Toppmeny

                                                                                                                                                                                                                                                                   

Rovvilt

Rovdjursdebatten börjar ta fart även här i södra Sverige. Rapporterna duggar tätt om observationer, både syn och spårobservationer.

Vi har haft ett antal kvalitetssäkrade vargobservationer inom kretsen de senaste åren. Kvalitetssäkrade lodjursobservationer finns registrerade på länsstyrelsen även om de inte visar alla obs officiellt. Se mera på www.skandobs.se.

Politiken är i skrivandets stund fortfarande något svajande. Rovdjuren debatteras på högsta nivå i regeringen och även EU har med full kraft lagt sig i rovdjursdebatten i Sverige. Kraftigt påhejade av naturvårdsorganisationer i Sverige. Jägareförbundets linje är fortfarande, enligt ett beslut för några år sedan, att de stora rovdjuren ska hanteras enligt en lämplig förvaltningsplan, och vad det gäller vargen så är det en plan med maximalt 150 vargar i landet som gäller. Liknande planer finns för övriga stora rovdjur. För björn och lo finns fungerande förvaltning. Björn har vi ju här väldigt sporadiskt i länet och kretsen, men lo har vi och för närvarande också varg.

För vargen är det troligt att det blir någon form av jakt, eftersom det finns någonstans runt 400 vargar i landet, och regeringen har antytt att de kan tänka sig en förvaltningsplan med 180 djur i stammen. Det innebär att vi måste vara snabba med att rapportera alla observationer som vi har så att länsstyrelsen kan kvalitetssäkra observationerna. Har vi inte tillräckligt många kvalitetssäkrade observationer så kommer vi inte på fråga om jakt i länet. För lo gäller det att vi rapporterar observationer till länsstyrelsen så vi får tillräckligt många kvalitetssäkringar. Innan vi kan visa på tillräckligt många föryngringar i länet får vi ingen jakt.

 

Hur gör vi då om vi har en observation, syn- eller spårobservation?

Anmäl observationen på www.skandobs.se eller kontakta länsstyrelsen i första hand deras kvalitetssäkrare.

Jägareförbundet Jönköpings södra jaktvårdskrets.