Älgpasset

Snart drar älgjakten igång i hela landet. För många jägare är det årets absoluta höjdpunkt när den efterlängtade jakten äntligen startar.
Vi går här igenom hur du ska bete dig på passet för att ha störst chans att få se eller fälla en eller annan älg.

Plötsligt står de där, älgarna. Ibland har ljudet av knäckta grenar avslöjat dem innan de kommer i pass, men ibland står de stora djuren bara där, som om de vuxit upp ur marken.

Efter timmar av moltigande stillasittande ska passkytten på några få sekunder bestämma om något djur är skjutbart, bedöma om kulfånget är bra och dessutom skjuta ett bra skott.

Nu drar snart över 200.000 jägare ut för att jaga älg, och knappt 100.000 älgar kommer fällas under jakten. De flesta som jagar älg sitter som passkyttar och ungefär häften av älgarna kommer att skjutas av dem som sitter på pass.

Sitt still och var tyst!
Som passkytt är du i viss mån beroende av slumpen. Vill inte älgarna gå i ditt pass så kommer de heller inte att göra det. Men det är heller ingen slump att en del passkyttar ser och fäller fler älgar än andra, år efter år. Därför får du här några tumregler att hålla dig till för att effektivisera din jakt.

Sitt stilla och var tyst. Det är de två bästa och mest grundläggande tipsen till samtliga passkyttar, oavsett jaktform. Om djuret vet var du är kommer det inte till ditt pass. Exempelvis har knarrande stolryggsäckar och passbänkar fått fler än en älg att ta till flykten.

Prata inte mer än nödvändigt i kommunikationsradion och använd öronmussla. Älgen har en väl utvecklad hörsel och går inte i pass om den hört jägaren. Självklart ska du också sätta mobiltelefon i ljudlöst läge! Den käcka melodin som mobilen till exempel spelar upp vid inkommande samtal är garanterat inte något som drar älgarna till ditt pass.

Undvik blänk
Solblänk från exempelvis jaktvapnet eller kikarsiktet uppfattas direkt av en älg. Ställ dig om möjligt i skuggan och problemet är löst.

Att tända en brasa vid älgpasset kan många gånger kännas som en befrielse. Värmen kommer åter i den stelfrusna kroppen och man kan också försiktigt värma mat på elden.

Älgarna skyggar vanligtvis inte av att man eldar på passet. Det finns de som menar att det tvärtom är bra för jaktlyckan att ha en eld brinnande eftersom älgarna då har svårare att upptäcka människovittringen.

Om du bestämmer dig för att tända en eld vid passet är det naturligtvis viktigt att ha ställt i ordning både eldstad och ved innan jaktdagen. Att inleda jakten med att hugga ved på passet är kanske den bästa metoden om målet är att inte se någon älg.

Förbered jakten väl
Siktröj skjutgatorna innan jakten. Dåligt röjda skjutgator leder ofta till att skott inte kan avlossas eller i värsta fall till skadskjutningar eftersom studsarkulan lätt kan toucha en kvist och ändra riktning. Spar dock lite skydd kvar vid själva passet och ta kontakt med markägaren innan du gör omfattande upprensningar kring passet.

Bra att ha
Hundkoppel eller ett snöre är bra att packa ned i ryggsäcken. Du kan då koppla löshunden eller binda upp älgen när du ska ta ur den.

Säkerheten främst

 

Jaktolyckor inträffar inte ofta, men de händer. För att minska olyckorna ytterligare ska alla jägare bära signalfärger. Ett hattband i orange är åtminstone något som alla bör vara utrustade med, gärna kan de kompletteras med exempelvis en väst i samma färg.
Dessa enkla säkerhetsåtgärder försämrar inte på något sätt jaktlyckan, men kan däremot hjälpa till att skydda både dig och dina jaktkamrater från en jaktolycka.
Tänk också alltid på skottriktingar och kulfång innan du avlossar skott!