Revbensspjäll på vildsvin

Revbensspjäll på vildsvin – Svensk Jakt//

Tillaga revbensspjäll från vildsvin på olika sätt för att skapa variation och rätter som passar bra till sommarens kvällar. Här tillagas köttet på grill eller ugn och ger festliga måltider för hela familjen.

Kokta vildsvinsspjäll
4 personer
Revbensspjäll tar ju som bekant lite tid att göra. Ett tips är att koka spjällen i en kryddlag, sedan kan man smaksätta med valfri marinad eller glaze. Fungerar utmärkt både i ugn och på grillen.

2 kg vildsvinsspjäll
6 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk salt

Lägg revbensspjällen i en stor kastrull. Täck med vatten och koka upp under lock.
Skumma med en slev och tillsätt salt, lagerblad och vitpeppar och låt revbensspjällen koka på låg värme i cirka en timme.

Häll av vattnet och låt spjällen svalna något. Eller kyl ner spjällen och förvara kallt till grilldagen.

Marinad
3 msk vatten
2 msk tomatpuré
2 msk rött vin
1 dl honung
2 tsk chilipulver
1–2 tsk ingefära
2 klyftor pressad vitlök
2 krm salt
2 krm svartpeppar, mald
0,5 dl ljus soja typ kikkoman

Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Ta undan några matskedar marinad för att ha till pensling.

Skär revbensspjällen längs med revbenen och lägg i bunken med marinad.
Blanda revbenen försiktigt (så de inte ramlar sönder) med marinaden, och låt dem gärna marinera några minuter. Grilla eller ugnsbaka revbenen, och pensla på marinad innan servering så att de får fin yta runt om.

BBQ Glaze
2 dl ljust muscovado­socker
2 dl soja
2 dl flytande honung
2 dl ketchup
2 tumstora bitar färsk ingefära, riven
4 vitlöksklyftor, pressad

Blanda alla ingredienser och pensla på revbenen mot slutet av tillagningen.

Recept: Christer Eklund