Alla jaktlag har rapporterat Småvilt nu
Archive | mars, 2013
Det hettar till i Bloggen…..
”Vi ska inte säga stopp förrän Lena Berg hinner ta chansen att ta till hjälp som verkligen behärskar detta med Rovdjur, men det är bra nära nu, efter hanteringen av Klössbergsvargarna.”
Vargen
Det börjar att brännas….
Så här står det i Stämman uttalande bla. Så länge ingen helhetslösning beslutats som på ett mycket påtagligt sätt tillgodoser ovanstående Kan vi inte medverka till att förankra den svenska rovdjurspolitiken. Kan vi inte acceptera inplanteringar av varken vuxna vargar eller vargvalpar i Dalarna. Deltar vi i rovdjursinventeringar endast under förutsättning att inventeringsresultatet utvärderas objektivt och oberoende samt att vi får […]
Handlingsplan Vildsvin
Finns nu på Småvilt sidan
Björnobs
Nu när snön försvunnit har vi dock möjlighet att spåra Björn i våra trakter i sand eller i lera, så rapportera allt ni hör och ser, men ta alltid reda på tel nr till källan.
Uttalande JFD Stämma
Uttalande av 101 ombud och gäster vid Jägareförbundet Dalarnas årsstämma 2013-03-23. Ombuden representerar över 8 000 medlemmar i Dalarna.
Rovdjursförekomst på de berördas villkor.
Rovdjursstammarna i Dalarna är större än vad de någonsin varit. Länet berörs av uppemot 25 vargrevir. Björn och lodjur finns i starka stammar över stora delar av länet och föryngringar av järv har konstaterats.
Vi liksom flertalet medborgare i Sverige accepterar stora rovdjur men rovdjurspolitiken måste ovillkorligen utformas utifrån de berördas situation. Forskning om samförvaltning pekar också på det faktum att ju mer inflytande berörda aktörer har desto bättre är förutsättningarna för att skapa hållbara förvaltningslösningar. Detta kräver att lokalsamhället skall ha avgörande inflytande avseende rovdjursförvaltningen.
- Vi kräver med kraft och skärpa att omedelbara krafttag tas mot den höga koncentration av rovdjur som finns i Dalarna.
- Vi kräver att vargar som kommer in på tomt eller gård får avlivas utan särskilt myndighetsbeslut Vi kräver att lokala, regionala och nationella myndigheter tar hänsyn till det samlade rovdjurstrycket när beslut fattas om miniminivåer, förvaltningsnivåer, licensjakt och skyddsjakt
- Vi kräver att förvaltningen av rovdjur utformas utifrån landsbygdsbornas villkor där avgörande hänsyn tas till produktiva näringar såsom jakt, fäbodbruk, övrig tamdjursskötsel och upplevd otrygghet
- Vi kräver att en socio-ekonomisk konsekvensanalys görs omgående avseende de stora rovdjuren
- Vi kräver att staten till fullo kompenserar jägarna/hundägarna/markägarna/ tamboskapsägare för den skada vargarna förorsakar
Så länge ingen helhetslösning beslutats som på ett mycket påtagligt sätt tillgodoser ovanstående
Kan vi inte medverka till att förankra den svenska rovdjurspolitiken
Kan vi inte acceptera inplanteringar av varken vuxna vargar eller vargvalpar i Dalarna
Deltar vi i rovdjursinventeringar endast under förutsättning att inventeringsresultatet utvärderas objektivt och oberoende samt att vi får delta i planerings – och utvärderingsarbetet
Har vi full förståelse för och stöder de eftersöksjägare som inte släpper sin hund vid eftersök av trafikskadat vilt i områden med vargetableringar
Statliga Jaktkorten
Pengarna för statliga jaktkorten som vi jägare betalar går till ett antal olika mottagare (Se tabellen nedan ). Lägg till detta att pengarna vi betalar för skjutna djur, pengar som går till bla. den nya älgförvaltningen.
JFD Stämma
Rovdjursfokus på Dalarnas årsmöte
Borlänge Värdshus. Drygt 100 person deltog i mötet och fick lyssna till generalsekreteraren Bo Sköld.
Efter mötet kunde Jägareförbundet Dalarnas ordförande Tomas Björklund konstatera att det var en bra stämma med bra diskussioner.
– Det var högt till tak. Motionerna gick enligt styrelsens beslut. Sedan finns det ju en stor frustration i länet vilket gör ju att det blir mycket rovdjursdiskussioner. Man undrade: Hur går vi vidare? Vilka krav ska vi ställa?
Under veckan har förbundsledningen i Svenska Jägareförbudnet skickat ut två debattartiklar till länsföreningarna. Bägge rör rovdjurssituationen.
– Båda debattartiklarna har gett en bra signal var Jägareförbundet står i vargfrågan. Det upplevdes som väldigt bra. Och jag uppfattar det som att stämmodeltagarna kände det som att det finns en ny form av tydlighet i rovdjursfrågan, säger Tomas Björklund, som omvaldes som ordförande.
Ett nyval blev det också. Mona-Lisa Bjökman hade avsagt sig omval och dalastämman valde in Helena Tysk i styrelsen.
”Hålla fast i policy”
Generalsekreterar Bo Sköld besökte stämman och förklarade lite kring hur förbundsstyrelsen arbetar med de olika jaktfrågorna. Men naturligtvis kom även han in på rovdjuren.
– Dalarna är ett av de län som tydligast stått fast till vår rovdjurspolicy och vår handlingsplan. Det är viktig att vi håller fast vid dessa, säger Bo Sköld.
Han tyckte att årsstämman var både trevlig och bra.
– Det är roligt att komma ut och möta jägarna uti i landet. Det finns så mycket klokskap därute. Sedan blev det flera intressanta diskussioner. Och jag hoppas att dalajägarna förstod att vi jobbar hårt med rovdjursfrågan, men det är svårt just nu att få någon framgång, säger Bo Sköld.
Dalastämman antog också ett uttalande (som i korthet löd ungefär så här):
• Vi accepterar stora rovdjur, men rovdjurspolitiken måste ovillkorligen utformas utifrån de berördas situation.
• Vi kräver med kraft och skärpa att omedelbara krafttag tas mot den höga koncentration av rovdjur som finns i Dalarna.
• Vi kräver att vargar som kommer in på tomt eller gård får avlivas utan tidigare myndighetsbeslut.
• Vi kräver att lokala, regionala och nationella myndigheter tar hänsyn till det samlade rovdjurstrycket när beslut fattas om miniminivåer, förvaltningsnivåer, licensjakt och skyddsjakt.
• Vi kräver att förvaltningen av rovdjur utformas utifrån landsbygdsbornas villkor där avgörande hänsyn tas till produktiva närvingar som jakt, fäbodbruk, övrig tamdjursskötsel och upplevd otrygghet.
• Vi kräver omgående att en socio-ekonomisk utredning startas regeringen.
• Så länge ingen helhetslösning beslutats, som på ett påtagligt sätt tillgodoser ovanstående kan vi inte medverka till att förankra den svenska rovdjurspolitiken. Och vi kan vi inte acceptera utsättning av vargvalpar eller vuxna vargar i Dalarna.
• Vi har full förståelse för och stödjer de eftersöksjägare som inte släpper sin hund vid eftersök av trafikskadat vilt i områden med vargetableringar.
• Vi kan inte medverka vid varginventeringar utan att vi garanteras rätten att delta i utvärderingar av inventeringarna.
Vargen minskar den biologiska mångfalden
Så uttryckte sig Viltforskaren och genetikern Carl Gustaf Thulin SLU i förbigående vid ett stort seminarium på KTH i mitten av februari. Detta är ju just det, som var enda en, borde inse, då det finns inget djur som så mycket påverkar totala ecobalansen negativt som vargen. Jägarna kommer därför med sina viltvårdsinsatser bli oerhört viktiga för vidmakthålla ökningen av den totala mångfalden.
Saxat Svensk Jakt (nr4)
Jungselevargen
Faran är nu över då hon fortsätter oförtrutet vandra norrut. 14 mars fångades vargtiken in, flyttades och släpptes ut mellan Rimbo och Edsbro i Norrtälje kommun.
Tiken rör sig sin vana trogen norrut. Under fredag den 22 mars befann hon sig i norr om Söderhamn i Gävleborgs län.
Samordnaren
- Hem
- Etiketter
- Kategorier
- Spillningsinventering
- Utbildning
- Verksamheten i JFJVK
- Folkärna Logotyper
- Kretsplan 2022-23
- Kretsplan 2024
- Styrelse & funktionärer
- Funktionärer i FJVK
- Inventering Rovdjur
- Kassör
- Klövdjursansvarig
- Ledamöter Styrelsen
- Ordförande/Sekr./
- Personuppgiftsansvarig
- Revisorer
- Sekreterare
- Vildsvinsansvarig
- Vildsvinsjour
- Valberedningen.
- Medlemsjägare.
- Webbmaster.
- Medieansvarig.
- JAQT Ansvarig.
- Ungdomsansvarig.
- Utbildningsansvarig.
- Skytteansvarig.
- Hundansvarig.
- Viltolycksansvarig.
- Rovdjursansvarig.
- Viltövervakning (VÖV).
- Viltprovtagare.
- Älgförvaltningsansvariga.
- Information
- Funktionärer i FJVK
- Stämman 2018
- FJVK Stadgar
- Utbildning
- Motioner Länsstämman 2022
- Bankgiro JFJVK
- Inloggning FJVK
- Medlem SJF
- Ungdom i SJF
- Jakt & Vilt
- Jakttider
- Viltkamera
- Viltrapportering
- Eftersök
- Jaktsäkerhet
- Statens vilt
- Vädersida
- Småvilt
- Spår
- Älg
- Älgavskjutning GÄSO 2017
- Avskjutning FJVK 2017
- Avskjutning V Åsgarn 2014
- Avskjutning V Åsgarn 2015
- Avskjutning V Åsgarn 2016
- Checklista inför jakten
- Spillningsinventering GÄSO 2022
- Älgavskjutning W-län
- Älgavskjutning FJVK 2018/19
- Älgavskjutning FJVK 2019/20
- Avskjutning FJVK 2014-15
- Mall Instruktion Jaktledare
- Älgpasset
- Spillningsinventering GÄSO 2020
- Älgavskjutning GÄSO 2016
- Älgbiologi
- Älgens tänder
- Älgförvaltning
- Älglyrik
- Älgskötsel
- Lokala recept
- Älg skott
- Kötthantering
- Viltkameror
- Rovdjur
- Älgbloggen
- Jaktlag i FJVK
- Mark & Viltvård
- Skytte
- Hund
- Viltolyckor NVR
- Historia
- Hemsidan
- Bildgalleri
- Sajtkarta
- Karta FJVK
Senaste nytt
Ny ordförande FJVK
Vid misstänkt svinpest
Svinpest Fagersta
Prenumerera på nyheter
Evenemang
Länklista
- Garpenberg ÄSO Startsida
- Garpenberg Jaktskytteklubb
- Skandobs
- Söder Dalälven ÄSO Startsida
- Stigvägen VVO Startsida
- Svensk Jakt
- Viltdata