Ungdomsläger i Vallsta 2015

Första helgen i oktober arrangerade Bollnäs jaktvårdskrets för andra året ett ungdomsläger i samarbete med Gävleborgs Dreverklubb och Gävleborgs Stövarklubb. Åtta ungdomar från olika platser i länet deltog, både som uppsiktsjägare eller med egen licens och vapen. Men det var också flera deltagare med som tålmodigt får vänta några år innan de får börja uppsiktsjaga.

Lördagsmorgon inleddes med jakt på hare med stövarklubben som ställde upp med ett flertal hundar. Alla fick höra klingande drev och flera av ungdomarna fick se haren mer än en gång. Till slut fick Gustav Norberg haren i pass och avslutade jakten med ett välriktat skott.

Under eftermiddagen fick ungdomarna sätta ut och gillra en minkfälla i en å som rinner förbi övernattningsstället. Och på ett jaktläger vill man så klart skjuta lite. Så det blev en tur till skjutbanan där ungdomarna tränade 22-skytte på löpande älg och självmarkerande mål. Innan middagen fick de passa på bäver vid olika vattendrag. Bävrarna var dock inte så pigga på att visa upp sig i skymningen, bara en var framme men på för långt håll. Vid ett pass uppmärksammade ungdomarna en älg inne i skogen. Efter en stunds lockande klev en riktigt fin kapital älgtjur fram.

Minkfällan kollades på morgonen på väg till frukosten, men den var tom. Sedan var det dags för jakt med dreverklubben. I första såten ville inte drevdjuret gå i pass även om det var nära. Det var troligtvis en räv som gick på långskjuts. Andra släppet gjordes på ett annat område men ingen av hundarna fick upp något rådjur som det var tänkt. Däremot kom en hel älgfamilj, med ko och två kalvar och en kapital tjur, lugnt travande i ett pass. Så kan det gå när man är ute på jakt. Helgen avslutades med skogslunch innan föräldrarna kom och hämtade.

Text och bild: Berit Bodin