Tillhör tema 6 Vildsvin dräper Får och Rådjur

ARKIV 120508-Tackan är skadad över i stort sett hela kroppen.Långasjö Eringsboda Blekinge. Foto:Le Carlsson

ARKIV 120508-Tackan är skadad över i stort sett hela kroppen.Långasjö Eringsboda Blekinge.
Foto:Le Carlsson

Vildsvin dräper Får och rådjur?

(Projekt Vildsvin)

Vildsvinsattacken på tackan är synnerligen brutal. Liknar inte andra rovdjursattacker. Skadorna i buk och bröst är våldsamma. Bla. har tackan bett i ena låret från stora trekantiga tänder/betar

och en del av tarmpaketet utanför kroppen efter kraftigt våld mot buken. Ätspåren blir slafsiga, vildsvin har inte hunddjurens saxbett som kan klippa av muskler och senor.

Vildsvinet lyfte upp en hörnstolpe och tog sig in i den lilla fårhagen den vägen. Kollegan från Kronoberg Rune Håkansson deltog i denna besiktning.

Jag ville ha ett kompetent vittne på plats, jag vet att många, framförallt äldre jägare i min ålder ställer sig väldigt tveksamma till min bedömning. Men vildsvinen bryr sig inte ett dugg om vad folk tror.

De gör det de gör. Jag har gjort besiktning på något 10-tal får och kalvar. Samt två rågetter, höggravida och möjligen var det anledningen till att dessa attackerna lyckades.

Jag har sysslat med detta i över 20 år på flera länsstyrelser i södra Sverige. Jag måste rätta mig efter den tekniska bevisning jag kan se på platsen. Men visst, ibland drar även min reptilhjärna ut på villovägar. Men inte här.

Le Carlsson