Webb-tv: Premiär för Jaktkunskap – Svensk Jakt
Häng med på vildsvinsjakt. Nu har det första avsnittet av Jaktkunskap kommit. Klicka >> Här
I åtta delar får vi följa med på olika jakter. I premiärprogrammet är det vildsvin som jagas och bland de medverkande i programmet återfinns Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Elias Turesson.
Guiden i programmen är Marcus Nolfelt. Han är nybliven jägare och det är han som kommer att ställa de ”dumma frågorna” till jaktvårdskonsulenter och andra duktiga jägare.
– Jag är definitivt ingen kunnig jägare, men jag är vetgirig och vill lära mig så mycket som möjligt om jakt. Och det är den rollen jag tar i de här programmen, sa Marcus Nolfelt i en tidigare intervju med Svensk Jakt.
Här kan du se det nya ”Vildsvinspasset” Titta Här
Här ser du en lockpipa för vildsvins lock.
Bra att veta vid Vildsvinsjakt
Vildsvinsjakt i Mjölkmogen vete.
1. Reka innan jakten
Gå runt fälten dagtid och spana var vildsvinen har sina gångar. Kanske en gräsbevuxen övergång mellan fält kan hållas nere med grästrimmer och du vet åtminstone ett bra ställe att komma åt dem. Sitt i ett högt torn någon kväll innan och kika med handkikare, då får du en bra överblick, ta ut avstånd och gör upp en plan för olika scenario – vilka grupper eller ensamma djur rör sig i området.
2. Smyg rätt i vinden
I de mest vildsvinstäta områden är jakt ute på åkrarna kvällstid mycket vanligt. Jaktformen bygger på att man med rätt och stadig vind kan smyga in på nära avstånd. I skydd av vindens brus kan du rentav komma ännu lite närmare.
3. Prasselfria kläder
Kläder med kamouflage fungerar bra, men är långt ifrån nödvändigt. Men en tyst yta på dina jaktkläder underlättar såklart smygandet i grödor, som kan nå dig ända upp till midjan. Som vanligt gäller rätt beteende vid rätt tillfälle. När vildsvinen är upptagna med att äta kan man sakta röra sig framåt, men stanna upp så fort de slutar äta för att lyssna.
4. Nyttja sprutspåren
För att inte förstöra grödorna, och för att komma fram så tyst som möjligt, nyttjar man de så kallade sprutspåren i åkern. Det svåra är inte att komma inom skotthåll, utan att faktiskt kunna se vilket djur man har framför sig. Ibland är det en större grupp, ibland ensamt vildsvin. Att skilja en galt eller större gylta från en förande sugga är i det närmaste omöjligt. Ofta kommer och går skottchanserna snabbt när det gäller jakt i säd.
– För en dialog med lantbrukaren innan jakten om hur ni bäst förflyttar er i fält och likaså undviker skador på grödorna när ni ska transportera ut skjutet vildsvin, säger Anders Nilsson, bitr jaktvårdskonsulent.
5. Passa i liggsäden
Många gånger är det lättast att komma åt vildsvinen i liggsäd från slagregn. Men även i utkanten av åkrarna, eller de lägre bevuxna områdena. Där finns möjligheten att hinna studera individerna för ett säkert skott på rätt avskjutningsdjur. I hög säd är det inte säkert att man kan avgöra om vildsvinet är skjutbart. Då gäller det att vara fräck och smyga in på mycket nära håll.
6. Fodra långt ifrån grödorna
Att störa och jaga vildsvinen i vetefälten kan även kombineras med att fodra på annan plats
7. Använd alla dina sinnen
Det kan vara nog så viktigt att stanna upp och lyssna och lukta, inte bara spana. Vildsvinen hörs väl genom sitt smaskande läte när de äter, men även när de grymtar och kivas med varandra. Var uppmärksam på att flera grupper kan vara ute i fältet över ett större område.
8. Begå inget misstag
Man får absolut inte skjuta ledarsuggan, det kan bli än värre skador på grödorna då. Jägaren bör rikta in sig på i huvudsak ungdjur eller galtar. En av misstag bortskjuten ledarsugga ställer till stora problem då det inte bara är kultingarna som får lida, utan det bildas oordning i hierarkin i flocken. Något som påverkar deras beteende i fodersök och ger ökade jordbruksskador som följd.
– Smygjakt på vildsvin i säd kan vara väldigt spännande. Plötsligt kan jägaren vara omringad av både stora och små vildsvin, då gäller det att ta rätt och snabbt beslut