Ingredienser:
• 2 röda spetspaprikor
• 4 salladslökar
• 4 grillchampinjoner
• 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
• 1/2 gurka
• 1 kruka koriander
• 1 msk färskpressad citronjuice
• 500 g älgfärs
• 1 ägg
• 1 msk rapsolja
• olivolja
• salt och svartpeppar
Myntasås
• 2 dl crème fraiche
• 2 pressade vitlöksklyftor
• 1 tsk honung
• 1 kruka hackad mynta
• 1 krm salt
• 1/2 krm svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Dela, kärna ur och skär paprikan i breda strimlor. Dela salladslöken på längden .Dela chaminjonerna.
Dela, kärna ur och finhacka chilin. Tärna gurkan fint. Hacka koriandern.
Blanda gurkan med hälften av koriandern, citronjuice och 1 tsk olivolja (för 4 portioner) i en skål.
Lägg paprika, champinjoner och salladslök i en ugnssäker form. Ringla över 1 msk olivolja (för 4 portioner). Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar (för 4 portioner). Ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Blanda färsen med chili, resten av koriandern, ägg, 1 tsk salt och 1 krm peppar (för 4 portioner). Blanda till en smidig smet. Forma till avlånga ”järpar” runt blötlagda träspett.
Bryn spetten runt om i rapsoljan i en stekpanna. Lägg över i formen med grönsakerna. Ställ in i ugnen ytterligare 5–10 minuter, tills färsen är genomstekt
.
Myntasås: Blanda ihop alla ingredienser. Krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar (för 4 portioner).
Servera spett och grönsaker med myntasås och gurka.
Lycka till
/Carina
Comments are closed.