VILTKAMEROR – SÅ SÄGER NYA LAGEN
Nya och enklare regler för viltkameror har varit kända och efterlängtade. Med den nya kamerabevakningslag som i delar började att gälla den 25 maj är viltkameror i privat verksamhet inte längre tillståndspliktiga. Den som vill sätta upp en viltkamera måste följa GDPR med ett omfattande regelverk, där en av de rättsliga grunderna för kameraövervakning är att den bara ska användas när övervakningsintresset väger tyngre än det allmänna integritetsintresset.
FRIHET UNDER ANSVAR
Tillståndsplikten slopas, och istället blir det frihet under strikt ansvar. – Om du exempelvis sätter en kamera djupt inne i skogen där få människor rör sig så är det troligtvis ok, men om du sätter den vid ett motionsspår där många människor kan bli fotograferade så är det inte lika säkert att det är lagligt, säger Maria Johansson, biträdande förbundsjurist i Svenska Jägareförbundet.
INGEN PRAXIS
Användaren måste själv göra en bedömning, och någon tydlig praxis finns inte. Den nya lagen har inte prövats rättsligt. Datainspektionen ger på sin hemsida råd och vägledning om vad som gäller. Bland annat måste den som sätter upp en kamera också sätta upp kontaktinformation med namn, telefonnummer, mejladress samt ändamålet med övervakningen.
ÖVERVAKA HUNDGÅRDEN
– Det är omfattande regler, där Jägareförbundet i sina remissvar försökte få bort kravet på namn i kontaktuppgifterna. Vi tycker att det hade varit bättre att använda jägar-id för att skydda jägares identitet, säger Maria Johansson.
Sedan tidigare är det också tillåtet att övervaka garaget, hundgården, jaktstugan eller båthuset. Så länge övervakningen sker på privat område där allmänheten inte har tillträde och du som övervakar gör det som privatperson så är det fritt fram och där behöver du inte följa GDPR.
Källa : SJF
No comments yet.