Vad gör jag med bävern?

Text och bild: Lena Söderman

Vad gör jag med min bäver jag skjutit? Du har fler alternativ. Lämna in för ett helmontage eller bara spara skinnet? Det handlar ju lite om plats i hemmet eller en man/fru som inte är så förtjust som du, i att spara din trofè.

Som alltid måste du ha bestämt dig för hur du vill göra innan du sätter kniven i bytet.
Skall du ha ett helmontage, skall bävern bara kylas snabbtbaver och så in i frysen. Inte varm in i en svart sopsäck. Djuret håller då värmen själv i säcken och du kan få surskador. Kyl den alltså och sen säcken och in i frysen.

Vill du spara skinnet finns det olika alternativ. Flå den och in med skinnet i frysen. Vik eller rullat ihop den med köttsidan utåt. Du skall inte salta skinnet i detta läge. Gör du det kommer inte skinnet frysa ordentligt eller ta väldigt lång tid innan det fryser eftersom saltet har en annan fryspunkt. Men visst går det bra att salta skinnet enbart. En fördel med det är att skinnet blir mycket lättare och det blir inte så dyrt om du skall skicka skinnet på posten till garvaren.

Hur gör jag då om jag vill få en snygg fäll?

Lägg bäver på rygg och lägg ett långt rakt snitt med kniven/skallpellen från svansroten, runt anus (som du skär bort o kastar) bägge sidor och ända upp till hakspetsen.

Skär runt handled och hälen på baktassen, ta en liten såg och såga av tassarna. Gör samma sak runt svansroten. Skär el såga av svansen.

Nu lägger Du inga fler snitt i djuret. Nu är det bara att flå ur kroppen. Jobba på så djurets egen tyngd hjälper dig att se hinnan mellan skinn och kött. Ta det försiktigt längst ner på ryggen där skinnet sitter hårt och det är lätt att skära hål. Benen rundflår du och sticker ur skinnet.

När du kommer till huvudet får du vara försiktig vid ögon och läpparna. Öronen skär du bara rakt av vid öronbasen. Dom behövs inte flås ur. Rensa bort kött och fett innan du fryser det.

Kraniet blir en fin trofe om du kokar och bleker det.

Salta skinnet:
Lägg skinnet på ex tidningar/salt/lastpall med köttsidan uppåt. Täck hela bävern med ca 2 cm grovsalt som du kan köpa i t.ex. Granngården. Kostar nån hundring för en säck. Nu får inte skinnet ha för mycket fett och köttrester kvar. Saltet måste kunna komma åt hela skinnet. Var noga så inte skinnet rullar in i kanterna. Där saltet missar får du surfläckar och pälsen kommer lossna. Nu skall skinnet ligga och dra till sig saltet och torka, det tar ca 1-2 veckor. Tar olika lång tid beroende på storlek och hur mycket fett som sitter kvar. När skinnet väl är torrt kan du i prinsip ha det hur länge som helst bara det inte blir fuktigt. Bäst är att så fort som möjligt skicka det till garvaren. Ring alltid innan så det är säkert att någon tar emot ditt paket och det inte blir liggande kvar på posten. Saltet kan du t.ex ha i en tunna med lock och återanvända om o om igen.

Svansen:
Vill du spara svansen med skinnet så skall du lägga ett snitt mitt på svansen från rot till spets och sen flå ur kött och ben. Vill du salta gör du på samma sätt som med skinnet.

Köttet:

Rökt bäverkött är faktiskt riktigt gott 😉

Saker att tänka på:
– Sätt inte kniven i bävern innan du bestämt dig för hur du vill ha den
– Vill du ha helmontage, låt konservatorn flå bävern
– Kyl ner djuret snabbt och lägg i frysen
– Skall du bara spara skinnet:
Gör bara ett långt rakt snitt i skinnet från svansrot till hakspets.Flå runt hand och fotled
Rundflå benen
– Spara och koka kraniet, det blir en fin trofé

 Lycka till med din bäver
Lena Söderman, konservator