Rapport från kretsjakten på Bogesund

Förväntningarna var höga vid samlingen klockan sju på Röskär ute på Bogesund. Tio starka jägare från Mälarö JVK hade samlats samt ett flertal hundförare och funktionärer från Bogesunds egen organisation.

Upplägget var att vi skulle jaga två såtar före lunch och en efter. Sagt och och gjort. Första såten bjöd på flera upptag på både gris och rådjur även om vi skyttar förmodligen satt och sov då ingen (!) observerade något. Vi fick dock ta del av en fin men kylig morgonstund.¨

I andra såten var det mer action. Undertecknad hade rådjur i passet men hann inte avgöra kön och avstod skott då endast bock och kid var tillåtet. Vinden tilltog och gjorde det lite kyligt för dem med hyggespass…

Efter välbehövlig korvgrillning, kaffe och macka så var det åter dags att ge sig ut i blåsten som nu hade antagit styv kuling. Ingen misströstade och givetvis ville vi ju att något skulle bli skjutet i den sista såten. Det dröjde inte särskilt länge tills Bosses hund Eddie fick ett upptag nära mig. Efter någon minut tittade get och kid fram och jag kunde fälla kidet. Ytterligare två rådjur fanns i sällskapet som Eddie drev vidare. Det visade sig att det skjutna kidet hade halsband och ingick i det rekordlånga forskningsprojekt som bedrivs på Bogesund. Vi skulle inte bry oss om halsband då jakten ingår som en dödsorsak hos rådjur. Det visade sig att kidet, en bock, var märkt den 5 juni inte alls långt från skottplatsen.

En av funktionärerna kunde fälla en räv vilket rådjuren säkert är tacksamma över då räven kan äta upp så mycket som 50-80% av kiden. Vi fick också lära oss att det faktiskt är vanligare bland rågetter att föda tre än ett kid men på grund av den höga dödligheten uppfattar vi det som att det är vanligast med ett kid. Intressant!

Jakten avslutades med lite information om Bogesund och forskningen som beddrivits på rådjur sedan 1980-talet.

Jag vill passa på att tacka vår jaktledare för dagen, Calle, och självklart ni som deltog. Jag hoppas ni var nöjda och återkommer på kommande evenemang.

//Waldemar

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar