Älggryta med kantareller & lingon

6 personer

Ingredienser:Älggryta med kantareller & lingon

  • 1 1/3 kg grytbitar  älg
  • matfett
  • salt och svartpeppar  
  • 3 dl lingon 
  • ca 3 msk vetemjöl
  • 1/4 dl konc viltfond (på flaska)
  • 1 svampbuljong
  • 7 dl vatten
  • 4 gula lökar
  • 400 g kantareller eller annan svamp
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här:

  • Bryn köttet i omgångar i en panna med matfett. Lägg efter hand över köttet i en gryta. Krydda med salt.
  • Pudra över vetemjölet och vänd runt i grytan.
  • Häll i vatten, buljong och viltfonden. Koka sakta under lock.
  • Skala och skär löken i klyftor. Bryn detta. Lägg det i grytan efter 20-30 minuters kokning.
  • Fortsätt koka tills köttet känns riktigt mört – ofta lite längre än man tror. Det är ingen tillfällighet att grytor blir ännu godare när man värmer upp dem en gång till.
  • Bryn svampen och lägg hälften i grytan. Låt den koka med en stund. Spar resten till garnering.
  • Ta upp köttet och håll det varmt.
  • Späd såsen med grädden. Rör ner lingonen och smaka av såsen med lite soja. Låt den koka ihop utan lock i ca 20 minuter och slå den sedan över köttet. Servera med ris.

Lycka till

/Carina

 

Comments are closed.