Ordförande har ordet

Äntligen! I år kan vi ha ett vanligt årsmöte , efter två års digitala! Eller riktigt vanligt blir det inte,

Vi kommer att träffas i Korsberga bygdegård, efter årsmötet har vi tillsammans med Hjo LRF

bjudit in Nelly från Länsstyrelsen att prata varg.

Nu när jag sitter här så är precis säsongen för hundjakt på klövvilt över, några intensiva sista veckor som vanligt. Känns nästan lite skönt (ett par dar), nu kan man övergå till annat som räv, hare, kråkor eller pyrcha dov. Eftersom jag själv inte är med stövare för tillfället så får man förlita sig på dom entusiaster som lever för den jakten. Bara att få gå med hagelbössan i armvecket å lyssna till ett buktande hardrev!

Något annat som jag själv provat på det senaste är att locka räv, köpt mig ett par lockpipor. En med harskrik och en med ångestläte fågel. En trevlig jaktform på ljusa februarikvällar och hyfsat framgångsrik även för en novis. Ja, jag vet att för vissa är det en skymf att ens tänka på att skjuta en odriven räv, men det finns även dom som kan tänka sig att jaga fasan utan stående fågelhund.

Jag tror att det finns plats för alla!

Året har annars präglats av, ont om älg, gott om varg!

Att vi har ont om älg får vi nog ta på oss lite till mans, vi har haft dåligt med kalvar i flera år.

Men det blir inte bättre med varg i skogen.

Men nu har det hänt, det vi inte kunde föreställa oss för ett par år sedan! Vi har fått ett alldeles eget vargrevir inom vår krets. En av alla experter uttalade sig för något år sedan (vet inte vem) att nu hade vargarna tagit sig förbi ett naturligt hinder, någon väg norr ut med viltstängsel. ”Nu kommer det gå fort, formligen explodera”. Han visste nog inte hur rätt han skulle få, på ett och ett halvt år

har det dykt upp varg mer eller mindre överallt. Rapporterna haglar in från alla håll och det är bra,

vi måste överösa myndigheterna med, bilder, filmer, spår och träckprov! Enda chansen vi har att påvisa vad som finns i våra skogar. Jag vet att det ser dystert ut, men det finns en strimma ljus i horisonten. I år har Sverige genomfört den största vargjakten i modern tid, inte tillräckligt stor kan tyckas . Den kunde genomföras utan att bli stoppad dagen innan, ett steg åt rätt håll!

Detta är inte frukten av att folk suttit inne i stugorna och hållit tyst!

RAPPORTERA, RAPPORTERA

Kom på mötet och Lyssna på Nelly Grönvall, när hon föreläser om vargläget i Skaraborg, ställ era frågor och förhoppningsvis få svar. Varför inte det är ju gratis fika!

När jag nu sitter här och skriver till er och ser månen som lyser in på mig, får det mig att minnas en annan månljus vinternatt för ett par år sedan. Det hade varit duktigt kallt ett tag och åna låg blank i tjock kärnis, då fick jag å sonen för oss att prova skridskoåkningens ädla konst i månsken. Sagt å gjort, vid midnatt tog vi bilen hela vägen ner till åkanten, för att bekvämt kunna sitta och knyta på. Bäst som vi sitter där skrattar och pratar så ringer min telefon. Grannen mitt i natten, vad kan ha hänt? Efter en svordomsramsa på någon minut så undrade han vad i helvete vi hade för oss, likaledes sa jag . Jo, han låg nämligen gömd under en enbuske på andra sidan ån i hopp om att kunna locka till sig en räv i månljuset när vi kom rumlande.

Som ni förstår blev det ingen rävjakt men väl en minnesvärd skridskotur!

 

Ha de`t FRICK