36 Miljoner

För ett par år sedan gjordes inventeringsmetodiken om. I teorin kanske inventeringarna blev bättre och Naturvårdsverket skrev nyligen i ett pressmeddelande att det till och med är inventeringar i världsklass!

Så kan det säkert vara. Men frågan är om det inte säger mer om andra länders undermåliga inventeringar än den inventering vi har?
För trots att det årligen skjuts in 36 miljoner kronor i inventeringsarbetet bygger även den nya inventeringen på snö och allmänhetens lust att rapportera in spår av stora rovdjur.

Grunden för inventeringsbygget är rutten. Snö saknas oftast och allt färre vill dela med sig av sina obsar. Att inte jägare rapporterar in familjegrupper av lodjur när det väl finns snö är beklagligt – och det leder ofelbart till inskränkta jaktmöjligheter. Men det är tyvärr frukten av det numera nästan obefintliga förtroendet för Naturvårdsverket.

Att vi går mot varmare och grönare vintrar tycks den samlade klimatexpertisen vara enig om. Att i det läget bygga en inventering – och i förlängningen förvaltning av stora rovdjur – på att det ska finnas snö är en tankevurpa som heter duga. Om myndigheten nu faktiskt vill hitta de lodjur och vargar som trots allt finns.

Olle Olsson Sv Jakt

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.