Nyheter Arkiv

Detta kan vi göra mitt i pandemin!

Jag vill egentligen säga något positivt om vad vi kan göra nu mitt i en oväntad och besvärlig Pandemi. Först måste jag ändå beklaga och be er alla kretsmedlemmar ha förståelse för, att vi under året tvingats ställa in aktivitet efter aktivitet för att därmed följa Folkhälsomyndighetens och politikernas beslut och råd. Ibland har detta fått ske i sent läge med bokade lokaler, instruktörer mm. Är det något vi verkligen lärt oss så är det att sjukdomar rår vi inte över. Vi får anpassa oss.

Jaga och njut av naturen
Det är i alla fall skönt att ha ett intresse som man faktiskt kan ägna sig åt även under en pandemi som denna. Jakt sker i de allra flesta fall utan folksamlingar och ute i vår friska natur. Det är en aktivitet där risken för smitta måste vara nästan obefintlig om man ser till att hålla sig på lite distans från varandra. Så njut av jaktsäsongen nu när den är här. Det mår du bara bra av.

Allt som vi normalt gör i kretsen för er medlemmar och som innebär samling i grupp har fått ställas in. Det gäller utbildningar, gemensamma gruppaktiviteter, och vanliga träffar. Någon egen jaktmark för kretsen har vi inte. Däremot är jakterna vid länsföreningens numera 4 jaktgårdar – Gålö, Bogesund, Giberga och nu senast Gräsö – tillgängliga för oss alla. Gå in på länsföreningens hemsida och klicka dig fram till Jaktgårdarna så kan du under ”Boka jakt” se vilka jakter som fortfarande har lediga platser.

Öppna den digitala världen
Om det är något som verkligen trängt igenom nu när många arbetar på distans eller rent av är isolerade är värdet av de digitala medierna. Där finns oändligt med kunskap, tips, spännande läsning och inte minst foton och videofilmer att ta del av. Moderna mobiltelefoner påminner oss om hur mycket skärmtid vi har. För de flesta av oss har det blivit mycket mer av den varan i år. På gott och ont! Men just nu får vi vara tacksamma för allt vi kan få genom våra skärmar. Du hittar säkert något som intresserar och passar just dig.

Var med oss på facebook
Med detta sagt vill jag locka dig att gå med i vår facebook grupp, Jägareförbundet Norrorts Jaktvårdskrets, om du inte redan är det! Där kan vi umgås utan risk för smitta och ha en gemenskap trots att vi inte får träffas. Gör inlägg. berätta om jaktupplevelser, dela fina foton och videos från jaktsammanhang, bjud på din egen kunskap och erfarenhet och ta del av andras genom att ställa frågor! Jag hoppas vi ses snart på facebook!

Årsmöte onsdag 17 februari
Vi har trots allt planerat för ett årsmöte i kretsen kvällen onsdag den 17 februari. Skriv gärna in det i almanackan även om det i skrivande stund in känns helt realistiskt. Kallelse kommer efter årsskiftet.

Jag önskar er en härlig och frisk höst!

Kjell Åkerström
Ordförande

Läs mer

Årsmöte med föreläsning 19 februari kl 19:00

Välkomna till årsmöte i Jägareförbundet Norrorts Jaktvårdskrets onsdag 19 februari kl 19:00 i Orkesta Bygdegård, Lindholmen.

Traditionsenligt efterföljs årsmötet av en föreläsning med jaktlig anknytning, detta år gästas vi av Jerker och Kajsa Kihlström som äger Veterinärkliniken i Vallentuna. Jerker och Kajsa kommer dela med sig av sina mångåriga erfarenheter av små och stora skador hos jakthundar.

Fritt inträde. Vi bjuder på fika.

 

Läs mer

Älgbaneskytte i september

Älgjakten närmar sig med raska kliv! Ta chansen att öva i lugn och ro på den digitala papp-älgen innan jakten drar igång. Kanske ta skyttemärket i någon valör?

 

Under september skjuter vi vid 2 tillfällen på Österåkers Skyttecenter. Vi skjuter på älgbanan, har du kaliber .22lr så går det att öva lite på viltmålsbanan som är 50m. Inskjutningsbanan är också öppen, den är 100m.

Ammunition finns till de vanligaste kalibrarna. Det finns 10 platser till varje tillfälle.

 

Mer information om bokningsläget och hur du anmäler dig hittar du här:

16 september

23 september

 

Läs mer

Trafikverket bygger viltstängsel vid Trafikplats Brottby på E18

Vi har nu fått glädjande besked att Trafikverket har beslutat om utbyggnad av viltstängslet längs E18 vid Karby/Brottby. I ett svarsbrev till Jägareförbundet Norrorts styrelse skriver Trafikverket:

”Tack för din skrivelse om ’Komplettering av viltstängsel vid Trafikplats Brottby på E18’. Trafikverket är medvetna om problematiken ni beskriver och kommer att åtgärdas. Under 2019 beräknas viltstängslet på E18 vid Trafikplats Brottby att kompletteras.”

Vid jaktvårdskretsens årsmöte 2018 antogs en motion att kretsens styrelse skall driva på i frågan att bygga viltstängsel längs E18 vid Karby/Brottby. Styrelsens arbete har letts av ordföranden Kjell Åkerström, som är mycket glad över Trafikverkets svar:

”Styrelsen har under senaste året haft dialog med ett flertal myndigheter för att kunna förse Trafikverket med ett väl genomarbetat och förankrat dokument som beskriver behovet av viltstängsel i Karby. Vi är mycket glada över att vår förfrågan nu har hörsammats då det förutom de uppenbara trafiksäkerhetsmässiga fördelarna även har stor betydelse för viltstammen i området.” 

När byggnationerna är slutförda kommer E18 ha sammanhängande viltstängsel från Täby till Norrtälje.

Läs mer

Årsmöte med rovdjursföreläsning 20 februari

Välkomna till årsmöte i Jägareförbundet Norrorts Jaktvårdskrets onsdag 20 februari kl 19:00 i Orkesta Bygdegård, Lindholmen. (Klicka här för karta)

Traditionsenligt efterföljs årsmötet av en föreläsning med jaktlig anknytning, i år gästas vi av Tomas Meijer från Länsstyrelsen som berättar om sitt arbete med viltet i vårt län. Rovdjur, förvaltning, status olika arter, vad väntar runt hörnet/framtiden?

Fritt inträde. Vi bjuder på fika.

OBS! Det har förekommit ett tryckfel i Svensk Jakt gällande datumet för årsmötet – mötet är 20/2 kl 19.00 och ingen annan tidpunkt.

 

 

Läs mer