Trofén före och efter skottet

Text och bild: Lena Söderman

Det är sällan man vet hur jakten skall gå i förväg. Det kan bli ditt livs största hjort eller din hunds bästa drev med otrolig jakt och fint byte. Men när bytet är ”bärgat”, urtaget och hänger i slakthuset gäller det att tänka efter före. Jag hör ofta att man i efterhand hade velat ta hand om den där guldbocken eller första dovhjorten men att hunden hann rycka loss allt hår eller att man hann skära av huvudet, ja, då kan det vara för sent! Därför är det bra att du redan innan skottet och har klart för dig vad skall göra om du t.ex. vill ha ett bogmontage. Det kan även vara bra att ha kontaktuppgifterna till konservatorn tillgängligt.

Ett vanligt fel jag ser är att jägarna inte sparar tillräckligt med skinn om man skall göra ett bogmontage av ex rådjur, kronhjort, dovhjort eller vildsvin. En tumregel är att ta ca 1 dm bakom frambenen och 1 dm ner på frambenet. Ta hellre för mycket än för lite.
Gör inga onödiga snitt i skinnet. Måste man av någon anledning göra det, t.ex. på vildsvin som kan vara svåra att flå runt halsen, sätt ett rakt snitt i nacken. Det är okej att skär ända upp men sluta ca 5 cm från huvudet. Rådjur är bara att rundflå upp till huvudet och skära av vid atlaskotan. Lämna alltid huvudet intakt så konservatorn själv får flå det. Inga snitt i halsen.
Skinn och huvud kan klara någon vecka i kylrum utan att bli förstört, men det gäller inte alla skinn så ta till vana att alltid flå av den bit du skall ha, låt kylas ner, och rulla ihop och frys sedan ner så fort som möjligt. Har man skjutit en älgtjur kan detta vara lite marigt. Då ringer man konservatorn direkt, oftast går det att lämna trofen omgående.
När det gäller vildsvinsbetar får jag ofta in sådana som har blivit avslagna i transporten från skogen eller slakthuset. Tänk på att vara rädd om din blivande trofé!

Saker att tänka på:
1. Låt inte hunden bita i skinnet.
2. Ta ordentligt med skinn bakom frambenen och en bit ner på benen.
3. Flå och kyl ner skinnet så fort som möjligt.
4. Sätt inga snitt i bogskinnet. Undantagsvis endast ett rakt snitt i nacken där sömmen inte syns.
5. Låt konservatorn flå huvudet själv för bästa resultat.

Lycka till med din trofé!
Lena Söderman, konservator