Rädda Älgen

Kan man Rädda älgen genom att jaga den?

– Ja. Det verkar bara vara vi jägare som bryr oss om älgen. Skogsbolagen har velat minska älgstammen i många år. Idag har vi färre älgar än på över 20 år. Men myndigheter och skogsägarna vill minska älgstammen ännu mer. Vi tycker att skogarna är så stora för att det ryms både älgar och skogsbruk. Så ett av målen för oss är att säkerställa en bra älgstam som tål en långsiktig och hållbar jakt.

 

Men älgarna betar sönder tallplanteringar, det är väl inte bra?

– Nej. Det är otroligt tråkigt att vi hamnat i denna situation. Älgarna behöver äta för att överleva. Men den föda som älgen helst äter trycks undan av dagens effektiva skogsbruk. Samtidigt planteras gran – som älgen inte gillar – på marker där det borde stå tall. Eftersom det finns för få tallar skadas träd som skogsbruket vill ha till sin produktion. Men det är inte älgens fel att det saknas tall, rönn, asp, sälg, ek och bärris. Det är människans. Vi behöver mer tall, bärris och lövträd som älgen gillar att äta. Får vi det minskar också skadorna.

 

Är det skogsbrukets fel att det saknas tall?

– Vi pekar inte på någon och säger att det är deras fel. Men skogsbruket, Skogsstyrelsen och vår skogspolitik har inte gynnat tallplantering. Istället har vi satt granar på tallmarker under flera årtionden. Vi har nu hamnat i en situation där vi inte längre kan minska älgstammen ytterligare om vi samtidigt ska ha en meningsfull älgjakt. Vi behöver se till att det blir mer tall i de svenska skogarna. Vi behöver Rädda älgen.

– Samtidigt är det viktigt att förstå att skogsbolagen är företag som naturligtvis vill ha hög lönsamhet. Vi är en jägarorganisation som vill ha en frisk natur med bra viltstammar. Tillsammans måste vi hitta en balans mellan våra olika målsättningar. Skogen ska helt enkelt ha plats för både älgar och skogsbruk.

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rädda Älgen

En tilltagande hotbild, i form av myndigheters vilja att centralisera älgförvaltningen och skogsbrukets syn på älgen som skadedjur, får Jägareförbundet att agera. Detta i form av ”Rädda älgen” – en kampanj som sätter fokus på hoten mot vårt främsta vilt.

HUR ?  Läs mer

 

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.