Älgens tänder

FJVK hjälper er bestämma ålder, käke eller tand läggs i plastpåse, jaktlag, rapportör namn, rapportör tel, bifogas. läggs i S O Karlssons brevlåda i Östanbyn märkt med ”svart Älg” norr om Dalälven. Söder Dalälven kontakta Ingrid Flygare i Rotfallet.

Kalven (upp till 1 år)

  • Som nyfödd med 3 kindtänder (mjölktänder) i vardera käkhalva, både i över- och underkäke.
  • Den har också 3 framtänder och 1 hörntand (mjölktänder) i vardera käkhalva i underkäken.
  • I överkäken saknas fram- och hörntänder.
  • Juli – September kommer 4:e kindtanden (första permanenta) i vardera käkhalva.
  • Kalven har fyra kindtänder under jakten.
  • December – Februari kommer 5:e kindtanden (andra permanenta) i vardera käkhalva.

 

Fjoling (Fjolåring) (från 1 år till 2 år) 

 

Juli – September kommer 6:e kindtanden (tredje och sista permanenta) i vardera käkhalva. Samtidigt byts dom tre första kindtänderna (mjölktänder) i vardera käkhalva ut mot tre permanenta kindtänder. Dessa nya är helt vita i jämförelse med dom tre bakre. Ibland sitter dom tre mjölktänderna kvar som ”skållor” ovanpå dom nya permanenta. Den tredje kindtanden framifrån räknat är tredelad som mjölktand och tvådelad som permanent tand. Detta är bra att känna till för att inte förväxla dessa nötta mjölktänder med en gammal älgs tänder. Samtidigt byts samtliga fram- och hörntänder (mjölktänder) i underkäken ut mot permanenta tänder. Under jakten i september  har en fjoling ofta borta någon fram- eller hörntand som inte hunnit växa fram ordentligt, eller också sitter någon av tänderna löst. En fjoling har alltid ihålig permanent hörntand (koka ur tanden). En tändsticka kan föras in i tanden till hälften. En tvååring har nästan tät tand. Tändstickan går in ca 1 mm. Ett bra sätt att skilja ”tung” fjoling från två-åring. Augusti – November har fjolingen full tanduppsättning med permanenta tänder. En vuxen älg har totalt 3 framtänder, 1 hörntand samt 6 kindtänder i vardera undre käkhalva. Överkäken saknar fram- och hörntänder men har 6 kindtänder i vardera käkhalva.

 

Äldre än fjoling (över 2 år)

 

Från två år och uppåt bestämmer man åldern utifrån ”årsringar” som bildas i tändernas rotparti (cementskiktet). Man väljer käkens äldsta tand som är kindtand nummer 4 (första permanenta) framifrån räknat. Såga med bågfil (metallsåg) uppifrån genom både tand och käkben. Snittet läggs mellan de båda åsarna som 4:e kindtanden har på tuggytan. Såga lite snett neråt för att komma mellan tandens båda rötter. I viken mellan rötterna finns cementskiktet. Snittytan filas med en plattfil. Lupp med 10 ggr förstoring behövs för att se ”årsringarna”. Äldre älgar har brett cementskikt och syns mycket bra, medan 2-3 åringen har smalt cementskikt och syns mycket sämre. Men ge inte upp! Om man börjar uppifrån ses en kraftigt markerad gränslinje mellan tandben och cement. Det är ingen årszon, men kan räknas som en sådan istället för den första egentliga zonen, som är svår att urskilja. Antalet mörka linjer är älgens ålder. Ofta ses zonerna bäst ut motspetsarna av den ”halvmåne” som cementet bildar. Dribbla inte med halva år på en älg!

 

Älgens ålder