Lokala recept

Ingredienser till ”Västanbergs älgbullar”

  • 1000 g   älgfärs av hög Stigvägenkvalité 1.
  • 500 g     finmald Fläskfärs (alt. blandfärs)
  • 1 stor     riven gul lök
  • 4 krm     färskmald kryddpeppar, vitpeppar el. svartpeppar
  • 0,5 tsk   mortelmald timjan
  • 1,5 dl     ströbröd av god kvalité
  • 2,5 dl     matlagningsgrädde alt. spenvarm mjölk
  • 3 st        mortelmalda enbär allternativt 1 krm Viltkrydda
  • 2 st         pressade klyftor vitlök
  • 1 stort   glas öl, av typ som fortfarande smakar öl, resten förtärs  
  • 2,5 tsk   malen grovsalt
  • 1 msk    stark senap typ Jonnys el. Gravelej
  • 2 ägg     hönsägg (förr Realsboägg)
  • Pressa saften ur en klyfta Citron, eller två tyck på en ”plastcitron”
  • 50 g       Smör skiras lätt

Tillagning av receptet

Skala och riv löken. Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna, köttet sist. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig. Låt köttbullesmeten stå på farstun under duk(vintertid + 2-10 grader)eller i kylen en kvart, så att ströbrödet ska svälla. Sätt på ugnen på 175 grader. Forma lite större bullar än köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt. Provstek, avsmaka och efterkrydda. Stek köttbullarna i smör runt om i en panna till lagom färg. Lägg sedan över köttbullarna på en långpanna, efterhand som du steker. Stek färdigt köttbullarna ca 20 minuter i ugnen.

1. De som äter mycket vilt har förhöjda blyhalter i blodet. Det är det preliminära resultatet från en undersökning utförd av Livsmedelsverket. Men problemet är enkelt att åtgärda.
– Följer man Jägareförbundets rekommendation att skära rent ordentligt runt sårkanalerna och använda bondade kulor är en stor del av problemet löst, säger Emma Ankarberg-Halldin, toxikologriskhanterare på Livsmedelsverket.

Älgköttslimpa a la Stigvägen

1 kg älgköttfärs

1 påse fransk löksoppa

3 ägg

1 liten burk creme fraiche

Blanda ihop och fyll i en limpform som du ställer en timme i ugnen på 200 grader.  Serveras med brunsås, lingon och kokt potatis.

Älggryta a la Jugansbo Övriga recept

Flodströms Älgköttfärslimpa.

400 gr. blandfärs

2 st. äggulor

1 dl.kaffegrädde

2 dl. vatten

salt, vitpeppar

1 matsked smör eller margarin

evt. svamp efter smak och tycke.

Sätt ugnen på 225 grader.

Smörj den ugnsfasta formen och forma färsen till en limpa i den.

Tillagning.

Sätt formen lågt i ugnen, 45-50 min.

Ös ofta under sista 15 min. och

späd eventuellt med mera vatten,

om vattnet i formen kokar bort.

Smaklig måltid.

Innertemperaturer för vilt

Vildsvin: ca 54–56 grader

Älg: ca 54–56 grader

Rådjur: ca 46–48 grader

Kron: ca 46-48 grader.