Nyheter Arkiv

Effektivare Vildsvinsjakt

Effektivare vildsvinsjakt med mörkersikten tillåts

Gäller från den 15 maj 2019 enligt regeringens beslut den 28 mars 2019

2019-03-28

Regeringen har i dag, 2019-03-28, beslutat att vissa jaktmedel ska få användas för att göra jakten efter vildsvin enklare och mer effektiv.

Beslutet innebär att elektronisk bildförstärkare, elektronisk bildomvandlare, värmekamera eller rörlig belysning i nära anslutning till jaktvapnet tillåts vid jakt efter vildsvin. Mörkersikten (termiska sikten) får dock endast användas vid jakt i öppen terräng eller vid åtelplatser.

– De växande vildsvinstammarna orsakar stora problem för markägare och lantbrukare. Jakten efter vildsvin måste därför underlättas och effektiviseras. Att tillåta dessa jaktmedel vid vildsvinsjakt är ett steg på vägen, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

I dag är det endast tillåtet att använda de aktuella jaktmedlen efter enskilda beslut av länsstyrelsen. Eftersom vildsvin generellt är nattaktiva och det är tillåtet att jaga dem även på natten under allmän jakttid skulle jakten underlättas och bli mer effektiv om det var tillåtet att använda nattriktmedel, termiska sikten och rörlig belysning.

– Ändringen leder förhoppningsvis till att fler vildsvin än idag kan skjutas. Skador orsakade av vildsvin på bl.a. grödor kan därför förväntas minska. Dessutom kan en ökad avskjutning och därav en minskad vildsvinsstam minska risken för smittspridning om afrikansk svinpest skulle komma till Sverige, säger Jennie Nilsson.

– Beslutad ändring i jaktförordningen kommer även underlätta för Länsstyrelsen då de inte längre behöver ge tillstånd. Vi har även tagit till oss av remissinstansernas synpunkter om risk för skadeskjutningar etc. Därför får termiska sikten endast användas vid jakt i öppen terräng och vid åtelplatser, säger Jennie Nilsson.

Ändringarna i jaktförordningen träder i kraft den 15 maj 2019.

Läs mer

Länsstämman 2019

Årets länsstämma avhölls den 30 mars i Malung, de motioner som skickades vidare till SJF stämma rörde kretsarnas möjlighet att skicka e-post till medlemmarna, samt möjligheter för Eftersöksjägare att själv ta medverkan av jägare, något som stämman ansåg möjligt under vissa förhållanden, det gäller Polisens arbetsgivaransvar, denne jägare måste ha genomgått Polisens utbildning.

Dessa jägare erhöll DJF Förtjänsttecken i Silver. Foto: Ulf Danielsson

Fr.v Åke Berglund, Jonny Persson, Bo Sköld, Björn Sinders, Anders Wiklund,Falun årets stipendium från Wallenbergska stiftelsen för sina mångåriga insatser inom viltvård och eftersök.

Läs mer

Rävjakt med hund

Rävjakt med hund kan ske till den 15 mars, förutsatt att att hunden är konstaterat hare-. rådjurs- och vildsvins ren, även på snömark.

All jakt på snömark är upp till jägarens förstånd och etiska samvete, som tex. jakt med stövare på rådjur, det gör vi bara inte, utan att någon lag förbjuder det.

Läs mer

Vinn en jaktdag

Vinn en jaktdag – värva en vän eller bli värvad.  Hur tävlar jag?

Klicka HÄR

Det finns två sätt att tävla på: 1, Befintlig medlem värvar en ny medlem och fyller i tävlingstalongen med vem du värvat. 2, Bli ny medlem och fyll i tävlingstalongen samt vem du vill ta med på jakt.

Som medlem i Region Mitt har du då chans att vinna en jaktdag för två varje månad fram till och med maj 2019. Region Mitt består av följande län – Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Stockholm, Västmanland, Örebro, Södermanland, Värmland och Gotland.

Fyll i formuläret och björn, älg, vildsvin, toppfågel samt rådjursjakt är några av de jakter som du kan välja på. Jägareförbundet står för jaktdagen och det finns möjlighet att boka boende för långväga gäster enligt ordinarie prislista. Vinnarna utses via vårt medlemssystem och juryn består av administratörerna i regionen. Vinnarna meddelas via mejl senast den 30 juni samt publiceras med namn på tävlingssidan.

Tävlingen gäller dig som blir medlem eller värvar en ny medlem i Svenska Jägareförbundet i länen inom Region Mitt under mars-maj 2019. Vi utser en vinnare per månad som får ta med en vän, båda måste vara medlemmar i förbundet. Vi försöker styra jaktdagen till det vilt du helst jagar.

Chansen finns att vinna två platser varje månad från mars fram till maj. För att bli medlem, swisha ditt personnummer till 123 6261 986 direkt!

600:- för ordinarie medlem. 300:- för ungdom (upp till 25 år) eller 300:- för medlem utan tidning. eller via vår hemsida eller via pappersfaktura

Gilla  och dela detta inlägg för att öka dina chanser!

Vi på Svenska Jägareförbundet önskar dig lycka till, tack för att du är medlem och varmt välkomna som ny medlem.

Värvningen har startat, hjälp oss sprida detta och ge andra möjligheten att komma med i vårt förbund och bidra till jakten i framtiden!

Bästa jägarhälsningar Region Mitt

Läs mer

Förslag ändrade jakttider

Förslag finns till ändringar av jakttider på de arter vi jagar, enligt följande.

Älg. Jakten startar alltid den 10 Oktober. Får ske till 1 h efter solnedgång.

Vildsvin. Jakt på vuxna från 16 apr. till 31 januari. Sugga med årsungar fredad hela året.

Hundjakt på klövdjur. Avslutas 31 jan.

Mård. Jakt 1 sep till sista februari.

Egna åsikter om jakttider

Läs mer