6 personer
- 1 1/3 kg grytbitar älg
- matfett
- salt och svartpeppar
- 3 dl lingon
- ca 3 msk vetemjöl
- 1/4 dl konc viltfond (på flaska)
- 1 svampbuljong
- 7 dl vatten
- 4 gula lökar
- 400 g kantareller eller annan svamp
- 2 dl vispgrädde
Gör så här:
- Bryn köttet i omgångar i en panna med matfett. Lägg efter hand över köttet i en gryta. Krydda med salt.
- Pudra över vetemjölet och vänd runt i grytan.
- Häll i vatten, buljong och viltfonden. Koka sakta under lock.
- Skala och skär löken i klyftor. Bryn detta. Lägg det i grytan efter 20-30 minuters kokning.
- Fortsätt koka tills köttet känns riktigt mört – ofta lite längre än man tror. Det är ingen tillfällighet att grytor blir ännu godare när man värmer upp dem en gång till.
- Bryn svampen och lägg hälften i grytan. Låt den koka med en stund. Spar resten till garnering.
- Ta upp köttet och håll det varmt.
- Späd såsen med grädden. Rör ner lingonen och smaka av såsen med lite soja. Låt den koka ihop utan lock i ca 20 minuter och slå den sedan över köttet. Servera med ris.
Lycka till
/Carina
Comments are closed.