Älgsystemet

Det nya älgjakt systemet var naturligtvis även det, ett försök, skapat för att tillgodose skogsbolagen och i någon mån även jägarnas krav på en förvaltning över större områden och skötsel över områden med sammanhållen population och med bättre kommunikation mellan jaktlagen.

Hellström visar på några problem, men det finns flera, beroende på vart man jagar. Jagar man i områden med ett nyetablerat  vargrevir, då måste man rimligen, tycker vi jägare, justera tilldelningen snabbt därefter, och i den delen av ÄFO där reviret finns. Det går utmärkt i ÄSO med delområden och LST kan ta sådana beslut, frågan är om de behöver.  Jo, men då borde de inte samtidigt skrivit ut tilldelningar till sina licensområden, så de ej kan ändras. Licensområdet mitt i ett ÄSO värvar sedan medlemmar på den högre tilldelningen.

Hellström nämner inte, skogsbolagens totala dominans på rätten att bestämma antalet älgar efter jakt. Att de kan driva genom beslut i en naturvårdsdominerad organisation VFD, och att sedan inte SJF överklagar jakt på fosterbärande ko med kalv i januari – februari, torde vara högst oetiskt och jakttekniskt vansinne, samt att skydda skog, med att lägga avskjutning med den största populationsstorleken som riktmärke, i stället för skyddsjakt på utsatta marker inom FVO.

Det måste finnas tillräckligt med varningsnivåer under älgjakten för hur populationen ser ut, redan efter en månads jakt, borde nya beslut kunna tas, det är bara skogsbolagen och jaktbolagen jagar vidare om avskjutningen ej kan uppfyllas på en månad, här trissas jaktlagen att locka hem utsocknes jägare för att hugga in på en upprättad älgpott som inte har  klarats av att skjutas på 2 månader.

De oklara rollerna skapades när fördelningen mellan förvaltning och skötsel i slutbetänkandet blandades ihop, och FVG inte var sena att köpa detta, SJF blev samtidigt statister.

Ett system som inte tar hänsyn till vad som finns i sommarpopulation, och som vid år med låg tillväxt, tar oss tillbaka till blöta fingrets vetenskap.

När det gäller medlemskap måste ett arbete och synsätt väljas som hela tiden tar hänsyn till att det finns övergripande mål, i vars riktning vi jägare måste gå för att nå resultat. Vi jagar alla med olika bevekelsegrunder, några på kort- och på lång sikt. Några tjänar på det, andra betalar för, några bor på platsen där de jagar andra jagar på flera platser osv. Alla måste hjälpas åt att hitta en nivå som långsiktigt gynnar populationerna, etiken och naturen och ger en rimlig utdelning, med minsta möjliga populationer med förhoppning om en klokare sammanhållen förvaltning i landet.

Innefattande även rovdjur.

Älgen

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.