Älgbiff med potatismuffins

4 portionerÄlgbiff med potatismuffins

Ingredienser:
ca 800 g ryggbiff i bit
Salt
Peppar
Vitlöksglaze
Små tomater

Potatismuffins:

  • 1  muffinsform (12 muffinsplatser)
  • 900 g mjölig potatis
  • 2  ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ost ex. västerbottensost
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk timjan

Portvinssås:

  • 2 msk redning
  • 2 dl portvin
  • 1 msk  viltfond
  • 1 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk rosmarin
  • 1 msk timjan
  • 2 krm nymald svartpeppar

 

Gör så här:

Lägg briketter i grillen runt om, ej i mitten. Putsa köttet, krydda med salt och peppar. Spraya med glaze mot slutet av grillningen. Grilla älgbiffen hel, stoppa in en stektermometer i mitten av biffen. Innertemperaturen väljer du själv. Vill du ha rött kött välj cirka 52-55 grader. Rosa ca 65 grader.

Grilla tomtarena försiktigt bredvid.

Alternativ är att göra den i ugnen på 80 grader, tar cirka 1 1/2 timme beroende på vilken innetemperatur du väljer.

När köttet är klart, så tar du och lägger det i två lager aluminiumfolie. Låt köttet vila under tiden som potatisen blir klar i ugnen.

Potatismuffins
Sätt ugnen på 200 grader. Använd gärna varmluft om du har det.

Riv potatisen grovt. Rör ihop ägg, grädde, ost, vitlök, timjan, salt och peppar i en bunke. Vänd ner den rivna potatisen. Smörj den väl rengjorda muffinsformen med smör. Klicka i potatissmeten.

Grädda potatisen mitt i ugnen i 40 min.

Portvinsås
Häll portvin i en kastrull. Låt detta sjuda i ca 15 min. Tillsätt sedan vattnet. Tillsätt maizenaredningen och rör om, låt koka upp under omrörning. Låt sjuda några minuter och tillsätt sedan grädden. Låt det sjuda ytterligare några minuter och precis innan servering så häller du i timjan och rosmarin samt peppar. Smaka av för att kolla sältan. Om det behövs, så tillsätt några nypor salt.
Lycka till

/Carina

Comments are closed.