan 18.00 – 20.00, sista anmälningsdag är den 28 september (begränsat till 50 deltagare). Anmäl dig nedan, det enda du behöver ha är en dator och en stabil uppkoppling. Länk till seminariet skickas ut några dagar innan.

Klicka här för att anmäla dig

Datum:                          Onsdag 30 september 2020
Tid:                                 18.00 – 20.00
Plats:                              Länk skickas till anmälda
Föreläsare:                    Filip Ånöstam, Svenska Jägareförbundet Dalarna

Här nedan kan ni skriva ut en pdf, som ni kan sätta upp på skjutbanan eller ge till grannen!

Rådjursförvaltning 30 september 2020

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar